Alaikäisten venetsialaisten vietto riistäytyi käsistä, Laihialla poliisi loukkaantui ilotulitteesta

Ylilääkäri ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista:"Joka vuosi on ohjeiden vastaista käsittelyä" 3:51
Ylilääkäri ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista: "Joka vuosi on ohjeiden vastaista käsittelyä"

Alaikäiset nuoret ampuivat ilotulitteita poliiseja ja nuoriso-ohjaajia kohti Porin venetsialaisissa. Poliisi ei saanut tilannetta hallintaan.

Kirjurinluodossa paikalla ollut Porin kaupungin nuorisopäivystäjä Vesa-Matti Lehtinen kertoo, että häntä ja kolmea muuta nuorisotyöntekijää kohti ammuttiin ilotulitteilla. Yksi raketti oli mennyt aivan Lehtisen työkaverin korvan vierestä.

Nuorisopäivystäjät menivät paikalle kahdeksan aikaan illalla. Heidän oli tarkoitus olla turvallisia aikuisia paikalla oleville nuorille. Paikalla vallitsi kuitenkin kaoottinen tunnelma, kun nuoriso-ohjaajat saapuivat.

– Heti kun parkkipaikalle saavuttiin, niin niitä raketteja siellä jo ammuttiin [ihmisiä kohden].

Lehtisen mukaan Porin Kirjurinluoto on suosittu kokoontumispaikka alaikäisille nuorille. Etenkin venetsialaisista on tullut yhä suositumpi juhla nuorien parissa vapun ja koulun päättäjäisten ohella.

– Parin viimeisen vuoden aikana venetsialaiset ovat aiheuttaneet paljon töitä, Lehtinen kertoo.

Hän kertoi havainneensa myös väkivaltaa ja tappeluita paikan päällä.

Poliisi takavarikoi alkoholia ja ilotulitteita

Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen vahvistaa, että yläasteikäiset nuoret nauttivat alkoholia ja ampuivat ilotulitteita holtittomasti kohti väkijoukkoa. Huttusen mukaan teot vaikuttivat tarkoitukselliselta toiminnalta.

– Tosiaan kun nämä nuorisopäivystäjät olivat jalkautuneina nuorten parissa ja myös poliisit olivat siellä autoissa ja jalkautuneena välillä, niin ilotulitteita tuli vähän meitä kaikkia kohti.

Hänen mukaansa tulitteiden ampuminen väkijoukkoon alkoi jo alkuillasta.

– Kymmenen jälkeen juhlat olivat niin sanotusti ylimmillään. Nuorten juhlinta jatkui jossain määrin aamuyöhön asti.

Poliisi takavarikoi nuorilta raketteja ja alkoholia, mutta isossa väkijoukossa oli mahdotonta estää kokonaan ilotulitteiden väärinkäyttöä.

Hän uskoo, että poliisin läsnäololla oli kuitenkin jonkinlainen rauhoittava vaikutus tilanteeseen. Venetsialaisissa paikalla oli ennalta ehkäisevää työtä tekeviä poliisipartioita, joiden toiminnanjohtajana Huttunen toimii.

Kaikesta ei ehditty kirjata rikosilmoituksia

Poliisi teki rikosilmoituksia paikalla tapahtuneista lain rikkomuksista. Joillekin nuorille annettiin sakkoja tai huomautuksia, sillä väkimäärä ja lain rikkomusten määrä oli niin suuri, ettei kaikkien kohdalla pystytty kiireessä tekemään rikosilmoituksia. Alaikäiset nuoret eivät olleet halukkaita kertomaan poliseille, mistä olivat tulitteet saaneet.

Lehtinen kertoo, että poliisi joutui puuttumaan paikan päällä myös nyrkein käytyyn väkivaltatilanteeseen.

– Ainakin yhtä tällaista pahoinpitelysarjaa meillä yksikkö tutkii, mikä siellä on tapahtunut illan aikana.

Tutkinta asiasta on kesken, joten poliisi ei tiedota asiasta vielä enempää, mutta Huttusen mukaan tilanne oli varsin tyypillinen väkivaltatapaus, kun nuoret kokoontuvat päihtyneenä yhteen.

Asennekasvatuksen paikka nuorille

Huttunen arvelee, että viimeisen vuoden aikana nuorten häiriköinti on lisääntynyt Porin alueella.

– Ehkä tässä näkyy sellainen ilmapiiri, että koronarajoitukset ovat väistyneet ja nuorilla on ehkä sellainen tunne, että nyt taas voi lähteä sankoin joukoin juhlimaan ulos, Huttunen kertoo.

Huttunen kertoo, ettei vastaavaa nuorten holtitonta käyttäytymistä pystytä estämään vain poliisin kontrolloinnin kautta, vaan keskustelua pitää käydä myös kodeissa.

– Kyllähän tämä on sellainen asennekasvatuksen paikka näille nuorille, että ymmärretään se, että ilotulitteet ja päihteet ovat äärimmäisen huono yhdistelmä.

Huttunen painottaa myös yhteistyön merkitystä kaikkien muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa häiriköinnin ja laittomuuksien ehkäisemiseksi nuorten parissa. 

Kokkolassa järjestyshäiriöitä, Laihialla ilotulite kohti poliisiautoa ja palava roskakatos

Venetsialaisviikonloppu työllisti poliisia myös muualla Suomessa. Pohjanmaan poliisilaitos tiedottaa, että viikonlopun aikana poliisilaitos hoiti yhteensä 673 tehtävää, joista osa liittyi Kokkolan venetsialaisissa ammuttuihin ilotulitteisiin.

Tulitteita ammuttiin siellä, missä ei saisi, käyttöaikarajoituksia ei noudatettu ja tulitteiden käyttö oli huolimatonta ja vaarallista, tiedotteessa kerrotaan.

Laihialla tuntemattomaksi jäänyt tekijä ampui ilotulitteen kohti poliisiautoa lauantai-iltana. Tulite räjähti auton vieressä ja yksi paikalla ollut poliisi sai ainakin hetkellisen kuulovaurion pamauksesta. Laihialla ilotulitteiden väärinkäyttö aiheutti myös tulipalon, kun nuorisoseuran pihalla ollut roskakatos paloi käyttökelvottomaksi.

Viikonloppuna Pohjanmaan alueella poliisi otti lisäksi kiinni 13 rattijuoppoa ja kirjasi 13 pahoinpitelyilmoitusta, joista kahta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä.

Korjattu Satakunnan poliisilaitos Lounais-Suomen poliisilaitokseksi kello 15.41.

Lue myös:

    Uusimmat