Korkea-arvoiselta saudiprinssiltä yllättävä ulostulo: Haukkuu Hamasin, Israelin ja lännen

Saudi-Arabian kuningasperheen jäseniltä kuullaan harvoin julkisuudessa kovin suorasanaisia kannanottoja maailmanpolitiikasta. Tällä viikolla poikkeuksen teki kuitenkin prinssi Turki al-Faisal, joka puhui Yhdysvalloissa Houstonissa Ricen yliopistossa.

Maansa entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs tuomitsi BBC:n mukaan terroristijärjestö Hamasin hyökkäykset israelilaisia siviilejä kohtaan. Hän kuvasi siviileihin kohdistuneita raakuuksia ja panttivankien ottamista islamin vastaisiksi.

– Siellä ei ollut sankareita, vain uhreja, hän sanoi.

Turki a-Faisal kritisoi samalla kovin sanoin myös Israelia Gazan pommittamisesta ja palestiinalaisten siviilien kaltoinkohtelusta Länsirannalla. Kyytiä sai myös amerilaismedia, joka on puhunut provosoimattomista hyökkäyksistä Israelia vastaan.

– Sotilaallisen miehityksen alla elävillä on oikeus vastustaa miehitystä, prinssi totesi.

Länsimaisia poliitikkoja prinssi arvosteli kaksinaamaisiksi, kun nämä surevat palestiinalaisten surmaamia israelilaisia, mutta palestiinalaiset uhrit eivät vastaavaa reaktiota aiheuta.

Saudi-Arabialla ja Israelilla ei ole diplomaattisuhteita, mutta maat ovat kuitenkin lähentyneet viime vuosina. 

Hamasin viimeisintä hyökkäystä onkin osittain pidetty yrityksenä horjuttaa Israelin ja Saudi-Arabian suhteiden normalisointia. Hamasin tärkein tukija on Iran, joka on puolestaan Saudi-Arabian suurin kilpailija Lähi-idässä.

Lue myös:

    Uusimmat