Öljyntuottajat: Öljyn hinta ei Opecin käsissä

Johtavien talousmaiden G7-ryhmä on vaatinut tuottajamailta lisäinvestointeja tuotannon lisäämiseksi.

Öljyntuottajamaat syyttävät kuluttajamaita öljyn hinnan nostamisesta. Tuottajien mukaan öljyn ennätyskorkea hinta on ennemminkin seurausta poliitikkojen tekemistä kielteisistä spekulaatioista ja geopolitiikasta kuin tuotannon vajavuudesta.

- Olen varma, että hinta putoaisi 15 dollaria, jos poliitikot lopettaisivat kielteisten lausuntojen tekemisen, Qatarin öljyministeri Abdullah bin Hamad sanoi Qatarin Dohassa pidettävässä energiakokouksessa.

Nigerian öljyministeri Edmund Daukoru puolestaan sanoo, ettei sijoittaminen öljyn tuotantoon riitä. Myös kuluttajamaiden olisi osallistuttava sijoittamalla jalostukseen.

- On naurettavaa, että jokainen pieni tapahtuma tai onnettomuus - oli se sitten ihmisen tai luonnon aiheuttama - heilauttaa öljyn hintaa. Sille asialle täytyy tehdä jotakin, Daukoru toteaa.

Johtavien talousmaiden G7-ryhmä on vaatinut tuottajamailta lisäinvestointeja tuotannon lisäämiseksi. Öljyn hinta nousi tällä viikolla ennätyslukemiin New Yorkissa. Öljytynnyrin hinta on nyt 75 dollaria.

Komissaari: Korkea öljyn hinta haittaa EU:n talouden kasvua

Öljyn korkea hinta häiritsee EU:n talouskasvua, toteaa EU:n energia-asioista vastaava komissaari.

- Korkea öljyn hinta epäilyksettä tuhoaa EU:n taloudellisen kasvun, edistää inflaatiota ja vähentää kulutusta, Andris Piebalgs sanoi Qatarin energiakokouksessa.

Hän patistaa muiden teollistuneiden maiden tapaan öljyntuottajia lisäämään investointeja, jotta öljynsaanti helpottuisi.

Maailman öljyministerit, öljy-yhtiöiden ja -järjestöjen johtajat, öljynkuluttajamaiden edustajat ja useat alan asiantuntijat ovat aloittaneet tänään kansainvälisen energiakokouksen Dohassa Qatarissa. Kokouksen aikana on tarkoitus keskustella muun muassa siitä, miten energiansaanti saadaan tulevaisuudessa turvattua ja miten öljyntuottajien ja -kuluttajien välistä luottamusta saadaan lisättyä.

Kokous järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991. Sen tarkoituksena on lisätä öljyntuottajamaiden ja öljynkuluttajamaiden välistä keskustelua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat