Uutiskuvat Kabulin kentältä kertovat evakuoitavien epätoivosta – ihmisillä valtavat Suomen liput rinnassaan

Tältä näyttää Kabulin lentokenttäkaaos juuri nyt – mukana Suomi-paitoihin pukeutuneita henkilöitä 2:38
Tältä näyttää Kabulin lentokenttäkaaos juuri nyt – mukana Suomi-paitoihin pukeutuneita henkilöitä

Kansainvälinen media on julkaissut kuvia Kabulin lentokentän kaaoksesta. Kuvista erottuu joukko ihmisiä valtavat Suomen liput rinnassaan. Evakuointia toivovat henkilöt ovat pukeutuneet valkoisiin, liivimäisiin kaapuihin, joiden rinnassa lukee Suomen lipun alla "Finland".

Kuva kertoo evakuoitavien epätoivosta: He pyrkivät kaikin tavoin kiinnittämään evakuointia hoitavien länsimaisten virkamiesten ja sotilaiden huomion. Normaalit matkustussäädökset asiakirjoineen eivät päde. 

Kabulin lentokentällä on parhaillaan tuhansia ihmisiä jotka toivovat pääsevänsä pois maasta evakuointilentojen mukana. Monet heistä pitävät käsissään eri EU-maiden lippuja tai muita todistuksia, jotka yrityksen epäonnistuessa voivat pian käydä vaarallisiksi. Monet ovatkin polttaneet työtodistuksia ja muita viitteitä yhteistyöstä länsimaiden kanssa. Suomeen on tänään saapunut evakuointikone Kabulista Tbilisin kautta Helsinkiin. Koneessa oli yli 102 ihmistä. 

Afganistanissa on yhä joitakin kymmeniä Suomen passin tai oleskeluluvan omaavia ihmisiä. 

– Määrä yllätti meidät. Heitä, jotka olivat tehneet matkustusilmoituksen aikaisemmin oli aluksi oli vain kymmenkunta, mutta kun tilanne tuli päälle, heitä olikin huomattava määrä, Suomen Kabulin edustuston päällikkö Pekka Kosonen kertoo MTV:lle.

– Nyt saapuneessa joukossa oli mukana sekä Suomen kansalaisia että valtioneuvoston päätöksellä Afganistanista Suomeen otettavia henkilöitä perheenjäsenineen. Valtioneuvoston päätöksellä 170 evakuoitavasta henkilöstä tämän päivän aikana Suomen on tullut noin puolet, kuvaili tänään puolestaan sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.)

Lentokentältä evakuoidut siirretään vastaanottokeskuksiin, ja heille myönnetään ulkomaalaislain mukaiset oleskeluluvat neljäksi vuodeksi. Evakuoitujen sijaintipaikkakunnat ovat vasta selvittelyssä, eikä niitä kerrota julkisuuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat