Mainos

Ooppera huipentaa Turun tuomiokirkon juhlavuoden

Turun tuomiokirkon 700-vuotisjuhlat huipentuvat ooppera-kantaesitykseen.

Mikko Heiniön säveltämä Ritari ja Lohikäärme -ooppera kertoo Pyhän Yrjänän legendaan pohjaavan tarinan hyvän ja pahan kamppailusta. Suurproduktion libreton on laatinut kirjailija Bo Carpelan. Keskeisessä naisroolissa nähdään Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut sopraano Helena Juntunen.

Ritari ja Lohikäärme ooppera vie katsojan vanhaan Turkuun, missä ruhtinas Erik joutuu kamppailemaan pahaa Sören Drakea ja hänen rosvojoukkoaan vastaan. Kauppiaat ovat valmiit ostamaan rauhan kullalla ja hopealla, mutta ruhtinas Erik tyttärineen luottaa ihanteisiinsa.

-Tämä ei mihinkään kirkkokuntaan tai lahkoon tai mihinkään sitoudu, se on eettinen pohdiskelu, mutta se ei ole missään nimessä ristiriidassa tämän tilan kanssa oikeastaan päinvastoin, kertoo ohjaaja Erik Pöysti. Oopperan libreton on laatinut Bo Carpelan ja säveltäjä Mikko Heiniö on koonnut lopullisen tekstin eri versioista.

Heiniö on moderni säveltäjä, jonka teokset eivät välttämättä avaudu helposti. Nyt solistit kehuvat oopperan laulettavuutta. -Heiniö säveltää ihanasti lauluäänelle, kuvailee sopraano Helena Juntunen. -Ihmisillä on se kuva, että kun lauletaan modernia musiikkia, lauletaan luonnollista äänentuottoa vastaan. Mutta tämä on vähän niin kuin laulais jotain Puccinia. Melodialla on linjat ja kaaret, jotka on sillä tavalla luontevia laulaa.

Teksti on älyttömän kaunista, ei ihme että siihen on näin ihana musiikki sävelletty, sanoo 24-vuotias Juntunen, joka on Timo Mustakallio -laulukilpailun voittaja. Kriitikot ovat ennustelleet hänestä uutta Karita Mattilaa (kuvassa)ja Marinan-rooli on Juntuselle oiva näytön paikka. Muut solistit ovat Suomesta ja Ruotsista, jykevä-ääninen rosvopäällikkö eli Runi Brattaberg on Fär-saarilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.