Oma lapsi tippui laiturilta mereen – nyt Kim on tarkka pelastusliiveistä

Veneilykausi on parhaimmillaan ja pilvinenkin maanantai saa lomailijat liikkeelle. Osa pistää pelastusliivit päälle automaattisesti.

– Kyllä ne on tärkeät olla. Ei ehkä hytissä, mutta jos laiturilla ja täällä kannella liikkuu, arvioi veneilyreissulle lähdössä oleva 16-vuotias Vilma Hilli.

Lakiuudistusta viritellään vuodelle 2018 siksi, että vesiliikenteen sääntely, määräykset ja asetukset ovat sikin sokin eri instanssien alla, eikä missään ole kokonaisuuden hallintaa.

– Tämä on se tärkein syy: että veneilijöille asiat olisivat helpompia ja samasta paikasta saatavissa, sanoo hallitusneuvos Irja Vesanen-Nikitin.

Liikenne- ja viestintäministeriössä asia on lähtenyt liikkeelle mielipiteiden kyselyllä. Jotakin on jo noussut esiin.

– Pelastusliivien käyttöpakko on monen kansalaisjärjestön mielestä tärkeä asia. Ja etenkin lasten pelastusliivien käyttöön halutaan selvät määräykset, sanoo Vesainen-Nikitin.

Yhtälö on hankala, kun samaan aikaan ministeriössä pitäisi purkaa normeja, ei lisätä niitä.

– Valvontaviranomaisilta olemme saaneet sellaiset näkemykset, että ainakaan mitään sellaista sääntelyä ei saa lisätä, mitä ei voida valvoa, kertoo Vesanen-Nikitin.

Lapsi tippui laiturilta

Myös veneilijöiden keskuudessa asiasta on monta mielipidettä. Kim Hilli on ollut lasten pelastusliiveistä tarkka sen jälkeen, kun kolmivuotias tytär putosi Ruotsin puolelta laiturilta mereen. Vedessä oli syvyyttä kaksitoista metriä.

– Ei muuta kuin heti perään ja pelastamaan lasta. Laituri voi olla yllättävän vaarallinen paikka, kun pienet lapset siinä liikkuvat ja toisiaan tönivät, tietää Hilli.

Nykyinen laki on monen mielestä outo: liivien on oltava veneessä, mutta ei päällä. Toisaalta – suurin osa ymmärtää, milloin ja missä tilanteissa liivit kannattaa päälle pukea.

– Isommissa veneissä tietenkin on hassua, jos sisällä joutuu pelastusliivit päällä liikkumaan, mutta pienemmissä veneissä ja kun liikutaan veneitten kansilla, niin on hyvä, että pelastusliivit on päällä, sanoo veneilijä Thomas Isoaho.

Kunnon liikennemerkkejä kaivataan

Vesiliikennelain kokonaisuusuudistuksessa lähdetään puhtaalta pöydältä. Nyt kerätään mielipiteitä ja pohditaan ratkaisuja, joilla turvallisuus paranisi ilman suurta sääntelyä ja vaikeata valvontaa.

– Ainakin semmoinen malli on saanut paljon kannatusta, että veneessä olisi aina joku vastuuhenkilö. Jonkinlainen päällikkö, joka olisi vastuussa veneen turvallisuudesta ja määrittelisi liivien käyttöä, sanoo hallitusneuvos Irja Vesanen-Nikitin.

Vesiliikennelain uudistukseen mahtuu paljon asioita pelastusliivien lisäksi – alkaen aallonmuodostuksesta aina automaation lisäämiseen.

– Kansalliset liikennesäännöt esimerkiksi ovat vesillä vielä hyvin hajallaan. Lisäksi pitää määritellä, mikä on vesikulkuneuvo ja samalla muun muassa saunalauttojen turvallisuus, luettelee Vesanen-Nikitin.

Osa veneilijöistä luottaisi puhtaaseen järkeen.

– Kyllä näissä asioissa ollaan jo nyt aika tarkkoja. Näkee että lapsilla on liivit päällä jo laiturilla, joten ei kaikkea tarvitse pakottaa – veneilijät osaavat ajatella itsekin, sanoo Thomas Isoaho.

Lue myös:

    Uusimmat