Puolivillejä kissapopulaatioita on satoja, ja sellainen voi löytyä myös kerrostalosta: Näin karuja seuraukset voivat olla – muutosta vaativa vetoomus sai kymmeniätuhansia nimiä muutamassa päivässä

Puolivillejä kissapopulaatioita on satoja, ja sellainen voi löytyä myös kerrostalosta – tällaisia ongelmia kissoille aiheutuu 0:40
Tällaisia ongelmia populaatioista löydetyille kissoille aiheutuu.

Eläinsuojelujärjestöjen yhteisen vetoomuksen allekirjoitti lähes 60 000 ihmistä. Lainmuutoksilla halutaan saada Suomen sadat puolivillit kissapopulaatiot aisoihin.

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescuen puheenjohtaja Sadri Wirzeniuksen mukaan puolivillien kissapopulaatioiden määrää ei voida tietää tarkalleen, mutta niitä on arviolta satoja. Populaatioiden koko vaihtelee kymmenistä kissoista jopa yli sataan yksilöön.

Useimmiten populaatioita esiintyy maaseudulla, ja ne ovat yleensä saaneet alkunsa leikkaamattomista ulkokissoista.

Joskus kissoilla saattaa olla yhä omistaja, mutta hän ei pysty hallitsemaan niiden lisääntymistä, ja toisinaan kissat ovat villiintyneet jo useampi sukupolvi sitten.

Populaatioita löydetty myös kerrostaloista

Populaatio saattaa kuitenkin syntyä mihin vain, missä kissoja pidetään leikkaamattomana, myös kerrostaloissa.

– Hallitsemattomaan lisääntymiseen ei tarvita kuin yksi leikkaamaton naaraskissa ja yksi leikkaamaton kollikissa, Wirzenius sanoo.

– Eläinsuojeluyhdistystämme on pyydetty apuun sellaisessakin tilanteessa, että Helsingissä kaupunkiasunnossa on ollut yli 20 kissaa. Tilanne voi riistäytyä käsistä hyvin monella tavalla.

Populaatioissa elävät kissat jäävät yleensä ilman hoitoa, joten monenlaiset terveysongelmat ovat tavallisia. Usein suuri osa populaatioista pelastetuista kissoista joudutaan lopettamaan heikon kunnon tai vakavien sairauksien takia.

Rekisteröinti halutaan pakolliseksi

SEY Suomen eläinsuojelun, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn ja Rekku Rescue ry:n Kissakriisi -vetoomuksessa vaaditaan, että kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään pakolliseksi.

Lisäksi leikkaamattomien kissojen vapaana ulkoilu, sekä kissojen rajoittamaton lisäännyttäminen kiellettäisiin lailla.

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteilla asetus, joka tekisi koirien tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin pakolliseksi.

Wirzeniuksen mukaan olisi tärkeää, että myös kissat saataisiin siihen mukaan. Hänen mukaansa Suomessa toimitetaan löytöeläintaloihin vuosittain noin 10 000 kissaa, mutta vain neljännes löytää tiensä takaisin kotiin.

Lisäksi tunnistusmerkintä auttaisi saamaan vastuuseen omistajat, jotka tahallisesti jättävät kissan heitteille.

Hurja määrä allekirjoituksia

– Alussa vetoomuksen tavoite oli saada 20 000 allekirjoitusta. Se kuitenkin täyttyi muutamassa päivässä, joten tavoite nostettiin 50 000 nimeen, Wirzenius kertoo.

Kuukauden aikana nimiä kertyi yhteensä 58 460, ja vetoomus aiotaan toimittaa pian maa- ja metsätalousministeriön käsiteltäväksi.

– Mielestämme tämä on todella selkeä osoitus, että kissojen surkeaan tilanteeseen on nyt herätty, ja ihmiset haluavat muutosta. Nyt on myös poliittisten päättäjien aika reagoida, Wirzenius sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat