Olli Jokiselta mehukas ennustus Konsta Heleniuksesta

Jukureiden entinen päävalmentaja Olli Jokinen uskoo Konsta Heleniuksen murtautuvan ensi syksynä Buffalo Sabresin NHL-miehistöön.

Buffalo varasi Heleniuksen NHL:n varaustilaisuuden 14:ntenä pelaajana lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Sabres on organisaatiossa ollut jo useamman vuoden jonkinlaisessa käymistilassa, ja joukkue on pelannut pudotuspelikiekkoa viimeksi kaudella 2010-11.

Buffalo on kuitenkin viime vuosina rakentanut pala palalta uutta tulemista. Joukkueen riveistä löytyy liuta nuoria tähtiä, jotka ovat vasta lähestymässä parhaita pelivuosiaan.

Heleniuksen entinen valmentaja Olli Jokinen näkee Buffalon sopivan hyvin taitavalle suomalaiselle. 

– Nyt hän menee sellaiseen paikkaan, jossa joukkue ei ole menestynyt – 13 vuotta, kun ovat viimeksi olleet pudotuspeleissä. Organisaatio on yrittänyt rakentaa uutta tulemista pitkään. Nyt heillä on tullut varauksista 4-5 vuoden aikana hyviä palasia sinne. Hyvä paikka, mihin hän päätyi varatuksi, Jokinen perkaa MTV Urheilulle.

Buffalon keskushyökkääjätilannekin näyttää Heleniuksen osalta lupaavalta. Heleniuksella on kaikki edellytykset murtautua NHL-miehistöön jo heti ensi kaudella. 

– Siinä mielessä nyt on kaikki Konstasta itsestä kiinni. Se on hieno asia. Tilanne ei ole välttämättä sellainen, että siellä olisi 4-6 keskushyökkääjää palkattu yhden suunnan isoilla sopimuksilla, eikä tilaa olisi. Nyt siellä kokoonpanossa on tilaa. Nyt se on vain itsestä kiinni, ottaako hän sen paikan vai ei. Ja miten nopeasti hän pystyy sen ottamaan, Jokinen pohtii.

Helenius on Jokiselle hyvinkin tuttu pelaaja, sillä Jokinen toimi nuorukaisen valmentajana Jukureissa lähes kahden kauden ajan. 

Helenius on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo noin sata peliä miesten kanssa, mikä osaltaan helpottaa nuoren taiturin hyppyä rapakon taakse.

Kokemus miesten peleistä ja Heleniuksen ammattimainen työmoraali luovat yhtälön, jolla Jokisen mukaan napataan paikka NHL:stä.

– Kun pojan tuntee henkilökohtaisesti ja tietää, miten motivoitunut hän on ja miten lahjakas harjoittelija hän on, niin uskon, että hän tulee seuraavan kahden, kolmen kuukauden aikana menemään aivan valtavasti eteenpäin fysiikassa. Kaikki hänen tekemisensä on nimenomaan sitä, että kuinka hänestä tulee parempi jääkiekkoilija. Kaikki arjen valinnat ja muuta, Jokinen listaa.

– Kun on nähnyt sitä kehitystä läheltä, niin itse uskon sen jatkuvan, ja hän tulee ottamaan pelipaikan NHL:stä harjoitusleirin päätteeksi, Jokinen ennustaa.

Buffalon GM Kevyn Adams kertoi NHL-draftin ykköskierroksen jälkeen medialle toivovansa Heleniusta Pohjois-Amerikkaan mahdollisimman pian. Adams aikoo kuitenkin keskustella Heleniuksen ja tämän agenttinsa kanssa siitä, miten Heleniuksen kanssa edetään, jos NHL-ovet eivät vielä syksyllä aukeakaan. 

Heleniuksen sopimus Tapparan kanssa kattaa ensi vuoden. Jokisen mukaan SM-liigassa pelaaminenkaan ei olisi Heleniukselle huono vaihtoehto, mikäli NHL-paikkaa ei vielä syksyllä tule.

– Jos paluu Tapparaan olisi edessä, niin sehän olisi aivan loistava ympäristö Konstalle. Olla hyvässä valmennuksessa. (Rikard) Grönborg tietää, mitä nuoren pelaajan pitää tehdä päästäkseen Pohjois-Amerikkaan. Pelitapa tukisi myös Pohjois-Amerikkaan lähtemistä. Arki ja voittava ympäristö – ei Tappara missään nimessä olisi huono vaihtoehto hänelle, Jokinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat