Onnistumisesta saatu palkinto sytytti pienen pojan kipinän, Leijonien kultasankarin äiti kertoo, kuinka tie mestarivahdiksi alkoi jo nuorena – "Se on ollut ihan yhtä pelaamista"

Leijonien maalilla upean MM-turnauksen pelannut Kevin Lankinen oli yksi sensaatiomaisen maailmanmestaruuden tukipilareista. Lankisen äiti Christa Grönlund kertoo onnistumisesta saadun palkinnon synnyttäneen kipinän ryhtyä maalivahdiksi.

Ennen kisojen alkua Kevin Lankinen saattoi olla suuremmalle yleisölle hieman tuntemattomampi nimi. Lankinen oli yksi harvoja Pohjois-Amerikasta Leijoniin saapuneita vahvistuksia. 24-vuotias maalivahti nappasi varmoilla otteillaan MM-turnauksessa Suomen ykkösmaalivahdin paikan ja torjui tiensä suomalaisten sydämiin.

Lankisen perheessä on seurattu tiiviisti Kevinin ja Leijonien edesottamuksia Slovakiassa. Yhtäkään peliä ei missattu ja perhe oli seuraamassa pelejä myös paikan päällä. Turnaus on ollut unohtumaton kokemus myös kotikatsomolle.

– Onhan se toki ollut ihan upeaa seurata, miten se joukkue on hitsautunut yhteen, miten heillä on kivaa keskenään ja miten he lyövät maan toisensa jälkeen, Lankisen äiti Christa Grönlund hehkuttaa MTV Urheilulle.

Grönlund antoi Kevinin juhlia mestaruuttaan rauhassa joukkueen kanssa. Ensimmäisen kerran äiti oli yhteydessä poikaansa maanantaina ennen Leijonien paluulentoa Helsinkiin. Keskustelu jäi kuitenkin lyhyeksi, kun joukkueen piti nousta koneeseen.

– Sen verran kysyin, miltä tuntuu, niin Kevin sanoi, että hurjan uskomattomalta. En sen enempää ehtinyt, kun he olivat juuri menossa koneeseen. Toki kone ei tainnut ihan heti lähteä, mutta kuvittelivat sen nousevan kohta lentoon, joten ei ehditty kauheasti keskustella, Grönholm selventää.

Paikka tolppien välistä löytyi jo nuorena

Jääkiekko ja urheilu on ollut Lankisen verissä jo pienestä pitäen. Tuoreen kultavahdin lapsuus on koostunut erilaisista peleistä, oli kyseessä sitten jääkiekkoharjoitukset tai pihapelit.

– Se on ollut ihan yhtä pelaamista, joko jäähallissa tai pihapeleissä. Meillä on yhdet sun toiset katupeliturnaukset pidetty pihalla. Tämä on ollut yhtä kiekkoa koko elämä. Se on harrastus koko meidän perheelle, joten se on pelkästään positiivista, Grönholm kertoo.

Grönholm kuvailee poikaansa rauhalliseksi, kiltiksi ja kunnolliseksi. Kuvaus sopii erinomaisesti myös Lankisen torjuntatyyliin. Leijonavahti pysäytti rauhallisilla ja kylmähermoisilla torjunnoillaan niin Ruotsin, Venäjän kuin Kanadankin NHL-tähtisikermät johdattaen Suomen lopulta historiansa kolmanteen maailmanmestaruuteen.

Kuinka Lankisesta on sitten muovautunut Leijonien kultavahti? Paikka tolppien välistä löytyi jo nuorella iällä. Pieni onnistumisesta saatu palkinto herätti kipinän, joka on hiljalleen syttynyt suureksi roihuksi.

– Aika nuorena Kevin sen maalivahdin paikan valitsi. Hän sai tsempparipalkinnon ja siitä sitten intoutui ja halusi jatkaa maalissa. En muista ikävuotta, olisikohan hän ollut ehkä kymmenen, mutta tosi aikaisessa vaiheessa, Grönlund muistelee. 

Lue myös:

    Uusimmat