Onko pakko käyttää vilkkua, jos ei ole epäselvää, mihin olen kääntymässä?

Näin viestit vilkulla ohittajalle 1:03
Tiedätkö, miten voit viestiä takanasi ajavalle, että haluat hänen ohittavan sinut?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Onko pakko käyttää vilkkua, jos ei ole epäselvää, mihin on kääntymässä?

Vastaus: Pääsääntöisesti kuljettaja itse tietää, minne on aikeissa kääntyä. Olennaista on kuitenkin muistaa, että suuntamerkkiä ei näytetä itseä, vaan muita tienkäyttäjiä varten.

Suuntamerkkiä eli kansankielellä vilkkua pitää näyttää, kun aiotaan lähteä liikkeelle tien reunasta, kääntyä, vaihtaa ajokaistaa, poistua liikenneympyrästä tai muuten siirtyä sivusuunnassa. Suuntamerkki on annettava hyvissä ajoin ennen edellä mainittuja toimenpiteitä ja sen tulee kestää kyseisen toimenpiteen ajan.

Vastaus esitettyyn kysymykseen on yksiselitteinen ja selkeä eikä siinä ole tulkinnanvaraisuuksia: On käytettävä – hyvissä ajoin ja riittävän pitkään. Se, että itse tietää, minne on menossa, ei tarkoita sitä, että kaikki muut tienkäyttäjät asian tietäisivät. 

Monenlaista väkeä ja välinettä

Liikenteessä on monen ikäisiä kulkijoita erilaisilla välineillä ja valmiuksilla. Muiden mahdollisuuksia havaita olennaiset asiat ei kannata milloinkaan ainakaan yliarvioida. 

Kääntymistä suunnitteleva kuljettaja saattaa myös ajatella, ettei suuntamerkkiä tarvitse näyttää, kun ketään ei näy missään. Aina on kuitenkin mahdollista, että joku on jäänyt havaitsematta. Miksi siis turhaan ottaisi riskin toimimalla tietoisesti lainsäädännön vastaisesti? 

Ennakointi ja ennakoitavuus

Suuntamerkin käytöllä helpotetaan muiden ennakointia, parantamalla oman ajamisen ennakoitavuutta. Ennakoinnilla ajon aikana tarkoitetaan toisten aikeiden ennustamista ja ymmärtämistä, ajoissa. 

Suuntamerkin lisäksi kuljettajalla on käytössään myös muita keinoja tullakseen ymmärretyksi. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Riittävä turvaväli, jonka ansiosta ei joudu tekemään yllättäviä jarrutuksia
  • Nopeusrajoitusten ja liikennesääntöjen noudattaminen
  • Nopeuden hiljentäminen ajoissa ja riittävästi väistämisaikeen osoittamiseksi, kun lähestyy risteystä väistämisvelvollisena
  • Valojen toimintakunnon ylläpitäminen ja oikea käyttö
  • Katveissa ajamisen välttäminen

Lue myös:

    Uusimmat