Onnellisesti naimisissa 50 vuotta – näin se tehdään!

Miten saat avioliittosi kestämään? Lue miten välttää vaaravyöhykkeitä, jolloin suhde on koetuksella.

Lähes 50 vuotta onnellisesti naimisissa ollut Jane Fearnely-Whittingstall paljastaa kirjassaan For Better For Worse hyvän liiton salaisuuden. Kirjailija tapasi aviomiehensä Robinin vuonna 1961 ollessaan vasta 22-vuotias.

– Kuten kaikissa avioliitoissa meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Voin kuitenkin rehellisesti sanoa, että elämästämme on tullut vuosin saatossa aina vain parempaa, kirjailija kertoo.

Nykypäivänä, kun puolet avioliitoista päättyy eroon, pitkä ja onnellinen liitto on kunnioitettava asia. Kirjailija lähti tutkimaan mistä pitkä onni johtuu.

– Kuuntelin tarinoita lukuisilta eri-ikäisiltä aviopareilta ja luin mitä avioliitosta oli kirjoitettu. Hämmästyin sitä kuinka samankaltaisia kaikki avioparit ovat – riitojen aiheista siihen mitä piirteitä kumppanissa arvostetaan.

– Tärkeää liiton onnistumisen kannalta on se, miten reagoimme ärsytyksen ja ilon aiheisiin. Kaikissa liitoissa on rajapyykki-aikoja, jolloin onni rakoilee ja riskinä on ero. Varo näitä vaaravyöhykkeitä!

1. Häämatkan jälkeinen masennus

Häämatka on rentoutumisen ja nautiskelun aikaa. Pariskunta on vihdoin saanut toisensa ja takana on häistä aiheutunut stressi. Kuherruskuukauden aikana ei kuitenkaan mietitä mitä tapahtuu häämatkan jälkeen. Kotiinpaluu on nimittäin paluu arkeen ja silloin romanttinen kupla puhkeaa.

Vaikka arki iskeekin vastaan, se ei tarkoita etteikö pari eläisi elämäänsä onnellisena yhdessä loppuun asti. Naimisissa olo ei ole pelkää ruusuilla tanssimista. Liiton aikana kumppani muuttuu ja kasvaa. Jossain vaiheessa suhde muuttuu intohimoisesta rakkaussuhteesta koko elämän kestäväksi kumppanuudeksi.

Tee näin:

– Älä mene naimisiin odottaen, että voisit muuttaa kumppaniasi. Niin ei tule käymään.

– Anna periksi pienemmissä, merkityksettömissä asioissa. Säästä energiasi tärkeisiin keskusteluihin.

– Pelatkaa vahvuuksillanne: jos esimerkiksi kumppanisi on loistava kokki, anna hänen kokata.

– Yritä tottua arjen pikku takaiskuihin ja suhtautua niihin huumorilla.

2. Lapsi muuttaa suhdetta

Ennen oli normaalia, että nainen jäi kotiäidiksi ja isä kävi töissä. Nykyään onneksi myös isät jakavat vastuun lastenhoidosta. Lastenhankinta muuttaa automaattisesti parisuhdetta. Vanhemmille ei jää aikaa ei toisilleen ja kumppanit ovat väsyneitä kodin pyörittämisen takia. Fearnely-Whittingstall kirjoittaa, ettei hänen avioliittonsa olisi selvinnyt ilman sukulaisten ja ystävien apua.

Tee näin:

– Suurin osa isovanhemmista haluaa auttaa, joten ystävysty anoppisi kanssa ja pyydä häntä lastenvahdiksi.

– Älä jätä kumppaniasi ulkopuolelle. Myös aviomies voi osallistua lasten- ja kodinhoitoon.

– Pidä huolta ystävyyssuhteistasi. Mikään ei helpota ongelmatilannetta niin paljon kuin puhelinsoitto ystävälle. Silloin et myöskään valita jatkuvasti kumppanillesi.

– Kokoonnu tasaisin väliajoin tuttujen kotiäitien tai -isien kanssa. Voitte myös vuorotella lastenhoidossa, niin että ystäväpari saa vapaaillan.

3. Uskollisena pysyminen

Pariskunnan on tärkeä pysyä uskollisena toisilleen. Jos aiot rikkoa valasi, miksi mennä ylipäätään naimisiin? Onnellisimmissakin avioliitoissa voi tulla houkutus avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen. Yleensä se iskee ensimmäisen kerran seitsemännen aviovuoden kohdalla.

Monille tulee tarve osoittaa olevansa edelleen haluttava, ja osa on tylsistynyt suhteessaan. Ruoho tuntuu aina olevan vihreämpää aidan toisella puolella, varsinkin jo näet sinkkuystäväsi tai eronneen kaverisi uuden kumppanin kanssa.

Tee näin:

– Tunnista pettämisen halun syyt. Yleensä se on vain väliaikainen houkutus, jolle ei pidä antaa periksi.

– Jos kumppanisi pettää, kohdatkaa ongelma yhdessä. Hakekaa apua parisuhdeongelmiin ammattilaiselta, mikäli tunnette siihen tarvetta.

– Jos saat tietää ystäväsi kumppanin pettävän, älä kerro asiasta. Se ei kuulu sinulle ja aiheutat vain ongelmia.

– Muista, että vaikka pettäminen annettaisiinkin anteeksi, luottamuksen uudelleen rakentamiseen voi mennä vuosia.

4. Eläkeiässä ongelmia

Eläkkeelle jääminen voi olla suuri koetuskivi suhteelle. Kun pariskunta on jäänyt pois töistä ja viettää kaiket päivät yhdessä, kumppanin tavat voivat alkaa ärsyttää. Keskustelut alkavat muuttua jatkuvaksi riitelyksi.

Monet suunnittelevat tekevänsä eläkeiässä niitä asioista, joita eivät ennen ehtineet. Voi kuitenkin käydä niin, että työuran jälkeen toinen on tyytyväinen ja toimelias, toinen jää tuuliajolle.

Tee näin:

– Jos kaipaat työympäristöä, palaa osittain työelämään tekemällä esim. vapaaehtoistyötä.

– Opiskele ja opettele niitä asioista, joita olet aina halunnut, mutta sinulla ei ole ollut aikaa. Aloita uusia harrastuksia.

– Pysy aktiivisena. Ala harrastamaan, ennen kuin laiskuus iskee.

Teksti: MTV3 Helmi
Kuvat: Shutterstock

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat