Onko Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikaupoissa syytä epäillä rikosta? Tämä kaikki KRP:n tutkinnasta tässä vaiheessa tiedetään

Keskusrikospoliisi KRP on saanut kaksi tutkintapyyntöä, jotka liittyvät Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikauppoihin – Rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo tarkemmin, mitä tutkintapyynnöt pitävät sisällään 3:03
Video: Keskusrikospoliisi kertoo tutkinnasta MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut kaksi tutkintapyyntöä, jotka liittyvät Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikauppoihin. Toinen näistä on Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tiistaina julkistama tutkintapyyntö, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho KRP:stä.

Toinen tutkintapyyntö on Ranta-ahon mukaan tullut yksityiseltä taholta. Siitä ei hänen mukaansa voi tässä vaiheessa kertoa tarkemmin.

– Sitä en pysty avaamaan enempää, Ranta-aho sanoi STT:lle keskiviikkona.

Huoltovarmuuskeskuksen tutkintapyyntö koskee yrittäjä Onni Sarmasteen yrityksen kanssa tehtyä kauppaa. HVK haluaa poliisin tutkivan, onko tapauksessa syyllistytty petokseen. Sarmaste on pyörittänyt pikavippiyhtiöitä ja on ollut ulosottovelkainen.

HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoi tiistaina, että viime viikon suojavarustetoimituksessa on virheitä tavaran laadussa ja määrässä. HVK pyrkii saamaan virheellisistä tuotteista hinnanalennusta. Toimittamatta jääneiden suojavarusteiden osalta kauppa pyritään purkamaan.

Rikosnimikkeet harkinnassa

Keskusrikospoliisi on aloittanut esiselvityksen tapauksesta. Esiselvityksen tarkoitus on selvittää, onko syytä epäillä rikosta ja ketkä ovat mahdollisia epäiltyjä. Jos rikosepäilyyn on aihetta, poliisi aloittaa varsinaisen esitutkinnan eli rikostutkinnan.

– Nyt pohditaan muun muassa rikosnimikkeitä. Huoltovarmuuskeskuksella on näkemys rikosnimikkeestä, mutta se ei poliisia sido, rikostarkastaja Ranta-aho toteaa.

KRP on alustavasti arvioinut, että esiselvitys kestää vähintään muutamia päiviä.

– Toivon, että ensi viikolla on valmista, Ranta-aho sanoo.

"Jäädytys liittyy kokonaisuuteen"

KRP tiedotti tiistai-iltana, että sen rahanpesun selvittelykeskus teki jo viime viikolla epäilyttäviin liiketoimiin liittyviä jäädytyksiä Suomessa olevaan varallisuuteen reilun kahden miljoonan euron edestä.

– Jäädytys liittyy tähän kokonaisuuteen, mutta en voi kertoa, liittyykö se juuri näihin kauppoihin, Ranta-aho sanoo.

Huoltovarmuuskeskus tilasi suojamaskeja myös kauneusyrittäjä Tiina Jylhältä. Tämä tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti HVK:n Jylhälle lähettämät rahat. HVK on vaatinut kauppaa purettavaksi.

Jylhällä on talousrikoshistoriaa. Rikostarkastaja Ranta-aho ei kerro, mitä Jylhän rahojen jäädytyksen taustalla on.

Itse maskikauppatapausta Ranta-aho kommentoi tässä vaiheessa varovaisin sanankääntein.

– Eihän tämä ole tavanomainen tapa tehdä hankintoja, mutta tilannekin on poikkeuksellinen, hän sanoo.

Oikeuskanslerille tukku kanteluita

Oikeuskanslerinvirasto on keskiviikkoiltapäivään mennessä saanut toistakymmentä kantelua, jotka liittyvät Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikauppoihin.

– Kaikki kantelut ovat tulleet yksittäisiltä kansalaisilta, ja ne perustuvat lehtitietoihin. Osa kanteluista liittyy Huoltovarmuuskeskuksen toimintaan, osassa taas on pyydetty selvittämään sosiaali- ja terveysministeriön tai työ- ja elinkeinoministeriön roolia, kertoo esittelijäneuvos Outi Kostamo Oikeuskanslerinvirastosta.

Lisäksi eduskunnan oikeusasiamiehelle on tullut muutamia kanteluja HVK:n suojamaskikaupoista.

Lue myös:

    Uusimmat