Onvestin ex-johtaja palasi luotsaamaan Suomeen uutta yhtiötä paettuaan perintöveroja Portugaliin

Viime keväänä Maarit Toivanen palasi Portugalista Suomeen johtamaan perheensä uutta pääomasijoitusyhtiötä Conficapia.

Tuolloin Toivasten vanha perheyhtiö, teollisuuden ja rakentamisen tukkukauppa Onninen, oli toiminut jo parisen vuotta Keskon omistuksessa.

-Onhan se kolahtanut minulle tietenkin, varsinkin kun palasimme Suomeen, että meillä ei enää Onnista ole. Olen silti täysin sitä mieltä, että sen myyminen Keskolle oli molemmin puolin hyvä ratkaisu. Onninen pysyi Suomessa, ja se on menestynyt uuden omistajan hallussa erinomaisesti”, Toivanen sanoo.

Conficapilla on avara ja valoisa toimisto korkealla Helsingin Kampin Autotalossa. Toivanen asuu kivenheiton päässä Etelä-Helsingissä. Vaikka hän kaipasi Portugalissa usein Suomen viileyttä, maaliskuun loskan ja rännän voisi jättää ilomielin väliin, Toivanen sanoo.

Hän muutti Portugaliin perheensä kanssa vuonna 2015. Seuraavana vuonna perhe myi Onnisen. Toivanen kertoi silloin yhdeksi syyksi sukuyhtiön myyntiin Suomen perintöveron, mutta takana oli myös monia muita syitä.

– Monta perheyritystä on kadonnut maailman kartalta, koska ne eivät ole pystyneet uusiutumaan. En nähnyt Onnisella mahdollisuuksia menestyä seuraavan sukupolven aikana. Olimme pieni suomalainen perheyhtiö, kun taas kaikki kilpailijat olivat isoja kansainvälisiä pörssiyhtiöitä. Toisaalta yritys oli kuitenkin niin suuri, että meillä ei olisi ollut myöskään varaa tehdä sukupolvenvaihdosta. Kaikki rahat olivat kiinni yrityksessä, hän sanoo.

Kylmiltään yhtiön johtoon

Muutto Lissabonin lähelle edusti aluksi nollausta hektisistä vuosikymmenistä liike-elämässä.

– Portugalissa on turvallista, puhdasta ja ystävällisiä ihmisiä, jotka puhuvat englantia. Se on pieni maa, jolla on suuri naapuri, ja toisella puolella on meri, joten siinä on jotain tuttua. Aion viettää osan talvesta siellä jatkossakin. On ihana kävellä merenrantaa pitkin, kun koko Atlantti on edessä. Saa ajatella jotain aivan muuta. Sen jälkeen tuntuu, että on uusi ihminen.

Toivanen palasi viime vuonna, koska holding-yhtiö Onvest uudelleenjärjesteltiin. Portugalin-vuosien jälkeen myös tuntui, että bisnekselle olisi jälleen uutta annettavaa, Toivanen sanoo.

Kalenterinsa hän aikoo kuitenkin pitää aiempaa väljempänä. Toivanen on ollut nuoresta asti Onnisen palveluksessa, mutta tukkuyhtiön toimitusjohtajaksi siirtyminen vuonna 2001 tapahtui silti yllättäen ja kylmiltään. Isä Erkki Toivanen ei halunnut pitää perhettä ajan tasalla vakavan sairautensa etenemisestä. Hän kuoli vuonna 2000.

– Isä kuoli perheelle yllättäen. Hän myös edusti sukupolvea, jonka mielestä tytöt eivät voineet olla johtavassa asemassa, vaikka hän tiesi, että minä joudun ottamaan vastuun yrityksestä, koska olin ainoa, joka oli ollut siellä töissä. Kyllä me siitä joka kesä puhuimme, että hänen pitäisi ryhtyä minulle jotain tietoa siirtämään, mutta ei hän osannut tehdä sitä.

Yrittäjähenki elää vahvana

Yli sata vuotta on kulunut siitä, kun liikemies Alfred Onninen perusti vesijohtoalan urakointiliikkeen Turkuun. Hän oli Maarit Toivasen äidinäidin isä. Liike perustettiin vuonna 1913. Yrityksen tarinaan on myöhemmin kuulunut monen monta yrityskauppaa ja jakautumista.

Viime vappuna suvun holding-yhtiö Onvest jakautui kahteen osaan. Onvestista syntyivät Onvest, jonka omistavat Maarit Toivasen sisar Marja Toivanen ja sisaren tytär Maria Toivanen-Warras, sekä Conficap, jonka omistavat Maarit Toivanen ja hänen neljä lastaan.

Toivasessa elää vahva yrittäjähenki. Hänelle on tärkeää, että Conficapiin kuuluu yli satavuotias talotekniikka- ja kiinteistöpalveluyritys Are. Salkussa on paljon kiinteistöjä. Conficap on myös YIT:n suuromistaja. Se tähtää isoksi omistajaksi muihinkin Helsingin pörssinyhtiöihin.


Lue myös:

    Uusimmat