Biden: Hamas halusi vesittää normalisointipyrkimykset Israelin ja Saudi-Arabian välillä

Hamas teki yllätyshyökkäyksensä vesittääkseen Israelin ja Saudi-Arabian välien lämpenemisen, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

– Saudit halusivat tunnustaa Israelin -- yhdistää Lähi-idän, hän sanoi.

Yhdysvaltain välittämät neuvottelut Israelin ja Saudi-Arabian suhteiden normalisointiin tähtäävän sopimuksen osalta suistuivat raiteilta Israelin ja Hamasin välisen konfliktin myötä.

Hamas teki tuhoisan yllätyshyökkäyksen Israeliin noin kaksi viikkoa sitten. Hyökkäyksessä sai Israelin mukaan surmansa ainakin 1 400 ihmistä.

Israel vastasi yllätyshyökkäykseen julistamalla sodan Hamasia vastaan ja alkoi moukaroida palestiinalaisten tiheästi asuttamaa Gazan kaistaa ilmaiskuin. Israelin iskuissa Gazaan on Hamas-hallinnon viranomaisten mukaan kuollut yli 4 100 ihmistä.

Saudi-Arabian viranomaiset ilmoittivat noin viikko hyökkäyksen jälkeen, että maa oli keskeyttänyt suhteiden normalisointiin liittyvät neuvottelut Israelin kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken oli tuolloin vierailulla Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Tutkija: Saudi Arabian ja Israelin suhteiden normalisointi on nyt poissa pöydältä 2:22
Tutkija: Saudi Arabian ja Israelin suhteiden normalisointi on nyt poissa pöydältä.

Palestiinalaiskysymys tärkeä Saudi-Arabialle

Saudi-Arabia ei ole koskaan tunnustanut Israelia. Persianlahden valtio ei ole myöskään liittynyt Yhdysvaltain välittämään vuoden 2020 Abraham-sopimukseen, jonka myötä Bahrain, Arabiemiraatit ja Marokko solmivat diplomaattisia suhteita Israelin kanssa.

Bidenin hallinto oli painostanut Saudi-Arabiaa seuraamaan esimerkkiä. Riad oli vaatinut vastineeksi Washingtonilta turvatakuita sekä apua siviiliydinohjelman kehittämiseen.

Fox Newsin haastattelussa viime kuussa Saudi-Arabian tosiasiallinen hallitsija, kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi olevansa joka päivä lähempänä normalisointisopimusta Israelin kanssa. Samalla hän kuitenkin korosti palestiinalaiskysymyksen merkitystä maansa kannalta.

Gazan kaistalla vallassa oleva Hamas vastustaa normalisointisopimuksia Israelin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat