Olympiavoittajan raju avautuminen: "Urheiluhistorian suurin skandaali"

Pyeongchangin talviolympialaisissa viime vuonna kultaa ja hopeaa ampumahiihdossa napannut Ruotsin Sebastian Samuelsson on lähettänyt maailman antidopingtoimisto Wadalle avoimen kirjeen, jossa kritisoi voimakkaasti sen toimintaa.

Wada oli ilmoittanut, että sen ehdoton takaraja antidopingtietojen saamiseen Venäjän Moskovan laboratoriosta oli joulukuun viimeinen päivä. Samuelsson kirjoitti tapahtuneesta avoimen kirjeen kolme päivää myöhemmin, kun tietoja ei ollut tullut julkisuuteen. Hän kritisoi voimakkaasti Wadaa.

– Nyt on kulunut enemmäin kuin kaksi päivää ehdottomasta takarajastanne, kuitenkin olette olleet täysin hiljaa asiasta, joka on suurin kohtaamanne vastoinkäyminen ja samalla suurin skandaali urheilun historiassa, Samuelsson kirjoitti.

– Teidän täytyy ymmärtää se, että maailman urheilijat ja urheilun kannattajat ovat täysin ihmeissään tästä käytöksestä, ja siitä, että solmitte salaisia sopimuksia takahuoneessa ja teette kompromisseja, silloin kun pitäisi tehdä päätöksiä ja toimia. Maailma odottaa, että toimitte, ja teette oikein kaikkien aikojen pahimman ja suurimman dopingskandaalin suhteen, Samuelsson jatkoi.

Samuelsson lähetti kirjeen Wadan puheenjohtajalle Jonathan Taylorille, joka vastasi ruotsalaisen kirjeeseen. Vastauksessa kerrotaan, että Venäjän antidopingtoimikunnan Rusadan tulevaisuudesta tehdään 14-15. tammikuuta järjestettävässä kokouksessa. Taylorin mukaan on tärkeää antaa Venäjälle aikaa antaa omat vastineensa, että Rusadaa ei tarvitsisi sulkea ulos. Samuelsson kertoi Expressenille omat ajatuksensa vastauksesta.

– Tärkeintä on puhtain urheilu. Vastaus tuntuu siltä, kuin hän piiloutuisi eri pykälien taakse. Samalla arvostan sitä, että hän ottaa oman aikansa lukemiseen ja vastaamiseen, Se oli kuitenkin selvää, että tietojen olisi pitänyt tulla 31. joulukuuta, muuten heidät suljettaisiin ulos. Hän myös kirjoitti, että odottaa raporttia ryhmältä, joka vieraili Moskovassa. Mitä siinä sitten tulisi lukemaan, että matkustivat sinne ja pääsivät matkustamaan kotiin takaisin, Samuelsson sanoo.

Ruotsalainen kertoo, että urheilijoiden keskuudessa ihmetys on suurta sen suhteen, millä tavalla asiaa hoidetaan.

– Se on selvää, että asiasta puhutaan. Suurin osa ei selvää niin tarkasti tapahtumia, mutta, sen jälkeen kun asia on selvitetty heille, on reaktio aina sama: Tämä on aivan sairasta, miksi tämä menee tällä tavalla? Taylor kirjoitti myös, että Venäjää pitää kohdella samalla tavalla kuin kaikkia muitakin, Samuelsson kertoo.

– Minun käsitykseni on kuitenkin se, että he ovat erityisen kilttejä Venäjää kohtaan. Wadan presidentti, sir Craig Reeide sanoi itse, että se olisi helpompaa ottaa käyttöön kovat otteet, jos kyseessä olisi pienempi maa kuin Venäjä, Samuelsson päättää.

Alla perjantain iltakymmenen Tulosruutu.


Lue myös:

    Uusimmat