Suomen olympiatoivo arestissa keskellä kovia koronavirustoimia – "Poliisi pysäyttää joka auton"

Näin koronavirus kehittyi pandemiaksi – Viiden jälkeen kertaa viruksen leviämisen vaiheet 2:32
Miten koronaviruksesta tuli pandemia? Viiden jälkeen -ohjelmassa kerrottiin taudin leviämisestä.

Suomea kahdesti olympialaisissa edustanut taekwondoin Suvi Mikkonen elää keskellä tiukkoja koronavirusrajoitteita Espanjan pääkaupungissa Madridissa. Samalla hän harjoittelee Tokion olympialaisiin, joita ei hyvin todennäköisesti käydä ainakaan kesällä. 

– Täällä on aika vakava tilanne, Suvi Mikkonen aloittaa miljoonakaupunki Madridin olosuhteista. 

Koronavirus on kiristänyt tilannetta ympäri maailmaa, mutta Espanjassa toimenpiteet ovat selvästi kovemmat kuin esimerkiksi Suomessa. Euroopassa koronavirustilanne on Espanjaa pahempi ainoastaan Italiassa.   

– Täällä ollaan arestissa, ja kodista saa poistua ainoastaan ruokakauppaan, apteekkiin ja sairaalaan. Ja tietysti töihin saa mennä näihin paikkoihin, Mikkonen selvittää.  

– Uutisissa on sanottu, että poliisi pysäyttää joka auton. Ulkona liikkujilla pitää olla siihen oikea syy, ja autossa ei saa olla kuin yksi ihminen. Täällä on kova tarkkailu päällä, ja rikkomuksista tulee sakkoja. 

Mikkonen sanoo, ettei hänen lähipiirissään ole kenellekään todettu koronavirusta. Kaikkiaan Espanjassa on todella jo noin 25 000 tartuntaa ja kuolleita on yli 1 300. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Olen onnekas"

Kun ulos ei voi lähteä, Mikkonen harjoittelee kotonaan. Apuna on oma puoliso, joka toimii henkilökohtaisena valmentajana. 

– Olen siinä mielessä onnekas. 

– Tila on pieni, mutta yritämme olla kekseliäitä ja löytää asioita, joita pystyy tekemään. 

Mikkosen seuran normaalit harjoitukset ovat pannassa, joten treenaaminen ja yhteydenpito hoidetaan videochattien avulla. Valmentaja valvoo yhteistreenejä ja katsoo, että kaikki harjoitteet tehdään oikein.  

– Niillä, joilla on kotona taekwondoa harrastava veli tai sisko, on helppoa, mutta niiden, joilla ei ole, pitää pyytää isä tai äiti auttamaan. Se on aika hauskan näköistä, ja myös aika pelottavaa lastaan auttavalle vanhemmalle, Mikkonen toteaa naurahtaen. 

Mikkonen sanoo, että normaalitilanteessa harjoitteet ovat kovempia kuin Suomessa, sillä samassa seurassa on enemmän hyviä urheilijoita.

– Ero Suomeen tulee harjoittelun intensiteetissä, jo vuosia ulkomailla asunut Mikkonen sanoo.

– Viihdyn Madridissa hyvin. Uskon, että ihminen on onnellinen, kun hän löytää oman ympäristön. Olen löytänyt täältä hyvän seuran, kaverit ja mentorit. Täällä on kaikki, mitä minä tarvitsen. 

Epätietoista odottelua

Mikkosen tilanne on monen muun huippu-urheilijan tavoin ikävä. Tähtäimessä ovat Tokion olympialaiset, mutta ne ovat vakavasti vaakalaudalla koronavirustilanteen vuoksi. 

Karsintaturnaukset ja EM-kisat ovat jo peruttu, eikä tulevista tapahtumista ole tarjolla ainakaan vielä mitään tietoa. 

– Yritän vain olla mahdollisimman hyvässä kunnossa koko ajan ja odotan tietoa. 

– Yritän miettiä niin, että kaikki ovat samassa tilanteessa. Ajatusmaailmani on se, että mitä tahansa tapahtuu, se ei haittaa. Sopeudun tilanteeseen, vielä ilman paikkaa olympialaisiin oleva Mikkonen jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Mikkonen on matkannut olympialaisiin kahdesti aiemmin. Lontoossa 2012 hän oli viides, Riossa yhdeksäs.  

– Esimerkiksi Riossa en pystynyt nauttimaan kokemuksesta. Odotin liikaa itseltäni, mikä heikensi suoritustani. Tavoite Tokiossa olisi otella rauhassa, tehdä oma suoritus ja nauttia hetkestä. Se olisi tärkeintä.    

Heinäkuussa 32 vuotta täyttävä Mikkonen on uhrannut jo ajatuksia myös uran jälkeiselle elämälle. 

– Alkuperäinen ideani oli se, että näiden olympialaisten jälkeen alan miettiä urani loppua. Katsotaan nyt, tuleeko se jo 2020 vai vasta pari vuotta myöhemmin. 

– Jatkan kuitenkin todennäköisesti taekwondon parissa, luultavasti valmentajana, Mikkonen päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat