Omakotitalo betonista: kosteudenhallinta ja energiatalous

Betonirakentamista toteutetaan Oulussa monella tekniikalla. Tässä paritalossa esimerkiksi on erikoisuutena saunassa käytetty, hiottu betonipinta, joka muistuttaa erehdyttävästi graniittia.

Viereisessä talossa puolestaan on yhdistetty kaksi eri tekniikkaa: suorat osat rakennetaan betoniharkoista, vinoon tulevat elementtirakenteisina. Varsin erikoinen on myös piha-alue, joka on rakennettu teräskehikon varaan asennetuille ontelolaatoille. Se nousee metrin verran maanpinnasta ylös.

Julkisivuelementtien pinnat voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Yhdessä kohteessa on käytetty valkobetonia, jossa laajemmat pinnat ovat harvemmalla urituksella, erkkerit ja ulosvedot puolestaan tiuhemmalla. Syntyvää vaikutelmaa voisi kuvata vaikkapa paneelimaiseksi. Tässä talossa yläpohja on toteutettu kokonaan puurakenteisena.

Seurantakohteessamme ovat valmiina kaikki elementtien asennustyöt. Vesikate ja ikkunat ovat paikallaan ja lämmöt päällä, joten talo on nyt täysin säältä suojassa.

Myös portaat on toteutettu betonielementtinä. Tämä ratkaisu lisää entisestään talon lämpöä varaavaa massaa ja sen lisäksi ne ovat taatusti narisemattomat ja hiljaiset, toisin kuin monet puuportaikot.

Talostahan tulee reunavalujen ansiosta luonnostaan hyvin tiivis, minkä seurauksena energiataloudellisuus on erityisen hyvä. Siihen liittyy tietysti muitakin asioita: vesikiertoinen lattialämmitys - taloon tulee kaukolämpö - sekä varaava tulisija molemmissa asuinkerroksissa. Massiivisuutensa ansiosta betonitalo on lämmönvaihteluiltaan hyvin tasainen - talvella mukavan lämmin, kesähelteellä miellyttävän viileä.

Niin sanotun au-pair -tilan seinät rakennetaan ohutsaumatekniikalla toisiinsa liitettävistä, 92 mm elementeistä. Niiden sisällä on onteloita, joihin pystytään asentamaan tarvittavat LVI-vedot.

Märkätiloissa kivipinta on parhaimmillaan - itse asiassahan jokaisen talon märkätilat olisi viisainta toteuttaa kivipintaisina. Kun se on vedeneristetty kunnolla, laatoitus käy nopeasti ja helposti.

(JKA 10.4.2005)

Lue myös:

    Uusimmat