Mainos

Onnea ja ahdistusta: Venäläismiehet suuntaavat naistenpäivänä kukkaostoksille

1:10

Että saisi mieheltä kukkia. Niin kiteyttää kolmekymppinen Tatjana Kazmina venäläisnaisten toiveet siitä, mitä tänään, naistenpäivänä, tulisi tapahtua.

Naistenpäivä on Venäjällä suuri juhla ja kansallinen vapaapäivä. Päivään liittyy paljon odotuksia ja perinteitä, joista naisten lahjominen kukilla on se kaikista tärkein. Kukkia voi antaa kuka tahansa, mutta varsinainen velvollisuus se on aviomiehille, poikaystäville – sekä työnantajille.

– Naiset odottavat, että viimeisenä päivänä ennen vapaita töissä saa kukkia, ehkä myös shamppanjaa ja kakkua. Se on samalla tavalla itsestäänselvyys kuin kukat ja lahjat syntymäpäivänä, Kazmina sanoo.

Toiveet ja todellisuus kohtaavat

Levada-keskuksen teettämän mielipidekyselyn mukaan venäläiset pitävät naistenpäivää yhä yhtenä tärkeimmistä juhlapäivistä, heti uuden vuoden, läheisten syntymäpäivien, voitonpäivän ja pääsiäisen jälkeen. Naistenpäivän vanavedessä seuraa miehille suunnattu isänmaan puolustajien päivä, jota juhlitaan 23. helmikuuta.

Samasta kyselystä käy ilmi myös onnellinen pikkuseikka: mitä kukkiin tulee, odotukset ja todellisuus näyttäisivät kohtaavan. Kyselyyn vastanneista miehistä 52 prosenttia kertoo lahjovansa ia ensisijaisesti kukilla, kun 47 prosenttia naisista toivoo ensikädessä kukkia. Muutoinkin naisten toiveet ja miesten suunnitelmat ovat Levada-keskuksen mukaan sopusoinnussa, vaikka moni nainen saattaakin turhaan toivoa lahjaksi korua tai jalokiviä.

Kouluissa, yliopistoissa ja työpaikoilla miehet saattavat järjestää kaikille ryhmän naisille suurempiakin yllätyksiä, kuten vaikka lauluesityksiä. Kazminan äidin Irina Kazminan mukaan niin oli jo neuvostoaikoina, jolloin luokan pojat saattoivat lahjoa tyttöjä vaikkapa pienillä leluilla.

– Mutta ennen kaikkea naistenpäivä on vain yksi syy juhlaan. Se on onnellinen päivä – toivotan myös kaikille suomalaisnaisille paljon onnea ja rakkautta, Irina Kazmina sanoo.

Aina ei mene ihan putkeen

Päivä aiheuttaa myös paineita. Oman lisänsä on tuonut viime aikoina sosiaalinen media, jonka eri kanavissa onnen toivotuksia kuuluu niin ikään jakaa.

Aina lahjat eivät myöskään miellytä. Kazmina kertoo juuri keskustelleensa ystävänsä kanssa tämän työpaikalla tapahtuneesta selkkauksesta.

– Ystäväni oli mennyt töihin, ja olettanut, että naiset saavat kukkia ja kakkua. Mutta miehet olivat vain tilanneet sushia, ja voivotelleet kukkien jäätyneen pilalle yön aikana, Kazmina kertoo.

– Yksi työpaikan naisista oli nähnyt ne kukat. Miehet olivat ostaneet jokaiselle naiselle yhden päivänkakkaran. Kuvittele. Päivänkakkaran.

Toisaalta myös naiset saattavat kokea päivän ahdistavana.

– Onhan se surullista, jos kun kadulla tulee vastaan jatkuvasti ihmisiä kukkakimppujen kanssa, mutta itse kävelet tyhjin käsin, Kazmina tiivistää.

Onneksi ilman kukkia taitaa jäädä aika harva, jos mielipidekyselyitä on uskominen. Levada-keskuksen kyselyyn vastanneista naisista vain 7 prosenttia uskoo, ettei heillä ole ketään, joka muistaisi naistenpäivänä.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.