Poista kaikki somekuvat afganistanilaisista, saatat pelastaa hengen: "Ilmiantajat etsivät kuvia Talebanin käyttöön"

Zahra Karimyn isovanhemmat joutuivat poistamaan tämän ylioppilaskuvan Talebanin takia – ilmiantajat kertovat yhteyksistä länsimaihin 1:37
Zahra Karimyn isovanhemmat joutuivat poistamaan tämän ylioppilaskuvan seinältä, ja nyt Karimy pelkää Afganistanissa olevan perheensä puolesta.

Äärijärjestö Talebanin valtaan ottamassa Afganistanissa tilanne on tällä hetkellä kärjistynyt ja herkkä, ja jopa kuvien julkaiseminen afgaaneista sosiaalisessa mediassa olla vaarallista Afganistanissa oleville.

Maanantaina kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) kehotti twiitissään Suomessa asuvia henkilöitä piilottamaan sosiaalisen median alustoiltaan kuvat afgaanien tai Afganistanissa olevien henkilöiden kanssa, sillä ilmiantajat etsivät kuvia Talebanin käyttöön.

– Näin saatat pelastaa hengen, al-Taee twiittasi.

 "Pelkään, että perheelleni tehdään jotain"

Afgaanitaustainen suomalainen Zahra Karimy asui kesällä Kabulissa Afganistanissa kuvaten dokumenttia naisten ja tyttöjen oikeuksista maassa. Häneen kohdistuneiden uhkausten takia Karimy joutui palaamaan noin viikko sitten takaisin Suomeen. 

Afganistanissa ollessaan Karimy asui isovanhempien luona ja pelkää nyt sukulaistensa puolesta. Hänen mukaansa tällä hetkellä jotkut kertovat Talebanille, jos jollakulla on yhteyksiä länsimaihin. Sitä talebanit eivät nimittäin halua.

– Pelkään, että perheelleni tehdään jotain. On paras kosto ja paras keino (Talebanilta) kertoa muille, että jos teilläkin on yhteyksiä länsimaihin, teille käy huonosti.

Ylioppilaskuva hävitettiin

Koska yhteydet länsimaihin tulee peittää, todisteet Karimyn lukiosta valmistumisesta on nyt hävitetty isovanhempien kotoa.

Vielä kesällä Karimyn ylioppilaskuva roikkui seinällä isona julisteena, jonka isovanhemmat olivat teettäneet.

– Kaksi kuukautta se roikkui seinällä, mutta lauantaina isovanhemmat soittivat ja sanoivat, että toivottavasti et tule surulliseksi, mutta se kuva on nyt hävitetty, koska elämme toista maailmaa. Ei ole enää mahdollista, että esillä on kuva minusta ylioppilasmekossa ja ilman hijabia.

Katso Zahra Karimyn haastattelu kokonaisuudessaan alta:

Kabul muuttui dramaattisesti vain yhdessä yössä – vieraana perjantaina Afghanista palannut Zahra Karimy 8:55

Lue myös:

    Uusimmat