Isojen saaliiden mies – SM-liigan pisterohmu ja herrasmies Teemu Turunen hakee virtaa kaukaloon luonnon keskeltä: "Sieltä saa happea"

Hän harrastaa tennistä, golfia, kalastusta ja hiihtoa. Nuorena poikana palkintokaappiin jäi jääpallon SM-kulta. Hän suuttuu lähinnä silloin, kun ranskanbulldoggi Mauri puree nilkkaan. Tätä nykyä luistimissa on pitoa, eikä hän vapaa-ajallakaan juuri kellahtele pitkäksi aikaa sohvalle. Tällainen mies on on HPK:n tähtihyökkääjä Teemu Turunen, joka on ponnahtamassa liigatähdestä vielä isompiin kaukaloihin.  

HPK:n hyökkääjällä Teemu Turusella, 23, on suunnitelma vapaaillalle. Hän aikoo pelata Forniteä tuntikaupalla ja juoda siinä ohessa muutaman energiajuoman. Pienen sometauon jälkeen hän aikoo katsoa vielä suosikkisarjaansa Netflixiltä. 

No ei aio. Turunen lähtee hiihtämään jäähallin lähestöllä sijaitsevalle ladulle. 

– Ei mikään jättipitkä lenkki. Sellainen palauttava, että tulee hyvä fiilis, Turunen taustoittaa illanviettosuunnitelmaansa. 

Näyttää vahvasti siltä, ettei vapaa-ajan passiivisuudesta koidu esteeksi Turusen uralle. Eikä kovin moni muukaan asia. SM-liigan pistepörssin ykkösen ura on huimassa nousussa. 

Luistelu jatkuu kaukalossa ilman taukoa, eikä Turunen jumiudu vapaa-ajallakaan pitkäksi aikaa sohvannurkkaan. Kalastus, hiihto, golf ja tennis ovat rakkaita harrastuksia, jotka pitävät 23-vuotiaan pelimiehen virkeänä. 

– Tykkään olla luonnossa, siellä saa happea, kuuluu simppeli perustelu. 

Turunen nosti pari kesää sitten Helsingin edustalta seitsemänkiloisen lohen, joka kuulemma talttui ilman suurempaa väsytystä. 

Kiekkokaukaloissa on lähivuosina tulossa vieläkin isompia saaliita. 

Monipuolinen palloilutausta

Turunen varttui Itä-Helsingin Roihuvuoressa perheen ainoana lapsena, ja hän syttyi heti pikkupoikana urheiluun. Kaksivuotiaana luistimille, neljävuotiaana Jokereiden kiekkokouluun. 

Vaikka jääkiekko oli aina se rakkain harrastus, aika kului muidenkin pallopelien parissa. Jääpallossa Turunen voitti Botnian riveissä D-junnuikäisenä Suomen mestaruudenkin. Käden taidot ja pallosilmä kehittyivät niin ikään rullalätkässä ja pesäpallossa. 

– Varmaan ainakin käsi-silmä-koordinaatio ja yleinen urheilullisuus ovat kehittyneet. On hyväksi harrastaa vähän kaikenlaista. 

Isä Tomi pelasi harrastejoukkue Jääkissojen maalivahtina, ja hän yritti houkutella Teemuakin veskariksi. Pienilapaisemmalla mailalla kikkailu kiinnosti enemmän. Isä valmensi Teemun junnujoukkueissa Jokereissa maalivahteja. 

– Jääkiekko on ollut hauska harrastus, mutta tavallaan olen aina ottanut sen aika vakavastikin. SM-liigassa pelaaminen oli aina pienenä unelma. 

Turunen oli 16-vuotiaasta asti juniorimaajoukkueiden mukana, mutta yksiäkään MM-kisoja ei hänen tililleen tullut. Turunen oli lahjakas, muttei tähti, josta oltaisiin kirjoitettu lehtijuttuja teini-ikäisestä asti. 

Jokereiden A-nuorissa oli koossa loistava ykkösketju, jossa pelasivat Turusen lisäksi Joel Kiviranta ja Kasperi Ojantakanen. Kiviranta lähti Tomek Valtosen matkaan Vaasan Sportiin, Ojantakanen päätyi KooKoon riveihin neljän vuoden yliopistoreissun jälkeen. 

Pienen mutkan teki Turunenkin ennen kuin SM-liigasta tuli hänen sarjansa. 

Ura nousuun Mikkelissä

Turunen teki kaudeksi 2014–15 sopimuksen Jokereiden kanssa, mutta hauikset eivät vielä riittäneet KHL:ssä pelaamiseen. Mikkelin Jukureiden urheilutoimenjohtaja Tommi Kerttula oli seurannut Turusta häkkipäästä asti ja tykästynyt hänen pelityyliinsä. 

Kerttula sai neuvoteltua Turusen lainalle Jukureiden Mestis-joukkueeseen. Kausista 2014–16 Mestiksessä tuli käännekohta laiturin uralle. 

Turunen sai työstää varsinkin luisteluaan Antti Pennasen valvovan silmän alla. Alkoi yhteistyö, joka on jatkunut näihin päiviin asti HPK:ssa. 

"Hän toi päivästä yksi lähtien hyvää auraa koppiin."

Pennasella ja muulla valmennustiimillä oli aikaa paneutua Turusen heikkouksiin. Turunen oli käynyt C-junnuna luisteluvalmennuksessa, mutta vanhemmissa junnuissa kehitys junnasi paikallaan. 

– Minun kohdallani kyse oli enemmän tekniikasta kuin voimasta. Varsinkin käännökset ovat kehittyneet paljon. Tuntui, että olin aina naamallani käännöksissä. 

Kerttula oli tyytyväinen sekä Turusen kehitykseen että hänen persoonaansa. Hän kuvailee Turusta "hauskalla tavalla positiiviseksi ihmiseksi". 

– Hän toi päivästä yksi lähtien hyvää auraa koppiin, Kerttula muistelee. 

Vielä ensimmäisen Mestiksen kauden syksyllä Turunen oli kulmakamppailuissa jatkuvasti selällään. Puolen vuoden päästä "pystyssäpysymisprosentti" alkoi jo kohentua. 

Kun nyt katsoo Turusen peliä, pelaaminen ruuhkabussissa on hänen vahvuuksiaan. 

– Turunen on pystynyt kehittämään heikkouksiaan, mutta samalla vahvuudet ovat säilyneet, Kerttula kuvailee. 

Mies, joka tekee kaikkea

Turusen kehityskaari on saman kaltainen kuin tätä nykyä TPS:ssä pelaavan Oula Palveen: kehitysvuodet Pennasen kanssa Jukureissa, minkä jälkeen yhteistyö jatkuu HPK:ssa. 

Ensimmäisen liigakauden 30 pistettä ja toisen 32 pistettä olivat hyvää lämmittelyä kolmannelle kaudelle. Turunen on taituroinut itsensä koko sarjan pistepörssin ykköseksi. 

Hänestä on tullut liigatähti, joka on esiintynyt jo kahdessa EHT-turnauksessa tällä kaudella. 

– Maajoukkuepelit ovat olleet tosi hienoja kokemuksia, suomipaita on ollut kuitenkin aina haaveena pikkupojasta asti. Sen kyllä huomasi, että vauhti on kovempi kuin SM-liigassa, ja vääntövoimaa tarvitsisin lisää. 

Pennanen kehui Turusta Ilta-Sanomissa pelaajaksi, joka tekee ilmaveivejä, blokkaa laukauksia ja kaikkea siltä väliltä. Hän pelaa alivoimaa ja on yksi sarjan juonikkaimmista ylivoimapelaajista. 

Turunen on pelaaja, josta käytetään mahtipontista ilmaisua "kokonaisvaltainen pelaaja". Eikä siinä ole yhtään väritystä. Turunen itse vähän vaivaantuu määritelmästä. 

– Noh, ehkä vähän sitä monipuolisuutta on haettu. 

Turunen voitti jo C-nuorissa herrasmiespelaajan palkinnon, ja viimeksi vastaava pysty tuli Mestiksessä kaudella 2015–16. Aikuisuran jäähyennätys tuli viime kaudella – karmaisevat 14 minuuttia. 

– Haluan mieluummin olla kaukalossa auttamassa joukkuetta kuin jäähyllä, kuuluu selkeä selitys jäähyttömyyteen. 

Turusta on aika vaikea saada suuttumaan kaukalossa, mikä kertoo oikeanlaisesta mielen tyyneydestä. Milloin suutut kaukalon ulkopuolella?

– Ehkä silloin, kun koira puree nilkasta, Turunen heittää terveisiä ranskanbulldoggilleen Maurille. 

Pörssivoittajalla hyvät NHL-ennusteet

Turunen oli Jokereiden junnujen kanssa 10-vuotiaana junioriturnauksessa Ottawassa, jossa hän näki kaksi NHL-peliäkin. Toisessa Senators pelasi Atlanta Thrashersia vastaan, ja Turunen näki livenä Ilja Kovaltshukin

Peli teki vaikutuksen. Ja koko kanadalainen kiekkoilmapiiri. 

SM-liigan pistepörssin
voittajat 2010-luvulla:

2018 Antti Suomela JYP

2017 Henrik Haapala Tappara

2016 Kristian Kuusela Tappara

2015 Kim Hirschovits Blues

2014 Ville Vahalahti Lukko

2013 Juha-Pekka Haataja Kärpät

2012 Ryan Lasch Pelicans

2011 Perttu Lindgren Lukko

– Oli hieno reissu. Vastustajat vaan olivat aika kovia, ja sitten joukkueessa riehui vielä vatsatautikin. 

Turunen sai MM-kisoissa käyneeltä serkultaan Washington Capitalsin lippiksen, jossa oli Aleksandr Ovetshkinin nimmari. Sitä hän vaali kuin kalleinta aarrettaan. 

Oma ura on edennyt siihen pisteeseen, jossa NHL-sopimus on silkkaa realismia. Jos luisteluun tulee vielä pykälä terävyyttä, pistepörssin kärkimies voidaan poimia pois hyvinkin pian. 

Sekä edelliskauden Henrik Haapala (Tappara) että viime kauden Antti Suomela saivat nappikauden jälkeen NHL-sopimuksen. 

Turusta ollaan huhuttu ensi kaudeksi HIFK:n riveihin. Piti sinne mennä täksi kaudeksi Suomelankin. 

Alla olevalla videolla raportti HPK:n Ilves-voitosta. 


Lue myös:

    Uusimmat