Suomalaistähden tilanne helpottuu, kun Helsinki avaa liikuntapaikkojaan huippujen harjoittelulle – ”Tosi helpottava uutinen”

Valikoitu joukko huippu-urheilijoita pääsee ensi viikosta lähtien harjoittelemaan Helsingin Liikuntamyllyn ja Mäkelänrinteen uintikeskuksen tiloihin. Koronaviruspandemian vuoksi urheilijoiden harjoittelumahdollisuudet ovat olleet kortilla.

Helsingin kaupunki avaa ensi viikolla liikuntatilojaan huippu-urheilijoille turvatakseen heidän harjoittelumahdollisuuksiaan koronavirusepidemian aikana. Paikkoja, joihin valitut urheilijat pääsevät harjoittelemaan, ovat Liikuntamylly ja Mäkelänrinteen uintikeskus.

Kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen kertoo, että Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia on laatinut kaupungille listan huippu-urheilijoista, joille annetaan mahdollisuus harjoiteluun kaupungin liikuntapaikoissa niiden koronavirusepidemiasta johtuvasta sulkemisesta huolimatta.

– Kaupungin koordinaatioryhmässä tehtiin eilen (torstaina) linjaus, että tämä on mahdollista, Loikkanen sanoo.

Loikkasen mukaan käytäntö on voimassa toistaiseksi tai niin kauan kuin liikuntapaikoissa on henkilökuntaa muutenkin paikalla.

– Jos kaupungilla katsotaan, että henkilökuntaa tarvitaan turvaamaan joitain kriittisempiä palveluita, sillon voidaan tehdä siirtoja.

Harvalukuinen joukko

Toiminnanjohtaja Simo Tarvonen Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiasta sanoo, että harjoittelupaikkoja etsittiin erityisesti sisätiloja tarvitseville urheilijoille. Liikuntamyllyyn pääsevät Tarvosen mukaan harjoittelemaan 15 nimettyä yleisurheilijaa, jotka ovat Olympiakomitean tukiurheilijoita tai lähellä sitä tasoa. Mäkelänrinteen uintikeskuksessa harjoittelee puolestaan uimareita, rytmisen voimistelun maajoukkue, yksi viisiottelija sekä koripallon HBA-ohjelman pojat ja tytöt.

– On paljon urheilijoita, esimerkiksi jalkapalloilijoita, joita on tässä vaiheessa ohjeistettu lenkkeilemään ulkona ja käyttämään ulkokuntosaleja. Se onnistuu ainakin nyt lyhyellä aikavälillä osassa lajeja ulkona. Yleisurheilua tai uintia on ulkona tähän aikaan vuodesta aika vaikea tehdä.

Yksi Liikuntamyllyyn pääsevä urheilija on kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. Kesän olympialaisiin tähtäävä Mäkelä kertoo koronavirustilanteen asettaneen haasteita harjoittelulle, kun liikuntapaikat ovat olleet suljettuina. 

– Se on tosi hyvä ja helpottava uutinen. Tässä on päivä kerrallaan menty ja pyritty tekemään vaihtoehtoisia juttuja.

Mäkelä kertoo harjoitelleensa poikkeuksellisesti ulkona ja yksityisellä punttisalilla, jossa on päässyt tekemään harjoitteita.

– Päivä kerrallaan on katsottu, pääseekö johonkin seuraavana päivänä treenaamaan ja mitä tehdään.

Terveysasiat kaikkein tärkeimpiä

Ennen Helsinkiä vastaavanlaisen päätöksen on tehnyt kaupungeista Jyväskylä, joka päästi joitain huippu-urheilijoita harjoittelemaan kaupungin liikuntahalliin. Tarvosen mukaan myös  ainakin Turussa on käsitelty kyseisenlaista mahdollisuutta. Lisäksi jotkin yksityisomistuksessa olevat hallit ovat avanneet oviaan urheilijoille.

Tarvosen mukaan urheilijat noudattavat harjoittelussaan tiukasti hallituksen asettamaa kokoontumisrajoitusta. Myös harjoitteluajat ovat tiukasti rajatut. Käytäntö jatkuu, ellei koronavirustilanne muutu huonompaan suuntaan.

– Seuraamme jatkuvasti tilannetta, katsotaan, miten epidemiatilanne kehittyy.  On päivänselvää, että terveysasiat ovat kaikkein tärkeimpiä.  Jos tilanne pahenee, erikoisjärjestelyistä luovutaan.

Lue myös:

    Uusimmat