Onko eduskunta oikea paikka käsitellä kansanedustajan syytesuojaa, kuten Mäenpään tapauksessa? Puhemies Vehviläisen vetämä ryhmä pui asiaa

Halla-aho äänestystuloksesta Mäenpään syytesuoja-asiassa:"Salin enemmistön syytä hävetä"– Orpo:"Anteeksi, mitä pitäisi hävetä?" 2:44
Halla-aho äänestystuloksesta Mäenpään syytesuoja-asiassa: "Salin enemmistön syytä hävetä" – Orpo: "Anteeksi, mitä pitäisi hävetä?"

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen tarkastelee keskiviikkona yhdessä oikeusoppineiden kanssa, onko eduskunnan täysistunto oikea paikka käsitellä ministereihin ja kansanedustajiin liittyviä juridisia kysymyksiä. Hän on kutsunut eduskuntaan oikeus- ja valtiosääntöasiantuntijoita ja lisäksi kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat pohtimaan asiaa. 

Eduskunta on Vehviläisen puhemieskaudella käsitellyt kahdesti ministerin tai kansanedustajan oikeudellista asemaa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuukysymystä käsiteltiin viime joulukuussa, ja kesällä 2020 eduskunta äänesti edustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojasta.

–  Mielestäni eduskunnan täysistunnolle ei tulisi kuulua kansanedustajiin liittyvät juridiset kysymykset. On riski, että juridiikka ja politiikka sekoittuvat, Vehviläinen sanoi syysistuntokauden alussa.

Aiheesta on pyydetty puheenvuorot emeritusprofessori Mikael Hidéniltä, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläiseltä, oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä ja valtiosääntöoikeuden professori Veli- Pekka Viljaselta.

Heidän jälkeensä kommenttipuheenvuoron käyttää oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Muina asiantuntijoina paikalle on kutsuttu valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Lue myös:

    Uusimmat