Onko Suomen nuoriso jengiytymässä? Nuoriso-ohjaaja tyrmää väitteen: "Toki suukopuja ja käsirysyjäkin tulee"

Nuoriso-ohjaaja Helsingin juhannusyön tapahtumista: Tuli yllätyksenä, että nuorten käytös oli noinkin voimakasta 7:55
Nuoriso-ohjaaja Helsingin juhannusyön tapahtumista: Tuli yllätyksenä, että nuorten käytös voi olla noinkin voimakasta

Nuoriso-ohjaajan mukaan nuorten kokoontumisista on oltava huolissaan, mutta toistaiseksi nuorten rähinöinti ei ole verrattavissa Ruotsin tilanteeseen. 

Nuorisotyö Raiteilla -hankkeen nuoriso-ohjaaja Sami Hyvösen mukaan Suomen nuoriso vietti juhannusta tänä vuonna yllättävänkin rauhallisissa merkeissä. 

– Olen ollut todella tyytyväinen siihen, että humalahakuisia nuorisojoukkoja on ollut tosi vähän liikenteessä. Olemme ehtineet pyöriä lähes tulkoon koko Itä-Helsingin alueella, ja jonkun verran myös keskustassa, Hyvönen kertaa juhannuksen työsarkaa.  

Hyvösen mukaan humalapäissään liikkeellä olleet olivat pääasiassa nuoria aikuisia tai aikuisia. Siksi hän olikin yllättynyt kuullessaan, että nuorison ja poliisin välinen kohtaaminen oli äitynyt vakavaksi ja väkivaltaiseksi juhannusviikonlopun aikana. 

– Olin todella yllättynyt siitä, että nuoriso on käyttäytynyt noinkin voimakkaasti. Pieniä piirteitä on näkynyt jo aikaisemmin, eli että poliisien käskyjä hieman ehkä väheksytään, Hyvönen sanoo. 

Väkivaltatilanteiden kuvaaminen on egon pönkittämistä

Joku tapahtumapaikalla olleista nuorista kuvasi nuorison ja poliisin välistä selkkausta suorana lähetyksenä sosiaalisen median kautta. 

Hyvösen mukaan valitettava tapa on tuttu ilmiö nuorten keskuudessa. 

– Erilaisissa medioissa pyörii lähes päivittäin jonkunnäköisiä videoita jostain käsikähmästä tai tappelusta. Veikkaan, että sillä haetaan näkyvyyttä ja oman statuksen nostatusta, Hyvönen pohtii. 

Nuorison parissa työskentelevä Hyvönen sanoo, että ajoittain nuorten keskuudessa kuulee puhuttavan joukkotappeluista, mutta hänen mukaansa keskustelu on kuitenkin pääasiassa normaalia jutustelua. 

Siitäkin huolimatta Hyvönen on huolestunut nuorten väkivaltaisista kokoontumisista – olihan viikonloppuinen rähinöinti jo toinen nuorison suuri kokoontuminen, johon poliisi on joutunut puuttua. 

– Kun on iso massa liikenteessä, myös sivullisille tulee hyvin helposti jälkiseuraamuksia, mutta myös loukkaantumisia voi tulla. Kehottaisin nuorisoa välttämään tällaisia tilanteita, Hyvönen sanoo. 

– Tietysti suukopuja ja käsirysyjäkin tulee, mutta ei rohkaistaisi muuta porukkaa kerääntymällä siihen ympärille, hän jatkaa. 

Mistään jengiytymisestä ei kuitenkaan Hyvösen mukaan voida Suomessa ainakaan toistaiseksi puhua.

Miten tulee toimia, jos joutuu tilanteeseen, jossa tilanne eskaloituu? Kuuntele ja katso Sami Hyvösen selkeät ohjeet yllä olevalta videolta! 

Nuoriso oli väkivaltainen poliisia kohtaan

Helsingissä Hietaniemen uimarannalla juhannusyönä tapahtunut välikohtaus vaikuttaa poliisin mukaan päihtyneiden nuorten päähänpistolta.

Nuorisojoukko heitteli kiviä ja pulloja sekä ampui ilotulitusraketteja kohti poliisia ja poliisiautoja perjantain ja lauantain vastaisena yönä. 

Kaksi poliisia loukkaantui lievästi ilotulitteista. 

Otsikkoa muokattu kello 23.21 lisäämällä maininta siitä, että nuoriso-ohjaaja tyrmää väitteen jengiytymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat