Mainos

Olmert: Israel luopuu aikeista vetäytyä Länsirannalta

Osittainen Länsirannan juutalaissiirtokuntien tyhjentäminen oli osa Israelin pääministerin Kadima-puolueen vaaliohjelmaa. Nyt tilanne on kuitenkin pääministerin mukaan muuttunut siitä, mitä se oli ennen Libanonin sotaa.

Israel luopuu suunnittelemastaan vetäytyä yksipuolisesti Länsirannan palestiinalaisalueilta, sanoo pääministeri Ehud Olmert.

Olmert sanoi toimittajille, että Israelin tärkeysjärjestys on muuttunut siitä, mitä se oli kaksi kuukautta sitten - ennen Libanonin sotaa. Olmert oli tänään parlamentin puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnan kuultavana.

Osittainen Länsirannan juutalaissiirtokuntien tyhjentäminen oli osa Olmertin Kadima-puolueen vaaliohjelmaa maaliskuussa. Ohjelmaan sisältyi lupaus siitä, että Länsirannan suurimmat siirtokunnat liitettäisiin Israeliin. Edellinen pääministeri Ariel Sharon ajoi läpi suunnitelman Gazan palestiinalaisalueen juutalaissiirtokuntien tyhjentämisestä, mikä toteutettiin viime syksynä.

Israelin viranomaiset julkistivat suunnitelman uudisrakentamisesta Länsirannalla. Asuntoministeriö julisti urakkakilpailun 690 uuden asunnon rakentamisesta Maaleh Adumimin ja Beitar Ilitin siirtokuntiin Jerusalemin itä- ja eteläpuolelle. Uudisrakentaminen Länsirannalla on vastoin kansainvälistä tiekarttana tunnettua rauhansuunnitelmaa.

- Tuomitsemme tämän päätöksen, joka todistaa Israelin jatkavan siirtokuntapolitiikkaansa ja pyrkivän ratkaisuun voimatoimin, sanoi palestiinalaishallinnon pääneuvottelija Saeb Erekat.

Myös israelilainen Peace Now -rauhanliike tuomitsi suunnitelman:

- Hallitus rakentaa satoja taloja (palestiinalaisalueille) vastoin tiekarttaa ja lupauksiaan äänestäjille, järjestön tiedottaja huomautti.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.