Onko äitiysloma nimensä arvoinen? Annan kirjoitusta ylistetään: "Jos vanhempainvapaa olisi loma, kukaan ei enää haluaisi lomailla"

0:55
Näitä asioita muut äidit eivät koskaan kerro sinulle...

Brittiläinen mediapersoona muistuttaa ylistystä keränneessä kirjoituksessaan, ettei äitiysloma tai vanhempainvapaa ole todellakaan lomaa tai vapaa-aikaa, vaikka nimi niin antaa ymmärtää.

Paljon odotettua vapaa-aikaa, kirjojen lukemista ja pitkään haudutettuja patoja – vai likaisista vaipoista täyttyvän roskiksen jatkuvaa tyhjentämistä, unettomia öitä ja kylmän einesruoan ahmimista?

Ennen äitiyslomalle jäämistä mahdollisesti syntyneet epärealistiset odotukset ”lomasta” kariutuvat monella nopeasti. Tai kuten brittiläinen toimittaja ja kirjailija Anna Whitehouse luonnehtii:

– Se (äitiysloma) ei ole ”mukava tauko” eikä se ole vapaa-aikaa. Se on toiveiden, odotuksen, saapumisen ja selviytymisen huumaava cocktail, Anna kirjoittaa Instagramissa.

Äitiysloma on kaukana lomailusta

Sen sijaan, että tuore äiti saisi ”lomallaan” laiskotella sohvalla, hänen tulee jatkuvasti vastata vauvansa tarpeisiin. Työn sivuvaikutuksiin kuuluvat tukkeutuneet maitokanavat, repeytyneet tikit, veriset lakanat, särkyneet mielet ja pimennysverhojen maaninen etsiminen. Ei sairauslomaa, ei kunnon palkkaa.

– Se on maailman etuoikeutetuin asema, mutta se vaatii rohkeutta, sisua, rintoja ja muita raajoja, jotka voit pistää töihin, Anna kirjoittaa.

Tuoreen äidin hormonit heittelevät. Tunteiden vuoristoradassa kiidetään läpi auvoisen ilon ja synnytyksen jälkeisen alakulon.

Anna luonnehtii seuraavan sukupolven kasvattamisen olevan elämää puhtaimmillaan, rumimmillaan ja kauneimmillaan. Vauva-arki syrjäyttää äidin nälän, uupumuksen ja omat tarpeet. Se ottaa, mutta myös antaa.

Äidit kiittelevät kirjoituksesta

Jos päivitys ei näy, voit avata sen tästä.

Äitien oikeuksista työelämässä sekä työsyrjinnästä aiemminkin puhuneen Annan teksti on saanut ylistävän vastaanoton. Moni äiti on kiittänyt häntä tekstistä.

Kommentoijat muistuttavat, kuinka yksinäistä äitiyslomalla voi olla, mutta kuinka sydäntä särkevää lapsen jättäminen töihin palatessa on. Eikä aiempi arki palaa, vaikka äiti menee takaisin töihin. Hän on edelleen työpäiviensä jälkeen äiti.

Kirjoituksesta kertoneen Kidspot-sivuston Facebook-tilillä moni kommentoija muistuttaa, että vauvavapaan rankkuus riippuu paljolti vauvan luonteesta. Jotkut vauvat ovat helpompia kuin toiset. ”Lomaksi” äitiyslomaa tai vanhempainvapaata ei kuitenkaan oikein voi kutsua.

– Jos vanhempainvapaa olisi loma, kukaan ei enää haluaisi lomailla, eräs Facebook-käyttäjä kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja