Onko parisuhteesi muuttunut tylsäksi? Asiantuntija neuvoo, mitä tehdä – ja missä vaiheessa kannattaa erota

Jos parisuhde tuntuu tylsältä, on aika etsiä rutiineihin jännitystä ja alkaa pohtimaan, mikä voisi olla tunteiden syynä, kertoo Men's Health.

Minne katosi se jännittävä, mielenkiintoinen ihminen, johon alun perin rakastui tai se täydellinen parisuhde? Pidemmässä parisuhteessa kumppani käy väkisinkin tylsäksi, ja silloin moni voi alkaa harkita eroa.

Mitä tilanteelle kannattaa oikeasti tehdä? Milloin kannattaa erota? Suhteen pelastaminen voi vaatia töitä, ja Men's Health -lehti antaa muutaman vinkin, mistä lähteä liikkeelle.

Kliininen seksologi ja psykoterapeutti Kristie Overstreet muistuttaa, että täydellistä suhdetta ei ole olemassa – elämään kuuluu niin hyviä kuin huonoja aikoja, ja ihmiset muuttuvat ja kehittyvät ajan kuluessa. Myös tylsistyminen on normaalia.

Murra rutiineja ja keksi aktiviteetteja

Tylsistymiselle voi kuitenkin tehdä jotakin. Overstreet kehottaa esimerkiksi murtamaan rutiineja. Nautitko suhteestasi?

– Älä jää jumiin tiukkaan rutiiniin, joka ruokkii monotoniaa. Kokeile lounastreffien sijaan treffipäivää. Ottakaa vapaapäivä tai päivä viikonloppuna, jolloin pysytte poissa digilaitteilta ja pidätte hauskaa kotona. Suunnitelkaa loma tai viikonloppureissu, vain siitä puhuminen ja suunnitelmien ideoiminen tuovat uutta jännitystä, hän neuvoo.

Jos kumppani tylsistyttää edelleen, elämään kannattaa lisätä erilaisia aktiviteetteja. Suhde voi asiantuntijan mukaan parantua sitä kautta monella eri tavalla.

– Parannatte yhteistä kommunikointia, kun puhutte kokemuksen aikana. Parannatte yhteistä ajanvietettänne, koska teette jotakin kivaa yhdessä. Koette myös endorfiinin tulvan, joka saattaa tuoda fyysisesti parempaa oloa teille molemmille. Usein tämä johtaa parannukseen myös fyysisessä suhteessa, Overstreet sanoo.

Kehitä itseäsi

Jos on jo juossut jännittävissä aktiviteeteissa, kokeillut romanttisia treffejä ja kaikkea muuta mahdollista, ja huomaat olevasi edelleen tyytymätön ja tylsistynyt suhteeseen, on aika sukeltaa syvemmälle.

Rakastatko tätä henkilöä? Tuntuuko siltä, että olet valmis tekemään töitä suhteen eteen?

Jos olet valmis tekemään töitä suhteen eteen, käännä katse omaan napaasi. Toista ihmistä et kykene muuttamaan, mutta itseäsi voit kehittää. Mieti, miksi olet tylsistynyt? Mikä on muuttunut?

Usein tyytymättömyyden jäljet johtavat omaan mielentilaan, esimerkiksi henkilökohtaiseen tilanteeseen tai stressiin, joita et ole käsitellyt. Monet etsivät vikaa omasta kumppanistaan, kun oikeasti pitäisi kääntää katse omaan itseensä.

Tässä tilanteessa ero on oikea vaihtoehto

Overstreetin mukaan suhteeseen kannattaa jäädä, jos löytää edelleen sellaista kehitettävää itsessään, mikä voi mahdollisesti parantaa myös suhdetta.

Työskentely suhteen eteen voi tarkoittaa myös sitä, että kannattaa hakeutua pariterapiaan.

Tylsistymisestä onkin hyvä myös keskustella kumppanin kanssa. Tylsistyneen lisäksi tunteitaan voi kuvata esimerkiksi rauhattomuudeksi ja hämmennykseksi. Asiantuntija kehottaa ottamaan omaa aikaa ja miettimään: Mitä haluat elämältä? Miksi tämä suhde oli sinulle niin tärkeä alun perin?

Milloin sitten kannattaa erota? Overstreetin mukaan siinä vaiheessa, kun on tehnyt kaikkensa suhteen korjaamiseksi ja on silti siihen tyytymätön. 

– Luota intuitioosi, joka on sisäinen äänesi. Jos se sanoo sinulle, että kaikki ei ole kunnossa ja on aika tehdä jotakin erilaista, kuuntele sitä. Kun olet ruksannut kaikki laatikot sinun puoleltasi ja asiat eivät ole muuttuneet, huolehdi itsestäsi päättämällä se [suhde], hän neuvoo.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat