Mainos

Öljyn vienti Pohjois-Koreaan lopetetaan

Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset ja itäaasialaiset liittolaiset ovat päättäneet lopettaa öljyn viennin Pohjois-Koreaan joulukuusta alkaen. Yhdysvallat, EU, Etelä-Korea ja Japani kertoivat päätöksestä tänään New Yorkissa pitämänsä kokouksen jälkeen.

-Toimitusten jatkuminen riippuu siitä, ryhtyykö Pohjois-Korea konkreettisiin ja uskottaviin toimiin korkearikasteisen uraaniohjelmansa purkamiseksi täydelleen, sanottiin maitten edustajien yhteisessä lausunnossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kertoi jo eilen Yhdysvaltojen lopettavan öljyn viennin vastalauseena Pohjois-Korean ydinaseohjelmalle. Maahan jo matkalla oleva öljyerä toimitetaan kuitenkin perille.

Pohjois-Korean katsotaan rikkoneen vuonna 1994 solmittua sopimusta jatkamalla ydinohjelmansa kehittelyä. Sopimuksen mukaan Pohjois-Korea luopuu grafiittihidasteisista ydinreaktoreistaan, joita Yhdysvallat epäili käytettävän ydinaseohjelmassa. Vastineeksi Pohjois-Korealle luvattiin polttoöljyä ja kaksi kevytvesireaktoria.

Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea on mitätöinyt vuoden 1994 sopimuksen, koska maa on myöntänyt jatkaneensa sopimuksesta huolimatta ydinaseohjelmaansa. Etelä-Korean edustajat ovat aiemmin useissa yhteyksissä vastustaneet polttoöljytoimitusten lopettamista energiapulasta ja nälänhädästä kärsivälle Pohjois-Korealle.

Polttoöljytoimitukset vastaavat noin 15 prosenttia Pohjois-Korean energiatarpeesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.