Onko tämä puolustaja Leijonien täsmäase? Laukoo joukkuekavereitakin hirvittäneellä voimalla – tie tähtiin lähti leijonahyökkääjän keittiön pöydän alta

Uransa toisia miesten MM-kisoja pelaavan Mikko Lehtosen täsmäase on tulinen laukaus siniviivalta kohti maalia. Entisten joukkuekavereiden mukaan pitkään hiottu veto oli kuitenkin takavuosina vaarallinen myös omille pelaajille. Tie maajoukkueeseen alkoi Leijonissa tällä kaudella debytoineen Anrei Hakulisen keittiön pöydän alta.

Mikko Lehtonen on siniviivalla ja saa kiekon lapaansa. Maalia kohti lähtee häijy laukaus. Siniviiva on puolustajan toimisto, josta kiekkoa tykitetään joko maalin edessä partioiville pelikavereille tai suoraan pahaa-aavistamattoman maalivahdin selän taakse.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Laukaus lähtee kuin tilauksesta.

Veto ei ole kuitenkaan vanhojen joukkuekavereiden mukaan aina ollut yhtä tarkka. Vuosina 2015-2017 Kouvolan KooKoossa Lehtosen kanssa pelanneen maalivahti Juha Järvenpään mukaan turkulaisen veto suorastaan pelotti joukkuekavereita.

Harjoituksissa otettiin käyttöön golfista tutut varoitushuudot.

– Ylivoimatreeneissä ei ollut ketään hehtaarin säteellä maalin lähellä, kun "Bobi" rupesi virittämään siniviivalta. Ei tullut mitään muuta kuin päänkorkuista. Aina silmät kiinni täysillä ja niin ylös kuin lähtee, ei paljon maskimiehiä näkynyt, Järvenpää nauroi MTV Urheilulle.

– Monta kertaa oli pienimuotoista nokkapokkaa, kun herra viritteli one timereita. Olin, että lakkaa nyt jumalauta, katso nyt, mihin sä ammut! Vanha Mestari (Ari Vallin) huuteli vitsimielessä muutaman kerran ”Fore, fore!”.

KooKoota vuosina 2015-2017 valmentanut Petri Mattila muistaa myös, ettei Lehtosen vetoa ”kutsuttu vielä miksikään pyssyksi” muutama vuosi takaperin. 

Avainasemassa laukauksen kehittämisessä oli tuolloin puolustajien peluutuksesta vastannut apuvalmentaja Mikko Haapakoski, joka hioi Järvenpään mukaan timantin.

– Nyt kun vettä on virrannut Kokemäenjoessa, voi sanoa, että hän oli kuin Haapakosken oma poika. Haapakosken omalla ohjeistuksella Bobi otti valtavia askeleita eteenpäin. Huippuluokan pelaaja tuli.

Entisen KooKoo-joukkuekaveri Anrei Hakulisen mukaan Lehtonen on kehittynyt raa’an työnteon ansiosta.

– Bobi on todella tunnollinen: treenasi paljon ja jäi aina treenien jälkeen laukomaan. Hän on saanut kiekon kohdistettua oikeaan paikkaan, Hakulinen naureskeli.

– Hän pystyy toimittamaan kiekkoa hyvin maalille. Puolustajan yksi tärkeimpiä taitoja on, etteivät kiekot jää matkalle tai menen yli ja ohi, Mattila täydensi.

"Yllätti kaikki"

Turkulaislähtöinen Lehtonen pelasi kotikaupungissaan viimeksi kaudella 2014-2015, mutta läpimurtoa Turun Palloseuran liigamiehistössä ei tullut. Alkuvuonna 2014 alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta voittamassa ollut Lehtonen päätti, että on aika vaihtaa maisemaa.

Siirto juuri Liigaan nousseen KooKoon riveihin osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä puolustaja iski uuden aikuisten tason maaliennätyksensä (12) ja syötti kymmenen osumaa.

Myös ensimmäinen kutsu miesten maajoukkueeseen tuli.

– Hän yllätti kaikki omalla tekemisellään ja alkoi ottaa kehitysaskeleita todella nopeasti. Iso asia oli se, että hän sai peliaikaa ja vastuuta. Hän pääsi pelaamaan ilman päivittäistä painetta siitä, että pelaako vai ei, jos tulee moka. Luottamuksen kautta mies puhkesi kukkaan, Mattila muisteli.

Nykyään Italiassa valmentavan Mattilan mukaan Kouvolaan saapunut 21-vuotias Lehtonen oli fyysisesti raakile. Puolustajan intohimo lajia kohtaan on kuitenkin aina ollut suuri.

– Äärimmäisen innostunut ja intohimoinen kiekkoilija. Hänellä oli hyvä ote arjen tekemiseen ja intohimo näkyi päivittäisessä työssä. Hän pystyi parantamaan nopeasti ja otti koppia urheilullisuudesta.

Lehtonen pelasi KooKoossa kaksi kautta, joista jälkimmäisellä 43 peliä toivat tehot 6+19=25. Kouvolasta hän jatkoi SHL:ään nostamaan HV71:n mestaruuspokaalia. Kausi päättyi ensimmäisiin MM-kisoihin keväällä 2017.

Nyt takana on jo 32 A-maaottelua. Tällä kaudella maajoukkuedebyyttinsä tehneen Hakulisen mukaan Lehtonen on valmentajan unelmapelaaja.

– Hän on yleispuolustaja, jonka voi laittaa koska tahansa kentälle. Ylivoima, alivoima, jatkoaika, tasakentälliset… Koska tahansa.

– Hän teki oikean ratkaisun lähtemällä Kouvolaan. Potentiaalia on aina ollut, mutta Tepsissä ei tullut samanlaista mahdollisuutta kuin Kouvolassa.

Kesä keittiön pöydän alla

Lehtosesta ei voi kuitenkaan puhua mainitsematta värikästä persoonaa. Järvenpäällä ja Hakulisella riittää tarinoita velmusta leijonapuolustajasta.

– Yksi kesä hänellä ei ollut vielä asuntoa Kouvolasta. Hän punkkasi kämpilläni patjalla keittiön pöydän alla. Siellä sai olla rauhassa. Vedettiin näin sellainen kuusi viikkoa. Vahdin sitä siinä.

– Bobi on aina ollut sähläämässä. Enemmän menossa kuin miettimässä, Hakulinen kertoo naurahtaen.

Turkulaispakki on entisten joukkuetovereiden mukaan aina hyvällä tuulella.

– Hän jaksaa olla aina positiivinen, eikä suostu pahoittamaan pienestä mieltään. Muutama pisteetön peli ei nostanut stressitasoa hiukkastakaan. Hemmetin hyvä tyyppi, Järvenpää kehuu.

– Hän oli joukkueessa helppo pelaaja. Äärimmäisen aivoin ja iloinen. Hän tuli harvoin hallille pahalla päällä, Mattila muistelee.

Mattilan mukaan 25-vuotiaan puolustajan suurin vahvuus onkin luonne.

– Hänellä on rento ote tekemiseen. Lehtonen oli alkuvaiheessa hyvin kriittinen virheisiin. Hän varmasti kehittynyt siinäkin ja ymmärtää, että virheitä tulee vääjäämättä.

Lehtonen muistetaan Suomessa myös Tampereen Tapparasta, jossa turkulainen pelasi kaudella 2017-2018. Sinioranssissa paidassa syntyi tehot 12+17=29, mikä on yhä puolustajan paras pistesaldo miesten sarjoissa. Käteen jäi SM-hopeaa.

Monissa liemissä keitetyn turkulaisen ihon alle on vaikeaa päästä.

– Hän on hyvä heittämään kuittia, mutta myös ottamaan niitä vastaan. Kaverin ihon alle on todella vaikeaa päästä. Sitähän ei tunnetusti edes kokeiltu koskaan, Järvenpää kertoo naurunremakan kera.

Lehtonen pelasi juuri päättyneellä kaudella HV71:ssä SHL:ää. Ensi syksynä alkaa taival uudessa liigassa, kun puolustaja pukee ylleen Helsingin Jokereiden paidan. 

Nyt pelattavissa MM-kisoissa lavasta on lähtenyt yksi syöttöpiste.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja