Tämä Afganistaniin lähetetystä erikoisjoukosta tiedetään ja tältä sotilaiden koulutus näyttää: Puolustusvoimat kertoo, miksi monista yksityiskohdista vaietaan

Tältä Afganistaniin lähetettyjen sotilaiden koulutus näyttää 1:38
Tältä Afganistaniin lähetettyjen sotilaiden koulutus näyttää. Videolla esiintyvät henkilöt eivät kuitenkaan liity Afganistanin operaatioon.

MTV Uutiset soitti lukuisia puheluita eri puolille Puolustusvoimia saadakseen selville Afganistaniin lähetettyjen sotilaiden määrän ja millä perustella heidät on valittu. Törmäsimme yhä uudestaan salaisuuden verhoon, jota perusteltiin sotilaiden turvallisuudella.

Lupa kommentointiin oli annettu vain puolustusvoimien tiedotuspäällikkö VTL Max Arhippaiselle.

Arhippaisen mukaan tarkemmat yksityiskohdat erikoisjoukosta kerrottaneen vasta operaation jälkeen, mutta henkilöiden identiteettiä ei tulla sanomaan.

Seuraavat asiat sotilasjoukosta kuitenkin tiedetään:

Aseistetut joukot 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on kertonut (19.8), että Kabulin lentokentälle lähetyt suojausjoukot ovat puolustusvoimien nopeasti saatavilla olevaa palkattua henkilökuntaa eikä mukana ole varusmiehiä.

Kaikkosen mukaan kyseessä on aseistettu muutaman kymmenen sotilaan suojausjoukko, jonka toimintaa johtavat suomalaiset.

– On selvää, että sotilaita käytetään sotilaalliseen operaatioon, niin varaudutaan siihen, että voimaa joudutaan käyttämään. Tämä on mahdollista ensisijaisesti omaan suojautumiseen.

Katso lisää:

Mikä tehtävä Puolustusvoimien suojausjoukolla on Afganistanissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen? 3:14
Mikä tehtävä Puolustusvoimien suojausjoukolla on Afganistanissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen?

Operaation turvallisuuden vuoksi Kaikkonen ei suostu avaamaan kuitenkaan yksityiskohtia aseistetusta suojausjoukosta.

– Haluamme suojata sotilaiden identiteettiä enkä voi tämän vuoksi kertoa tarkkaa määrää. Voin vakuuttaa kuitenkin, että sinne lähtee kokenut koulutettu ja osaava joukko. Sotilailla on henkilökohtainen varustus, mutta mitään raskaampaa kalustoa ei ole tarvetta viedä Afganistaniin, kertoo Kaikkonen.

Komennuksen pituus ei ole vielä selvillä, onko se päiviä vai mahdollisesti jopa viikkoja. Sotilaat ovat paikalla Suomeen evakoitavien ajan tai siihen saakka, kun Kabulin lentokenttä on auki.

Miksi kaikkea ei kerrota?

Valmiuspäällikkö Kari Nisula kertoi myöhemmin tiedotustilaisuudessa (22.8.), että sotilaat on valittu tehtävään asiantuntemuksen perusteella.

– Vaativissa tehtävissä käytetään erikoisjoukkojen henkilöstöä, mutta kyse on laajemmasta joukosta. Afganistanissa käytetään puolustusvoimien henkilökuntaa maa-ja ilmavoimista sekä logistiikan- ja johtamisen henkilöstöä.

Nisulan mukaan lähtijöiden joukkoon valittiin myös suomalaista henkilöstöä koti- ja ulkomaisista esikunnista, jotka mahdollistavat joukon johtamisen tuen. 

– Miksi kaikkea ei julkisuuteen kerrota? Sotilasoperaatioon liittyy riski. Se voi olla pienikin, mutta se on olemassa. että joku taho tahtoisi toimia sitä vastaan.

Nisulan mukaan julkisuudessa esitetyt tarkat tiedot antaisivat kuvan sen joukon toimintamallista ja toimintaperiaatteista sekä aikataulusta ja tehtävistä.

– Tämä tarjoaisi helpon tien omaan toimintaan. Henkilöiden identiteetin suojauksella tahdomme varmistaa sen pienen riskin poistamisen, että kyseinen henkilöstö toisten henkilöiden toimesta joko kotimaassa tai joutuu maalitetuksi ja toiminnan kohteeksi.

Nisulan mukaan tällä pyritään varmistamaan, että tehtävät pystytään toteuttamaan myös tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat