Mainos

Öljykuljetusten määrä Suomenlahdella kasvaa

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n ennuste Suomenlahden öljykuljetuksista tänä vuonna on mennyt uusiksi.

VTT ennusti vuoden alussa, että kokonaismäärä nousisi 80 miljoonaan tonniin. Kuluneen vuoden aikana on kuitenkin varsinkin venäläissatamissa lastattu öljytankkereita sellaista kyytiä, että Suomenlahden kuljetusten kokonaismäärän odotetaan nousevan vuoden lopussa 100 miljoonaan tonniin.

Kuljetusten kasvua selvittää se, että Primorskin eli Koiviston öljyterminaalin viimeisin laajennusvaihe on saatu käyttöön ja Vysotskissa eli Uuraisissa on avattu myös uusi öljyterminaali.

-Venäjän satamista kuljetetun öljyn osuus on 55-60 prosenttia tänä vuonna koko Suomenlahden öljykuljetuksista. Suomen osuus on 15-17 prosenttia ja loppu on Viron Muugan terminaalin osuus eli 32-35 prosenttia, arvioi ryhmäpäällikkö Jorma Rytkönen VTT:stä.

Öljynkuljetusten määrän nopea kasvu muutti reilusti myös vuonna 2001 tehtyä kymmenen vuoden ennustetta. Kun vuosituhannen alun ennuste vuodelle 2010 oli 150 miljoonaa tonnia, on lukemia nyt rukattu uuteen uskoon eli 188 miljoonaan tonniin.

Rytkönen uskoo Venäjän kehittävän Suomenlahden lisäksi uusia vaihtoehtoisia öljynkuljetusreittejä. Yksi tällainen olisi Murmanskin satama, jossa jo nyt siirtolastataan pienemmistä tankkereista isompiin laivoihin merkittäviä määriä venäläistä raakaöljyä Rotterdamiin ja edelleen Yhdysvaltoihin vietäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.