Onhan tämä asia kunnossa lemmikilläsi? – "Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos..."
Onhan lemmikilläsi mikrosiru? Suomen eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että löytyöeläintaloihin päätyneistä lemmikeistä osa joudutaan lopettamaan, kun omistajaa ei löydy. Mikrosirun avulla eläin pääsisi takaisin kotiin.
Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY kertoo tiedotteessaan, että löytöeläintaloihin päätyy vuosittain yli 10 000 kissaa ja koiraa. Kissoista omaan kotiin haetaan vain noin joka neljäs, koirista yhdeksän kymmenestä.
Niistä eläimistä, joita ei haeta kotiin, osa päätyy paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin odottamaan uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan, kun lain edellyttämä 15 vuorokauden hoitovelvoite on täyttynyt.
Mikrosirun avulla omistajaan saataisiin yhteys nopeasti ja eläin pääsisi takaisin kotiin.
– Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos sillä olisi mikrosiru ja ajantasaiset omistajan yhteystiedot rekisterissä. Todellista lukua on mahdotonta saada selville, mutta asia koskee vuosittain todennäköisesti satoja eläimiä, tyypillisimmin kissoja, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist tiedotteessa.
– Varmaa on kuitenkin se, että tunnistusmerkintä nopeuttaa eläimen palautumista kotiinsa. Mitä nopeammin eläin palautuu, sen parempi eläimelle, mutta myös omistajan kukkarolle. Eläimen löytöeläintalossa viettämät yöt veloitetaan lemmikin omistajalta sen takaisinluovutuksen yhteydessä.
Mikä on mikrosiru?
Mikrosiru on eläimen niskaan ihon alle rokotuksen tapaan laitettava tunnistesiru, johon on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Mikrosiru on turvallinen, eikä häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa.
Turvasiru.fi-palvelu on internetissä vuorokauden ympäri toimiva rekisteri, jonne kaikki sirutetut lemmikit voidaan rekisteröidä riippumatta syntyperästä, eläinlajista, rodusta tai sukupuusta.
Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa koiranomistajia Suomen suven vaaranpaikoista: "Kuolema voi tulla minuuteissa"
Kissat rekisteriin: "Edullinen henkivakuutus"
Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti muuttui pakolliseksi maa- ja metsätalousministeriön joulukuussa 2020 antamalla asetuksella. Asetuksen mukaan koiranomistajan tulee hankkia koirallensa mikrosiru ja rekisteröidä koiran omistajatiedot viralliseen koirarekisteriin.
SEY toteaa tiedotteessaan pitävänsä kissojen saamista pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin piiriin yhtä tärkeänä.
– On erinomaista, että koirien tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti saatiin lainsäädäntöön. Myös kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti on ehdottoman tärkeää Suomessa vallitsevan kissakriisin ratkaisemiseksi ja kissan aseman parantamiseksi, sanoo Lindqvist.
Lindqvist suosittelee kissanomistajia siruttamaan kissansa ja rekisteröimään omistajatiedot, vaikka laki ei siihen vielä velvoitakaan.
– Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat kissalle kuin edullinen henkivakuutus, sanoo Lindqvist.
Tunnistusmerkintä erottelee kodittomat ja karanneet
SEY kertoo, että kissojen ja koirien tunnistusmerkintä on tärkeää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Se auttaa erottelemaan toisistaan aidosti kodittomat eläimet ja ihmisen hoivasta karanneet tai eksyneet eläimet.
On hyvä muistaa, että löytöeläintalojen resurssit ovat rajalliset, mutta tunnistusmerkinnän avulla resurssit voidaan kohdentaa aidosti apua tarvitseville eläimille. Lisäksi lemmikit, joilla on omistaja, pääsevät nopeammin takaisin kotiin.
Lue myös: Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"
Lähde: SEY
Uusimmat
-
18:37
MTV seuraa: HIFK ja Kärpät SM-liigan herkkupalassa, Jukurit-kapteenilta karu paljastus
-
18:27
Mies löi iäkkään naapurinsa lapiolla henkihieveriin Oulun keskustassa – mielentila tutkitaan
-
18:23
Israel kertoo, miksi se tuhosi tärkeän avustustien – MTV seuraa
-
18:11
Kaikkonen ihmettelee: Miksi pääministeri Orpo ei kertonut Essayahin eriävästä mielipiteestä?
-
18:08
Junaliikenteessä ongelmia: Perumisia ja pitkiä myöhästymisiä
-
18:08
Ex-uutisankkuri Pirjo Nuotio ei ole nähnyt Keijo Leppästä koskaan niin liikuttuneessa tilassa kuin viimeisen uutislähetyksen jälkeen
-
18:07
Työntekijä kuoli jäätyään 30 metrin korkeudelta pudonneiden teräsputkien alle – työnjohtajille sakkoja useista syistä
-
18:00
Poliisi ottanut Lahden ampujaksi epäillyn kiinni, ilmoitus laukauksista parvekkeelta
-
18:00
Sana "lapsiporno" toistui ja toistui: Valkeakosken murhaajan järkyttävä Google-hakuhistoria ei sovi herkille
-
17:49
Jari-Matti Latvala teki paljastuksen Kalle Rovanperän sopimuksesta: "Emme voi pakottaa häntä"
-
17:40
Heikki ja Marita Paasosen toinen lapsi syntyi: "Saapui pikavauhtia"
-
17:33
Kommentti: Hallitus löysi laastareita, mutta haava ikuisuuskonfliktista märkii yhä
-
17:19
Voiko Elokapinan lakkauttaa kuin väkivaltaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen? Asiantuntijoilta tyrmäys: "Pitää sen verran toleranssia olla"
-
17:08
Essayah MTV:lle: Jätin eriävän mielipiteen tp-utvassa – pääministeri ja presidentti vakuuttivat linjan yhtenäisyyttä
-
17:03
Mestarit areenalla -kiertue vei lähes kaiken Pepe Willbergin yleisön: "En nähnyt tietä, joka olisi vienyt tulevaisuuteen"
-
17:02
Turvotusta, kipua tai ummetusta? Tutusta lääkkeestä voi olla apua ärtyvän suolen oireyhtymään
-
16:46
SDP, vihreät ja vasemmistoliitto esittävät epäluottamusta ministeri Taviolle
-
16:43
Yle-veroa aiotaan laskea – mutta ei paljon
-
16:29
Lähteet: Esapekka Lappi kokee karun kohtalon
-
16:28
Onko sinulla lahjakortti Plantageniin? Se on nyt arvoton
-
Lataa lisää