Tämä perhe päätti luopua joululahjojen antamisesta toisilleen: "Tajusimme, että käytimme rahaa ja aikaa lahjoihin, joita kukaan ei oikeastaan tarvinnut tai halunnut"

Avasimme suositut kosmetiikkajoulukalenterit – tällaisia tuotteita ne sisältävät 3:19
Toimitus avasi suositut kosmetiikkajoulukalenterit. Katso videolta, mitä ne pitävät sisällään.

Toimittaja Lizz Schumer kertoo Good Housekeeping -sivustolla, miten hän perheineen päätti luopua joululahjoista.

Toimittaja Lizz Schumer kertoo, että tuli muutama vuosi sitten kiitospäivänä jutelleeksi läheistensä ja miehensä sukulaisten kanssa siitä, mitä kukin halusi joululahjaksi. Keskustelun lopputuloksena todettiin, että kukaan ei oikeastaan tarvinnut mitään.

– Koska perheemme on siinä etuoikeutetussa asemassa, että meillä on resursseja ostaa tarvitsemiamme tavaroita ympäri vuoden, tajusimme, että käytimme rahaa ja aikaa lahjoihin, joita kukaan ei oikeastaan tarvinnut tai halunnut, Lizz kirjoittaa.

Niinpä he päättivätkin käyttää rahansa toisella tavalla, hyväntekeväisyyteen.

Lizzin mukaan Yhdysvalloissa on monia hyväntekeväisyysjärjestöjä, joiden kautta voi auttaa apua tarvitsevia perheitä. Lizzin perhe teki yhteistyötä St. Luke’s Mission of Mercy -järjestön kanssa, jolla on vuotuinen perheeltä perheelle -ohjelma. Siinä kerätään tukea tarvitsevilta perheiltä toivomuslistoja, tietoja vaatekoosta ja muista yksityiskohdista. Sen jälkeen nuo listat jaetaan anonyymisti perheille, jotka haluavat ostaa lahjat heille. Lahjoittava perhe paketoi pyydetyt lahjat ja vie ne järjestön jaettavaksi.

Iloa sekä muille että heille

Sen lisäksi, että Lizzin perhe pystyy auttamaan avun tarpeessa olevia perheitä, tästä tavasta on perheelle itselleenkin etuja:

– Meidän perhellemme tästä on kaksi etua: saamme nauttia toistemme seurasta, kun käymme ostoksilla ja pakkaamme lahjoja. Lisäksi se auttaa kahta pientä sukulaistyttöäni ymmärtämään antamisen tärkeyden.

Lizz sukulaisineen lähtee aina yhdessä shoppailemaan lahjoja. Listan tavarat jaetaan ja lopuksi kokoonnutaan yhteen katsomaan, että kaikki on hankittu. He pakkaavat lahjat yhdessä, ja seuraavana päivänä yksi heistä käy viemässä lahjat autolla St. Luken toimipisteeseen, josta ne viedään tavaroita pyytäneelle perheelle.

Lapset saavat edelleen lahjoja

Lizz kertoo, että he hankkivat edelleen lahjoja hänen kahdelle sukulaistyttärelleen. Aikuisille he järjestävät Secret Santa -lahjahetken, jossa jokainen tuo yhden lahjan ja sitten ne arvotaan joukon kesken. Erään kerran Lizz sai Chewbacca-haalarin.

– Se on aina yhtä sekopäistä kuin sydämellistäkin, Lizz kirjoittaa.

Etuna on myös se, että yhden lahjan hankkiminen on paljon helpompaa kuin monien.

Loput lomasta kuluukin yhteiseen ajanviettoon, esimerkiksi lautapelien pelaamiseen ja vanhojen tuttujen jouluelokuvien katsomiseen.

– Lahjojen ottaminen pois tästä yhtälöstä auttaa meitä keskittymään toisiimme aidommin: keräämme muistoja luottokorttilaskujen sijaan.

Päätös kummastutti muita 

Aluksi jotkut perheenjäsenet ihmettelivät ratkaisua. Eikö jotain jäisi pois joulusta ilman lahjoja, he kysyivät.

– Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen auttaa meitä katsomaan oman elämämme ulkopuolelle ja tajuamaan, kuinka onnekkaita olemme, kun olemme sellaisessa asemassa, että voimme tehdä niin, Lizz kirjoittaa.

Tukea tiedeartikkeleista

Lizzin mukaan myös tiede tukee sitä, että lahjojen antaminen muille kannattaa. Hän siteeraa tekstissään juttua, jossa käsiteltiin Harvard Business School -korkeakoulun professori Michael Nortonin kollegoineen vuonna 2008 julkaisemaa artikkelia, jossa kerrotaan, että rahan antaminen toiselle nosti osallistujan onnellisuutta enemmän kuin se, että hän osti jotain itselleen. 

Samanlaisia tuloksia saatiin myös Oregonin yliopiston tekemässä tutkimuksessa, jossa rahaa ruokapankille lahjoittaneiden henkilöiden todettiin olevan hyvin tyytyväisiä.

– Se, mikä alkoi tapana juhlia ilman lahjoja, on muuttunut perinteeksi, joka kuvastaa nykyään meidän lomakauttamme. Emme voisi enää kuvitellakaan viettävämme joulua jollain muulla tapaa.

Lue myös:

    Uusimmat