Mainos

Öljyvuodosta kärsivien ihmisten mielenterveys romahtamassa

Asiantuntijat ovat huolissaan Meksikonlahden katastrofaalisen öljyvuodon vaikutuksista paikallisten ihmisten mielenterveyteen. Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan näyttöä ja tutkimuksia on vähän, mutta huoli ihmisten jaksamisesta kasvaa.

Erityisesti pelätään, että stressiin liittyvät sairaudet ja mielenterveysongelmat lisääntyvät öljystä kärsivillä alueilla. Alueen kalastajat ovat tottuneet tekemään pitkiä, yksinäisiä työpäiviä merellä, joten he eivät välttämättä osaa tai halua hakea apua öljyvuodon aiheuttamiin henkisiin ongelmiin.

Esimerkiksi kalastukseen ja matkailuun liittyvät elinkeinot ovat kärsineet öljystä suuresti, ja perheiden taloudellinen toimeentulo on vaakalaudalla. Tukitoimista huolimatta moni perhe on jo pakenemassa öljyn saastuttamilta alueilta.

- Vaatteeni putoavat päältäni, sillä olen laihtunut niin paljon. Stressin määrä on suunnaton. Myös aviomieheni näyttää vanhentuneen parin viime kuukauden aikana kymmenen vuotta, kertoo öljyalueella asuva Kindra Arnesen. Hän perheensä on niin hermostunut öljystä, että hän on päättänyt muuttaa lastensa kanssa pois alueelta.

Perheen lapset ja monet sukulaiset ovat sairastelleet paljon. Kindra Arnesen uskoo, että syynä on öljyvuodosta leviävät myrkyt.

Arnesenin mies ei voi toimia työssään katkaraputeollisuudessa, sillä viranomaiset ovat kieltäneet kalastuksen alueella. Mies kuitenkin jää asuinalueelleen työskennelläkseen BP:n organisoimassa puhdistusohjelmassa.

Kaikille kalastajille ei kuitenkaan riitä töitä oljynpuhdistuksen parissa.

Arnesen kertoo kuulleensa kalastajista, jotka harkitsevat jopa itsemurhaa masennuksen, ahdistuksen, jatkuvan vihan ja totaalisen epävarmuuden takia. Jotkut kalastajat ovat sanoneet, että tilanne on heidän kannaltaan jopa pahempi kuin vuonna 2005 hurrikaani Katrinan jälkeen. Silloin kalastajat pääsivät takaisin töihin, vaikka raivaus- ja korjaustyöt olivat osin kesken.

Nyt kukaan ei tiedä, milloin alueella voidaan jälleen turvallisesti kalastaa.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.