Onko tässä kaikkien aikojen katalin sähköautohuijaus? – "Hänestä tuli miljardööri käytännössä yhdessä yössä"

Tältä näyttää Nikola Badger, josta piti tulla Tesla Cybertruckin haastaja 0:47
Tältä näyttää Nikola Badger, josta piti tulla Tesla Cybertruckin haastaja.

Autovalmistaja Nikola on myöntänyt, ettei sen auto kulkenut sijoittajia kalastelleella esittelyvideolla omin voimin.

Jotkut kohoavat miljardööreiksi valmistamalla kumouksellisia sähköautoja. Toiset puhumalla kumouksellisista sähköautoista.

Malliesimerkkiä ensimmäisestä ei tietenkään tarvitse kaukaa hakea, kyseessä on maailman rikkain mies ja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk.

Jälkimmäisen voi näinä päivinä tavata newyorkilaisesta oikeusistuimesta. Sähköautoyhtiö Nikolan perustaja Trevor Milton kun nousi miljardööriksi varsin kyseenalaisin keinoin.

Häntä vastaan nostetun syytteen mukaan Milton keräsi varallisuutensa kertomalla Nikolan sijoittajille täysin keksittyjä juttuja sähköautonsa ominaisuuksista ja suorituskyvystä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kolttosten tielle 2019

Syyttäjän mukaan Miltonin koijausyritykset alkoivat vuonna 2019. Hän kertoi valheellisia tarinoita sähkö- ja vetyautoja valmistavasta yhtiöstään.

Milton poistui yhtiön leivistä syyskuussa 2020 sen jälkeen, kun sijoittajayhtiö Hindenburg Research kutsui sitä ”huijaukseksi”.

– Hän valehteli innostaakseen viattomia sijoittajia ostamaan yhtiön osakkeita, liittovaltion oikeusistuimen viranomainen totesi New Yorkissa.

– Hänestä tuli miljardööri käytännössä yhdessä yössä, näiden huijattujen sijoittajien kustannuksella, Nicolas Roos jatkoi.

Milton on kiistänyt kaikki neljä häneen kohdistunutta syytettä.

Miltonin asianajaja kutsui syytteitä tiistaina vääristelyksi. Hänen mukaansa hänen päämiehensä pyrki yksinkertaisesti visioimaan rahtialan tulevaisuutta, ei hämäämään sijoittajia.

Puolustuksen mukaan yhtiön suunnitelmat vain ”innostivat” Miltonia, joka jakoi lausuntojaan hyvässä uskossa. Puolustus tarttui myös syyttäjäpuolen esittämään videoon, jossa Nikolan avolava näytti liikkuvan omin voimin.

Todellisuudessa auto vieri vapaalla alamäkeen. Puolustuksen mukaan kyseessä ei ollut mitenkään moitittavasta teosta.

– Tietääkseni erikoistehosteiden käyttö mainoksissa ei varsinaisesti ole mitenkään laitonta, puolustusasianajaja Marc Mukasey sanoi.

Syyttäjistön mukaan pörssiin listautuva Nikola vain lisäsi tässä yhteydessä kierroksiaan. Nikola puolustus totesi, ettei yhtiö koskaan edes väittänyt ajoneuvon kulkevan ”omin voimin” vaan vain todennut sen kulkevan ”itsekseen”.

Jutun 12-henkinen valamiehistö valittiin maanantaina.

Harhauttavaa tietoa

Toimitusjohtaja Milton asetettiin syytteeseen viime vuoden puolella. Syyttäjän mukaan hän antoi harhauttavia ja vääriä lausuntoja Nikolan teknisestä edistymisestä ennen listautumista.

Yhtiö listautui pörssiin kesäkuussa 2020. Sen markkina-arvo huiteli hetken 33 miljardissa dollarissa. Yhtiötä koskevien epäilysten tultua julki on markkina-arvo kutistunut 3 miljardiin dollariin.

Viime vuoden joulukuussa Nikola suostui maksamaan 125 miljoonaa dollaria hyvityksiä liittovaltion arvopaperi- ja pörssikomission syytettyä yhtiötä sijoittajien harhaanjohtamisesta.

Oikaisu 21.9.2022 klo 13.50: Elon Musk ei ole Teslan perustaja, vaan toimitusjohtaja.

Lue myös:

    Uusimmat