Omalääkäri on edullinen, vaikka maksaakin

Omalääkärijärjestelmä on kokonaistaloudellisesti edullisempi ja tehokkaampi kuin tavanomainen terveyskeskus, havaittiin Tampereella tehdyssä selvityksessä.

Tarkkojen markkaerojen laskeminen osoittautui mahdottomaksi, koska lääkärissäkäynnit eroavat toisistaan hyvinkin paljon. Tampereen terveystoimen johtava ylilääkäri Timo Pitkäjärvi arvioi, että käynti tavallisen terveyskeskuslääkärin puheilla maksaa viidenneksen enemmän kuin omalääkärillä käynti, jos vertaillaan pelkästään lääkärien palkkakuluja.

Tampereella toimii rinnakkain väestövastuisia omalääkäreitä ja terveyskeskuslääkäreitä. Viidestä hallinnollisesta alueesta kolme on omalääkärijärjestelmän piirissä. Alueiden palvelutaso vaihtelee niin paljon, että voidaan puhua suoranaisesta epätasa-arvoisuudesta. Omalääkärialueilla lääkärin luo pääsee kolmen päivän kuluessa, mutta terveyskeskuslääkärin vastaanotolle saattaa joutua odottamaan jopa viisikin viikkoa.

Koko maassa omalääkärijärjestelmän piirissä on noin 40 prosenttia väestöstä. Terveydenhuollon toimivuutta tutkineet asiantuntijat ovat ehdottaneet, että järjestelmä ulotettaisiin koko maahan. Omalääkäritoiminnan laajentaminen aiheuttaisi kunnille lisäkustannuksia. Tampereella syntyisi noin 5,4 miljoonan markan vuotuiset lisäkustannukset, jos omalääkärijärjestelmä toteutettaisiin koko kaupungissa. Nykyisten 37 omalääkärin lisäksi pitäisi palkata seitsemän uutta.

Omalääkärin edullisuus perustuu siihen, että hän on sitoutunut alueellaan urakkaan eli hoitamaan kaikki potilaansa. Omalääkärin palkka on noin 5500 markkaa korkeampi kuin tavallisella terveyskeskuslääkärillä, mutta korkeamman palkan vastineeksi hän hoitaa enemmän potilaita. Lyhyt jonotusaika ja vakituinen hoitosuhde johtavat kokonaistaloudellisuuteen, koska omalääkärin potilaat eivät tarpeettomasti hakeudu päivystysasemille tai erikoissairaanhoitoon.

Potilaiden määrä voi lisääntyä

Omalääkäritoiminnan aloittaminen jollakin alueella saattaa aluksi lisätä terveydenhuoltomenoja, koska omalääkäreille tulee potilaiksi sellaisiakin henkilöitä, jotka eivät pitkien jonotusaikojen vuoksi ole halunneet mennä terveyskeskusten asiakkaiksi. Lääkärit ovat tyytyväisiä omalääkärijärjestelmään, koska hoitosuhde on kiinteä. Ylilääkäri Timo Pitkäjärven mukaan kiinteä hoitosuhde voi sekin lisätä potilaiden määrää, sillä tutulle lääkärille on helpompi hakeutua kuin oudolle terveyskeskuslääkärille. Liian suuret vastuuväestöt ovat omalääkäreille ongelma, etenkin jos potilaiden joukossa on paljon vanhuksia tai sosiaalisesti ongelmallisia henkilöitä. Tampereella väestövastuualueet olivat keskimääräistä suurempia: lääkäriä kohden oli keskimäärin 2820 asukasta, kun valtakunnallinen keskiarvo on noin 2100 asukasta.

Lue myös:

    Uusimmat