Nuorten juhlintaa valvottiin myös ilmasta, ilotulitteet huolittavat Vantaalla – MTV seurasi koulujen päättäjäisviikonlopun juhlintaa

Nyt puhuvat nuoret: Millaisia paineita lukiolaiset ovat kohdanneet? 4:38
Nyt puhuvat nuoret: Millaisia paineita lukiolaiset ovat kohdanneet?

Todistuksia on haettu, ruusuja jaettu ja onnitteluja annettu sekä vastaanotettu. Koulut päättyivät eilen ja MTV Uutiset on seurannut nuorten juhlintaa tässä artikkelissa.

MTV Uutiset Live jalkautui nuorten pariin, kun toimittaja Jenny Mäkinen kiersi Helsingissä katsomassa, miltä kevään perinteinen juhlahumu tänä vuonna näyttää.

11.11: Tampereella juhlinta sujui rauhallisesti

Tampereen kaupunki tiedottaa, että Rosendahlin rantaan kerääntyi päättäjäispäivän iltana tuhansia nuoria. Ilta sujui silti melko rauhallisesti.

– Nuoret juhlivat pääosin maltillisesti ja olivat hyväntuulisia. Muutamia ylilyöntejä toki mahtui joukkoon, mutta sitä varten työntekijämme ja muut ammattilaiset olivat paikalla auttamassa. Pääpaino illan työssä oli nuorten kohtaamisessa ja heidän kuuntelemisessaan, Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti.

Tampereen kaupungin mukaan jalkautujien kohtaamista nuorista noin 600 kaipasi jonkinlaista apua. 

11.01: Meri-Lapissa yksi nuori sairaalaan liiallisen juomisen vuoksi

Meri-Lapin alueella useimmissa nuorten perinteisissä kokoontumispaikoissa oli päättäjäispäivänä hiljaista. Pääasiassa Nuoria tavattiin Tornio-Kemi-Keminmaa-alueella sisäsataman laululavan läheisyydessä. Siellä poliisi joutui kaatamaan maahan kymmeniä tölkkejä ollutta, ja yksi nuori jouduttiin viemään ambulanssilla sairaalaan liiallisen alkoholin juomisen vuoksi.

10.31: Lounais-Suomessa juhlinta odotettua rauhallisempaa

Lounais-Suomen poliisi kertoo, että koulujen päätösviikonloppu sujui odotuksia rauhallisemmin, eikä perjantaina koulujen päätös näkynyt poliisin töissä.

Poliisilaitos kiittää erityisen ilahduttavana sitä, että viikonlopun aikana on toistaiseksi kirjattu alueella vain yksi törkeä pahoinpitely.

10.24: Nuorten juhlintaa valvottiin myös ilmasta käsin

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo valvoneensa koulujen päättäjäisjuhlintaa muun muassa ilmasta käsin kahden dronen avulla.

– Valvontaa kohdennettiin koko poliisilaitoksen alueella erityisesti useisiin ennalta määriteltyihin nuorison suosimiin kohteisiin. Mukana valvomassa omassa roolissaan oli myös useita poliisin yhteistyökumppaneita, kuten kaupunkien ja kuntien nuorisotyöntekijöitä, seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöitä sekä SPR, kertoo komisario Jarmo Ojala poliisilaitoksen tiedotteessa.

Lasten hallusta kerrotaan takavarikoidun ja hävitetyn reilu määrä juomia, jotka pääsääntöisesti olivat mietoja alkoholijuomia.

Hälytystehtäviä kerrotaan olleen iltaviiden ja aamuyön kello kahden välillä noin 250. 

– Huolta poliisille aiheuttivat myös muutamasta paikasta ammutut ilotulitteet. Etenkin Vantaan Jokiuoman puistossa ammuttiin useita ilotulitteita muun muassa väkijoukkoa kohden, sanoo Ojala tiedotteessa.

Illan aikana tyhjennettiin Keravan Kalevan urheilupuisto sekä Vantaan Jokiuoman puisto ja Järvenpään Rantapuisto.

7.11: Nuoret runsasjoukkoisina liikkeellä Sisä-Suomessa

Sisä-Suomen poliisista kerrotaan, että lauantai-ilta ja -yö olivat vilkkaita, poliisi raportoi. Nuoria kokoontui esimerkiksi uimarannoille ja kaupunkien keskustoihin, ja esimerkiksi Tampereen Pyynikkillä juhli illan aikana arviolta 10 000 nuorta. Jyväskylässä ihmisiä sai liikkeelle Lutakonaukion konsertti, jonka tapahtumapaikalla ja läheisyydessä iltaa vietti arviolta 5 000 henkeä.

Poliisi kertoo joutuneensa puuttumaan lukuisia kertoja häiriökäyttäytymiseen. Myös alkaviin tappeluihin jouduttiin puuttumaan ja kirjaamaan rikosilmoituksia epäillyistä pahoinpitelyistä.

– Tampereen Rosendahlin uimarannalla ammuttiin luvattomasti ilotulitteita. Poliisi tavoitti rannalta ilotulitteita ampuneen henkilön, jolle määrättiin asiasta sakko.

Illan lopullinen kokonaiskuva selvinnee Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan tänään. Muiltakin poliisilaitoksilta on arvioitu Twitter-julkaisuissa yleiskuvan illan tunnelmasta olevan kerrottavissa tänään.

7.05 Puistoja tyhjennettiin juhlijoista Itä-Uudellamaalla

Itä-Uudellamaalla poliisi tyhjensi Vantaan Jokiuoman puiston ja Järvenpään Rantapuiston juhlijoista aamuyöstä.

04.44: Helsingin poliisi tyhjensi Kaivopuiston juhlijoista

Helsingin poliisi tyhjensi yöllä Kaivopuiston. Poliisin tviitin mukaan Etelä-Helsingissä sijaitseva puisto tyhjennettiin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi. Poliisi kertoi asiasta alkuyöstä ennen puolta yhtä.

Kouluvuoden päättymistä juhlivia ihmisiä oli eilen kerääntyneenä paikka paikoin sankoin joukoin nuorten suosimille alueille. Aiemmin illalla Helsingin poliisi kertoi niin ikään tyhjentäneensä Hietaniemen uimarannan juhlijoista.

Helsingin lisäksi poliisi on valvonut juhlintaa myös useilla muilla paikkakunnilla ympäri Suomea.

22.56: Helsingin poliisi tyhjentää Hietaniemen uimarannan

Poliisi kertoo Twitterissä päätöksestään tyhjentää Helsingin Hietaniemen uimaranta.

– Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi sekä nuorten turvallisuuden varmistamiseksi poliisi on päättänyt tyhjentää Hietaniemen uimarannan, Helsingin poliisi perustelee Twitterissä.

– Alueella on ammuttu yksittäisiä ilotulitteita sekä yksittäisiä järjestyshäiriöitä on ilmennyt, poliisi jatkaa.

22.53: Poliisi: Porukka on ollut hyvällä mielellä ja rauhallista

Poliisin näkökulmasta juhlinta on lähtenyt pääsääntöisesti hyvin käyntiin, kertoo Helsingin poliisin komisario Simo Kauppinen MTV Uutisille.

–  Porukka on ollut hyvällä mielellä ja rauhallista. Tietysti yksittäisiä häiriöitä on ollut, mutta pääpiirteittäin ok, Kauppinen toteaa.

Kauppisen mukaan vastaan on tullut lähinnä yksittäisiä häiriötehtäviä.

– Jonkin verran nuorilta on takavarikoitu ja hävitetty alkoholia. Yksittäisenä havaintoja olemme hävittäneet jonkin verran väkevää alkoholia, mikä tietysti on paljon pahempi asia kuin esimerkiksi yksittäinen oluttölkki, Kauppainen sanoo.

Poliisi juhlinnasta:"Tietysti yksittäisiä häiriöitä on ollut, mutta pääpiirteittäin ok" 1:33
Poliisi juhlinnasta: "Tietysti yksittäisiä häiriöitä on ollut, mutta pääpiirteittäin ok".

21.39: Uusi ylioppilas: "Tämä on meidän päivämme – selvisimme ja nyt juhlimme sitä"

Lukuisia valkolakkeja ulkoilutetaan tänä iltana ensimmäistä kertaa. Yksi tuoreista ylioppilaista on Ronja Torpo, joka myöntää MTV Uutiset Livelle, että kyllä se korona vaikutti lukioaikaan.

– Oltiin tosi pitkään etäkoulussa, eikä olla saatu opettajilta niin paljon apua kuin olisi ehkä tarvittu, Ropo sanoo.

– Kyllä me silti onneksi selvittiin, Ropo jatkaa.

Ovatko nuorille osoitetut paineet kasvaneet?

– Kyllä mielestäni. Vanhemmat ovat sanoneet, etteivät he tehneet niin paljon töitä kuin me. Me olemme tehty töitä iltaan saakka, Ropo toteaa.

– Paineet ovat ehkä muuttuneet erilaisiksi. Ulkonäköpaineet ovat varmasti sosiaalisen median kautta lisääntyneet, sanoo puolestaan Mei Kircher.

Lakin saamisella on ”iso merkitys”, toteaa Ropo.

– Tämä on meidän päivämme. Me selvisimme ja nyt me juhlimme sitä, Ropo jatkaa.

– Tämä on tärkeä päivä ja on ollut ihana juhlistaa sitä tärkeiden ihmisten kanssa. Toivon, että tästä tulee ikimuistoinen ilta, Kircher jatkaa.

Nyt puhuvat nuoret: Millaisia paineita lukiolaiset ovat kohdanneet? 4:38
Nyt puhuvat nuoret: Millaisia paineita lukiolaiset ovat kohdanneet?

*Korjattu haastateltavan sukunimi 5.6. kello 13.00

21.20: Virkavallan kuulemaa: "Soittaako poliisi klassista musaa, ettei me jäätäisi tänne?"

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo kuulleensa nuoren Espoossa kysyneen ”Soittaaks poliisi tääl klassist musaa et me ei jäätäis tänne?”.

Poliisin mukaan vastaus on kyllä.

Tviitissä on mukana linkki MTV Uutisten juttuun, jossa komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisin ennalta estävän toiminnan ryhmästä kertoo, että ”nuoriso ei arvosta tällaista klassista musiikkia ja erityinen inhokki on ollut panhuilu.

Näin ollen poliisi on jo viiden vuoden ajan järjestänyt Espoon Mellstenin hiekkarannalle koulujen päättäjäisviikonlopuksi klassisen konsertin.

– Tällä klassisen musiikin konsertilla olemme saaneet rauhoitettua nuorison kokoontumisia ja on säästytty tappeluilta. Nämä ovat niitä pehmeitä keinoja rikosten ennaltaehkäisyssä, Väänänen toteaa.

21.10: Tampereella rannalla noin 10 000 nuorta – "Olemme puuttuneet muutamiin alkaviin tappeluihin"

Tampereella Rosendahlin rantaan on poliisin arvion mukaan kerääntynyt noin 10 000 nuorta.

Alueella on ammuttu luvattomasti ilotulitteita, poliisi kertoo.

– Poliisi on joutunut puuttumaan myös muutamiin alkaviin tappeluihin. Toistaiseksi vakavammilta rikoksilta on vältytty, poliisi kertoo Twitterissä.

20.34: Helsingin poliisi: "Suurin osa nuorista käyttäytynyt fiksusti"

Helsingissä nuoria on tällä hetkellä ”jonkin verran liikenteessä”, toteaa Helsingin poliisi yleisesti.

– Suurin osa heistä on käyttäytynyt fiksusti, Helsingin poliisi kirjoittaa Twitterissä.

Poliisin mukaan se valvoo siellä, missä nuoret ovat.

20.21: Oulun poliisi: "Normaalia vilkkaampi yö tulossa"

Oulussa hyvä sää oli saanut ihmiset liikkeelle lauantaina alkuillasta.

– Tehtävämäärät on kasvussa, selkeästi suunta on, että vähän normaalia vilkkaampi yö tulossa, kerrottiin Oulun poliisin johtokeskuksesta seitsemän aikoihin.

Myös kahden koronavuoden jälkeen vapautunut ilmapiiri voi saada ihmiset kokoontumaan ulkoilmaan.

– Kokoontumisrajoituksia ei sillä lailla enää ole ja muutenkin varmaan yleinen ilmapiiri on suotuisampi sille, että ollaan isommissa porukoissa, poliisista kommentoitiin.

Myös eri puolilla Itä-Suomea katukuvassa näkyi, että nuorisoa oli alkanut kerääntyä tiettyihin paikkoihin.

– Tällä hetkellä ihmisiä on normaalia viikonloppua enemmän liikenteessä, kertoi komisario Teemu Moilanen Itä-Suomen poliisista STT:lle puoli kahdeksan aikoihin lauantaina.

20.12: Sosiaaliohjaaja pahoinvoivista nuorista: "Paljon bilehuumeita, uutena ilmiönä sähkötupakat"

Jalkautuva sosiaaliohjaaja Anki Herlin on seurannut nuorten juhlintaa koulujen päättymispäivänä eri rooleissa jo 22 vuoden ajan.

– Jos vertaan omaan nuoruuteeni, niin onhan se muuttunut tosi paljon. Nuoret osaavat juhlia paljon fiksummin. Nyt ei ole enää selviämisasemaa. Nuoret viedään joko sairaalaan tai kotiin, Herlin kertoo MTV Uutiset Livelle.

– Paljon vähemmän ylilyöntejä kuin kymmenen vuotta sitten. On tapahtunut iso muutos, Herlin jatkaa.

Alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta miten on muiden päihteiden laita?

– Suurin osa nuorista viettää tosi hyvin vapaa-aikaa. Korona on tehnyt omia hankaluuksia, ettei ole voinut kokoontua ja muuta. Suurin osa nuorista voi älyttömän hyvin, vaikka viimeiset kaksi vuotta ovat olleet tosi rankkoja, Herlin muistuttaa.

– Sitten on tietty osa, joka ei voi niin hyvin. Se näkyy päihteiden käyttönä, aggressiivisuutena ja väkivaltana, Herlin jatkaa.

MTV Uutiset Liven jututtama toinen jalkautuva sosiaaliohjaaja Ella Korhonen toteaa näkevänsä työssään nuorison pientä osaa eli huonosti voivia yksilöitä.

– Siellä esiintyy paljon bilehuumeiden käyttöä ja lääkkeiden väärinkäyttöä. Uutena ilmiönä ovat tulleet sähkötupakat. Niitä pyörii nyt tosi paljon, Korhonen sanoo.

Korhosella on toive illalle:

– Etten näe väkivaltaa tai ylilyöntejä, hän toteaa.

Nuoret kerääntyvät juhlimaan lukuvuoden päättymistä – MTV jalkautuu nuorisotyöntekijöiden kanssa kaupungille 7:27
Nuoret kerääntyvät juhlimaan lukuvuoden päättymistä – MTV jalkautuu nuorisotyöntekijöiden kanssa kaupungille

19.32: Poliisi: "Ohikulkija ilmoitti, että äänistä päätellen isompi tappelu syntymässä"

Klaukkalan Isoniitun koulun pihalla on kymmeniä nuoria juhlimassa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi.

– Ohikulkija ilmoitti hätäkeskukseen, että äänistä päätellen isompi tappelu syntymässä, poliisi kirjoittaa Twitterissä.

Poliisin partio on matkalla kohteeseen.

19.21: Poliisi: Holtitonta ajoa Ladalla

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan hätäkeskukseen on tullut ilmoitus, jonka mukaan nuoriso ajaa Ladalla Puistoraitin koulun ympäristössä ”holtittomasti pitkin hiekkapolkuja”.

Nuorisoa on kerääntynyt Itä-Uudenmaan poliisin mukaan esimerkiksi Kalevan urheilupuistoon ja Ristipuiston päiväkodin ympäristöön.

Poliisi piipahti Kalevan urheilupuistossa.

– Osa ei halunnut jäädä juttelemaan paikalle saapuneen poliisin partion kanssa, Itä-Uudenmaan poliisi kirjoittaa Twitterissä hymiön kera.

18.19: Poliisi ”Tällä kaverilla ei ikä riittänyt – kaadoimme juomat pois”

Helsingin poliisi on julkaissut Twitterissä kuvan, jossa orava näyttää tutkivan jo jonkin verran tyhjentynyttä bourbon-pulloa. Bourbon on amerikkalaista viskiä.

– Arvioimme mukaan tällä kaverilla ei ikä riittänyt ja päädyimme kaatamaan juomat pois. Illanvietto sai tämän jälkeen kuitenkin jatkua normaalisti, poliisi kertoo.

16.53: Poliisi: Hyvinkäällä nuoret juovat alkoholia päiväkodin pihalla

Hyvinkäällä useita nuoria on kokoontunut juomaan alkoholia Punaojan päiväkodin pihalle, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo Twitterissä.

Poliisi on lähettänyt partion paikalle.

16.51: Sanna Marin: "Lämpimät onnittelut kaikille valmistuneille ja koulunsa päättäville"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) onnittelee valmistuneita ja koulunsa päättäviä.

Marinin onnittelut julkaisi Sosiaalidemokraattien Twitter-tili.

16.43: Helsingin poliisi: "Jos alaikäinen pitää alkoholia hallussaan, seuraa siitä sakko ja ilmoitus sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle"

Helsingin poliisin mukaan valvonnan painopistealueina ovat erityisesti nuorten suosimat kokoontumispaikat, kuten puistot, uimarannat sekä päiväkotien ja koulujen pihat.

– Jos alaikäinen pitää alkoholia hallussaan, seuraa siitä sakko ja ilmoitus sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle, komisario Simo Kauppinen toteaa.

– Nuorten päihteiden käyttö on viime vuosina vähentynyt ja meno on yleisesti ottaen rauhoittunut. Myös häiriöitä ja ylilyöntejä on vähemmän. Olisi hyvä, että vanhemmat sopisivat etukäteen nuorten kanssa pelisäännöistä ennen kuin lähdetään viettämään juhlailtaa, Kauppinen sanoo. 

Poliisi muistuttaa nuoria pitämään huolta toisistaan ja hakemaan viipymättä apua, jos illan aikana tapahtuu jotain ikävää.

16.34: Helsingissä nuorten auttamisoperaatio

Helsingin keskustassa ja alueilla järjestetään nuorten auttamisoperaatio koulujen päättymispäivän iltana ja yönä, kaupunki tiedottaa. 

Operaation tarkoituksena on kohdata ja auttaa alle 18-vuotiaita nuoria esimerkiksi keskustelemalla, mutta myös antamalla heille ensiapua kaduilla ja ohjaamalla jatkohoitoon tarvittaessa.

Jalkapartiot kiertävät muun muassa Helsingin keskustan alueella, Kaivopuistossa ja Vuosaaressa sekä muilla nuorten yleisesti suosimilla paikoilla, kuten Munkkiniemen, Rastilan, Hietsun ja Pikkukosken uimarannoilla. 

Operaatio alkaa kello 15.00 ja jatkuu tarpeen mukaan niin kauan kuin nuoria on liikkeellä.

Auttamisoperaatiossa on mukana noin 100 henkilöä, joista 60 on ammattilaisia ja nelisenkymmentä vapaaehtoisia.

 – Kyseessä on nuorille tärkeä juhlapäivä. Auttamisoperaatiolla haluamme varmistaa, että nuoret voivat viettää tätä juhlapäivää turvallisesti, sanoo operaatiota johtava Marjo Poteri Helsingin nuorisopalveluista. 

16.20: "Suurin osa juhlii siististi ja ilman ongelmia"

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tekevänsä valvontaa edellisvuosien tapaan tiiviissä yhteistyössä eri kaupunkien ja kuntien nuorisopalveluiden kanssa. 

– Suurin osa lapsista ja nuorista juhlii koulujen päättymistä siististi ja ilman ongelmia, mutta on kuitenkin melko tavallista, että juhlinnan lomassa päihteiden käyttö yleistyy ja sen myötä erilaisten onnettomuuksien riskit kasvavat, komisario Jarmo Ojala kertoo.

Poliisi toivoo edellisvuosien tapaan, että juhlimaan lähtevien nuorten huoltajat olisivat tavoitettavissa puhelimitse lauantaina 4.6. sekä sunnuntain 5.6 vastaisena yönä ja vastaisivat tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin. Puhelu saattaa tulla muun muassa poliisilta tai nuorisotyöntekijältä. 

– Tämä yhteistyö huoltajien kanssa on toiminut hyvin jo useampana keväänä. Vanhemmat ovat vastanneet kiitettävästi puheluihin ja hakeneet itse nuoriaan kotiin tapahtumapaikoilta, Ojala kiittelee.

Lue myös:

    Uusimmat