Onko Israelin maahyökkäys Gazaan peruttu? Pekka Toveri: Netanjahu on jo poliittisesti tuhonnut uransa

Mitä Gazassa ja Ukrainassa tapahtui viikonloppuna? 9:27
Pekka Toveri: Tämä on Iranin rooli Israelin ja Hamasin sodassa.

Israelin ei kannata hyökätä Gazaan "raamit kaulassa", Toveri muistuttaa.

Hamasin hyökkäys Israeliin 7. lokakuuta tappoi satoja siviilejä. Tuoreeltaan arvioitiin laajalti, että Israelin maahyökkäys Gazaan on vain ajan kysymys.

Kaksi ja puoli viikkoa myöhemmin Israelin maahyökkäys ei ole alkanut. Näin siitä huolimatta, että Israel on raskaasti pommittanut aluetta päivittäin ja antanut evakuointikäskyn Pohjois-Gazassa asuville.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ei jaksa uskoa, että Israel perääntyy.

– Noin 300 000 reserviläistä on mobilisoitu. Pääosa noin neljästä Gazan ympäristöön ryhmitetystä divisioonasta on koottu reserviläisistä. Heitä pitää kouluttaa, täytyy tehdä suunnitelmia ja asutuskeskustaistelu on hyvin vaativaa. Ei sinne kannata raamit kaulassa lähteä kovin nopeasti, Toveri arvioi.

Toveri katsoo, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on todennäköisesti "poliittisesti jo tuhonnut uransa".

– Ainoa keino vähän parantaa tilannetta on sotilaallinen voitto Hamasista hyökkäämällä Gazaan, Toveri jatkaa.

– Israelilaisia siviileitä tapettiin niin julmasti, että koston henki elää. Hamas on pakko saada tuhottua ja siihen ei auta muu kuin hyökätä voimalla.

Nopea hyökkäys kaupunkiin muuttuu kuluttavaksi taisteluksi

Tänään Israelin armeijan kertoi tehneensä pieniä maahyökkäyksiä Gazan kaistalle. Tarkoituksena on ollut etsiä Hamasin ottamia pankkivankeja ja tappaa aseistautuneita henkilöitä, Israelin armeija tiedottaa Reutersin mukaan.

Jos Israel tekee suuren maahyökkäyksen Gazaan, pyrkii se todennäköisesti nopeaan voittoon. Sellaisen saavuttaminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

– Asutuskeskustaistelu syö voimaa ja nopea räväkkä hyökkäys yleensä muuttuu viikkojen kuluttavaksi taisteluksi, Toveri muistuttaa.

– Ei ole Israelin intressissä pitää puolta miljoonaa henkilöä aseissa. Se iskee talouteenkin ennemmin tai myöhemmin, hän jatkaa.

Toveri arvioi Hamasin toivovan Israelin maahyökkäystä.

– Kun Israel pommittaa ilmasta, Hamas ei pysty aiheuttamaan juurikaan mitään tappioita Israelille, mutta kärsii niitä itse koko ajan.

Lue myös:

    Uusimmat