Onko magnesiumin syönnistä hyötyä? Lääkäri Kiminkinen vastasi lukijoiden kysymyksiin

Tv:stä tuttu lääkäri Tapani Kiminkinen vastasi lukijoiden kysymyksiin Studio55.fin verkkovieraana.

Millaisia vitamiini tai hivenainetabletteja kannattaa vanhemman ihmisen syödä D-vitamiinin ja kalkin lisäksi? Esimerkiksi magnesiumia mainostetaan hyödyllisenä, mutta voiko siitä oikeasti olla puute?

T:vitamiinit

Kun käyttää monipuolista, suositeltua ruokavaliota, ei purkista muuta tarvita terveellä ihmisellä. Magnesiumista voi joskus olla puutetta nesteenpoistolääkettä käyttävillä. Sitä voidaan testata myös verikokein. Magnesiumista ei ole näyttöä suonenvedon estossa.

Kuinka paljon D-vitamiinia tulee ottaa?

T:mummi 66v

Suositus on aikuiselle 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Kaikkien yli 60-vuotiaiden tulisi käyttää 20 mikrogrammaa myös kesällä, vuoden ympäri. Kaikille suomalaisille suositellaan kaamosaikana D-vitamiinin käyttöä. Terve aikuinen voi ottaa maksimissaan 50 mikrogrammaa/vrk. Auringosta ja normaalista ravinnosta ei voi saada D-vitamiinimyrkytystä.

60v. naisen verenpaine. Onko yläpaine 160 alapaine 100 vielä kartalla?

T:kaarina

Verenpaineesi on sitä luokkaa, että lääkehoitoa tarvitaan mikäli se on jatkuvasti tätä tasoa. Toivon, että käyt lääkärissä.

Jätin perunan, sokerin, vehnäjauhot ja riisin pois ja muuten normaalit rehut.. Kolestroliarvot laskivat, myös verenpaine. Paino putosi n. 7 kg 6 kuukauden aikana. Aloitin tämän Antti Heikkilän kirjojen innoittamana, enkä ole katunut.

Olenko tehnyt suurenkin virheen? Kunto on kohentunut. Olen 64-vuotias ja aion jatkaa vaimoni kera tätä.

T:Ahti S.

Karppausdieetti laihduttajana on tehokas ensimmäisen puolen vuoden aikana. Periaatteessa terveelle siitä ei ole haittaa, mutta toivon, että käytätte ruokavaliossanne pehmeitä rasvoja ja riittävästi kuituja. Usein unohdetaan, että täysjyväviljassa on kuitujen lisäksi paljon valkuaista.

Miten sopivat yhteen Marevan ja Prednisolon?

T:mummu 80v

Sopivat.

Kysyisin divertikkeleistä: voivatko ne parantua tai hävitä suolistosta, vai ovatko ne aina siellä? Minulla ne tulehtuivat viime vuonna kolme kertaa. Oli kuumetta ja kipuja suolistossa. Onko niihin mitään hoitoa, mikä auttaisi?

T:Patu 61v

Valitettavasti pullistumista ei pääse eroon. Muista syödä runsaasti kuituja, juoda riittävästi ja liikkua. Onhan paksusuolesi tähystetty?

Kokonaiskolesteroli on 6.1 Ldl 3.4 ja Hdl 2.74 Pitäisikö jo käyttää statiineja? Ja mikä lääke on Dormidina, Espanjasta ostettu?

T:nainen 72 v

Sinulla on huikean hyvälaatuinen kolesterolin arvo. Mikäli sinulla ei ole valtimorasvottumatautia, et todellakaan hyödy statiinista. Espanjan lääkettä en tunne.

Parasetamolia käytetään laitoshoidossa isoja määriä. Kuinka usein olisi hyvä ottaa maksakokeet labrassa? Joskus tuntuu että mielenterveyspotilaat syövät sitä turhaan niin paljon.

T:miettivä

Maksakokeille ei ole tarvetta, jos enimmäisannosta ei ylitetä.

Saako apteekin statiinia ilman reseptiä?

T:mummo 65

Ei vielä.

Eikö Arvo Ylppö ollut oikeassa sanomalla, että "kohtuudella kaikkea", niin elää terveenä pitkään?

T:mamma 67v.

Arvo oli täsmälleen oikeassa.

Onko Punariisi apteekin lääkkeitä turvallisempi kolesteroolilnalentaja ja onko siinä myös statiineita? Mitä hyötyä niissä olevissa ubikinoni Q-10:ssä on?. Vuosia sitten kokeilin (lääkärin kehoituksesta) ja kol. putosi 7:stä alle 5:een. Lopetin käytön kun ajattelin niissäkin olevan haittavaikutuksia. (Olen vaihtanut kevyttuotteet takaisin voihin niiden lisäaineiden takia. )

T:Allihuuppa vm.45

Punariisi on luonnon statiinia. Se on toki epäpuhdasta, ja huomattavasti kalliimpaa kuin apteekin statiini. Siksi itse käytän lääkettä.

Suositteletko kausi-influenssa rokotteen ottamista?

T:Perusterve nuori

Influenssa tappaa noin 200 suomalaista vuosittain. Suositan riskiryhmien rokottamista.

Miten kauan on turvallista käyttää hormonikorvauslääkitystä? Entä ovatko erektiolääkkeet (Cialis yms) turvallisi?.

T: 66 ja 76

Nykykäsityksen mukaan hormonikorvauslääkitystä kannattaa käyttää niin kauan kun on ylitsepääsemättömiä oireita. Välillä, esim. kerran vuodessa, kannattaa kokeilla pärjäisikö ilman. Erektiolääkkeistä ei ole haittaa, kunhan muistaa ettei käytä niitä yhdessä nitrovalmisteiden kanssa.

Harrastamme seksiä säännöllisesti ja olemme 80-vuotiaita. Onko hyvä?

T:jalle

Jos te molemmat sitä haluatte niin erinomaista!

Keitä ovat "väärät profeetat" joita mainitsit ohjelman alussa?

T:erkki aaltonen

Vain Suomessa ja osin Ruotsissa ja Norjassa maallikot ja muutama lääkäri ovat esittäneet ilman tieteellistä, yhtä pitävää kritiikkiä maailman tiedeyhteisöstä poikkeavia näkemyksiä kolesteroliteoriasta ja tyydyttyneestä rasvasta. Maailmanlaajuisen tiedeyhteisön mukaan kuitenkaan mitään uutta tietoa näistä asioista ei ole tullut. Päinvastoin, tyydyttyneen rasvan käyttösuosituksia ollaan koko ajan tiukentamassa, niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Mitä mieltä olet kookosrasvasta? Olen lievä karppaaja, paino on pudonnut 23 kg. Kolestroli oli 3,5 viimeisessä mittauksessa, ei noussut karppaamisen aikana. Ikäni on 62,.verenpaine 120-75 ja pulssi 55.

T:Japi

Karppaaminen on varsinkin aluksi tehokas laihduttaja. Voimakkaasti laihtuessa myös veren varastorasva triglyseridit laskevat voimakkaasti. Kemiallisesti puolet triglyserideistä on kolesterolia, joten aina rajusti laihduttaessa myös kolesteroli laskee. Se ei siis johdu siitä, kuten suomalaiset väärät profeetat sanovat, että pitäisi lisätä kovan rasvan käyttöä. Sen vuoksi myös karppauksen yhteydessä on tärkeää suosia pehmeitä rasvoja kuten öljyjä. Kookosrasva on kovaa rasvaa.

Miten nikotiinivalmisteet sopivat yhteen Mareva-potilaalle?

T:mies 69

Kyllä sopivat yhteen.

Sain kolestrolilääkkeen, jota söin 17 päivää ja lopetin, koska jalkani tulivat niin kipeiksi etten voinut nukkua ilman särkylääkettä. Siirryin Benecolin käyttöön. Säryt hävisivät. Teinkö oikein?

T:tussulanmuori73v

Teit oikein. Jos olet korkean riskin potilas, neuvottele lääkärisi kanssa kolesterolilääkkeen mahdollisesta vaihtamisesta.

Pallien ympärillä liikkuu pieni nappula. Se ei ole haitannut, mutta olisiko aihetta käydä lääkärissä?

T:jussi

Todennäköisesti nappula on harmiton, mutta koskaan näkemättä en uskalla lopullista vastausta antaa.

Olen 64 vuotias, ja PSA-arvo on 2.5. Pitääkö huolestua?

T:reijo

PSA arvosi on normaali. Tutkimatta potilasta pelkän yksittäisen arvon perusteella en uskalla sanoa enempää.

Uskaltaako cardioaspiriiniä käyttää ilman lääkärin määräystä?

T:mummo 46

Yleensä ennaltaehkäisevästä aspiriinin käytöstä on todettu olevan hyötyä korkean riskin potilailla. Täysin terveellä ihmisellä aspiriinin käytön haitat ylittävät hyödyn.

Mikä ruokavalio ehkäisee vatsan turvotuksen ja ripulin?

T:rape

Ensiksi pitää selvittää, ettei sinulla ole laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa, eli mikä on löysän ulosteen syy. Joskus harvoin iäkkäämmällä taustalla saattaa olla sappihappojen imeytymishäiriö. Vasta tutkimusten jälkeen on mahdollista antaa tarkempia ohjeita, mutta joka tapauksessa runsasta kuitujen käyttöä voin aina suositella.

Minulla on todettu "maksavika". Ei alkoholin aiheuttama. Vaivanani on jatkuva, rinnan alla esiintyva puristava kipu. Olen kokeillut jos jonkinmoisia helpottavia lääkeaineita. Happoja neutraloivat eivät sovi, piimää ja muita happamia tekee mieli. Stemetil on tähän asti ollut vähän helpottava. Mikä auttaisi jatkuvasti?

T:Kiusaantunut

Kivun syy pitää selvittää. Pitää tehdä ruokatorven ja vatsalaukun tähystys, mahdollisesti ylävatsan ultraääni ja rasitustutkimus, ettei puristava kipu johtuisi sepelvaltimotaudista.

Oleellinen kysymys: liittyykö rintapuristus rasitukseen? Joka tapauksessa tutkituta vaivasi.

Käytän nivelvaivoihin Voltaren Rapid 50 mg kuureittain. Voiko samanaikaisesti käyttää lasten asperiinia, vai pitääkö se jättää siksi aikaa ottamatta?

T:Ellis

Jos sinulle on lasten disperiini määrätty valtimorasvoittumtaudin ehkäisyhoitoon, niin voit käyttää sitä myös Voltarenin aikana.


Studio55.fi

Kuva Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja