Onko sinunkin lääkärisi valelääkäri? Näin selvität tilanteen

Valelääkärikohun paisuessa potilaalle voi herätä lääkärivuoroa odottaessa kysymys: Entä jos minuakin odottaa oven takana valelääkäri?

Onneksi Lääkäriliitolla on vastaus ongelmaan.

– Potilas, sinun pitää kysyä suoraan siitä, mikä sydäntä painaa. Potilas voi sanoa vastaanotolla, että "anteeksi rouva tai herra Tohtori, mielestäni ette käyttäydy asianmukaisella tavalla", neuvoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Pälveen mielestä on hyvä, jos potilaat tai muu terveydenalan henkilökunta puuttuvat lääkärin asiattomaan käytökseen.

– Täytyy ottaa härkää sarvista. Ongelma on tietenkin siinä, etteivät Esa Laihon kaltaiset tapaukset vastaa kysymykseen rehellisesti. Jos Laiholta olisi kysytty, onko hän oikea lääkäri, hän olisi väittänyt olevansa, Pälve lisää.

Tutkintotodistukset näytille vastaanotolle?

Vaikka valelääkärikohu on paisunut ikäviin mittasuhteisiin, Pälve muistuttaa, että lähtökohtaisesti Suomessa toimivilla lääkäreillä on lääkärin oikeudet.

– Meillä on aika vähän ulkomailla koulutuksen saaneita lääkäreitä. Suomessa itsensä kouluttaneiden lääkäreiden tutkinnosta lähetetään vahvistus suoraan yliopistolta, Pälve kertoo.

Lääkäriliiton arvion mukaan Suomessa asuu noin 1400 ulkomailla kouluttautunutta lääkäriä. Suomessa itsensä kouluttaneita lääkäreitä on 24 000.

Pälveen mielestä lääkäreiden maineen kirkastamiseen vaaditaan ensin, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira, palauttaa uskottavuutensa ja kansalaisten luottamuksen.

Lääkärin tutkintotodistuksen kantaminen vastaanotolle ei ole Pälveen mielestä toimiva vaihtoehto luottamuksen palauttamiseksi.

– Suomessa tehdään yli 20 miljoonaa lääkärikäyntiä vuodessa, joten eihän siitä tulisi mitään, jos lääkärin pitäisi olla kokoajan esittelemässä kurssi- ja tutkintotodistuksia potilaille, Pälve tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat