Mainos

Onnellisuustutkija kritisoi hyggeä – antaa paremmat neuvonsa onnellisuuteen

Trendikkäiden filosofioiden noudattaminen ei ehkä sittenkään ole avain merkitykselliseen elämään, brittiasiantuntija kritisoi.

Rentoon kotona oloon ja nautiskeluun keskittyvä tanskalaistermi hygge nousi reilu vuosi sitten kaikkien huulille. Sohvannurkka, kynttilä ja viltti ovat pääosassa tässä tanskalaisten, maailman onnellisimman kansan, keksinnössä. Hyggen lisäksi maailmalla on hehkutettu myös ruotsalaisten kohtuullisuutta peräänkuuluttavaa lagomia ja suomalaisille erittäin tuttua sisua. Ei siis ehkä ole sattumaa, että World Happiness Reprtin mukaan pohjoismaalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa.

Eräs brittitutkija ei kuitenkaan allekirjoita näitä pohjoismaalaisille rakkaita termejä. Onnellisuustutkijana työskentelevän Andy Copen mukaan hyggen tai muidenkaan pohjoismaalaisten termien avulla ei ole mahdollista saavuttaa aitoa, koko loppuelämän kestävää onnellisuutta.

– Aidossa onnellisuudessa on kyse juuri sinulle sopivan asian löytämisessä ja siihen sitoutumisessa. Tämä muokkaa aivojasi ja tekee sinut alttiiksi onnellisuudelle pitkällä aikavälillä. Seilaaminen yhdestä termistä toiseen antaa sinulle lyhyen, mutta kestämättömän onnen tunteen, Cope kritisoi.

Termejä noudattavat voivat joutua pettymään

Hyggeen läheisesti liittyvää kotona olemista asiantuntija pitää yhteiskunnan ja sosiaalisen elämän kannalta vakavasti otettavana asiana. Ihmiset eivät enää käytä palveluita tai näe ystäviään, kun kaikki vapaa-aika kuluu takkatulta vahtien. 

Sosiaalipsykologi Brock Bastianin mukaan tämän kaltainen kotiin hautautuminen voi rajoittaa myös ihmisten luovuutta. Bastianin mukaan skandinaaviset termit ymmärretään usein ihmelääkkeeksi pimeää syksyä ja talvea vastaan, ja ne voivatkin omalta osaltaan aiheuttaa valtavia paineita onnellisuutta etsiville ihmisille.

– On hyvin epätodennäköistä, että jatkuva mukavuuden etsiminen tuottaisi kovinkaan paljon onnea, jos se ei saa kontrastiksi rinnalleen jonkinlaista epämukavuutta, Bastian toteaa.

– Kun ryntäämme ostamaan mukavaa lampaantaljaa, vaaleaa puupöytää ja joukon kynttilöitä teenjuomista varten, saatamme helposti pettyä. Ne eivät ehkä tuottaneetkaan niin paljon iloa, kuin ehkä olimme odottaneet.

Jos hygge, lykke ja lagom eivät kerran ole tie onneen, mikä sitten on?

– Onni voi tulla vain yhden asian kautta – ajattelusi, Cope selittää ja kannustaa ottamaan oppia ympärilläsi olevista onnellisista ihmisistä – ei vain kopioimaan tanskalaisten lähestymistapoja.

Lähde: Independent

***

6:20

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.