Mainos

Oliver Stone rinnastaa urheilun sotaan

Poliittisista ja yhteiskuntakriittisistä elokuvistaan tunnettu elokuvaohjaaja Oliver Stone käy nyt asioiden kimppuun urheilun kautta.

Uusimmassa elokuvassaan Stone arvostelee rajusti urheilubisnestä ja urheilun arvomaailmaa vertaamalla sitä sotaan. "Minä päivänä tahansa" -elokuvan pääroolissa on amerikkalainen jalkapallojoukkue. Sankareiden sädekehä kyseenalaistetaan jälleen kerran, sillä Stonen kuvaamana jalkapallokenttä on kuin gladiaattoreiden verinen sotatanner.

Ohjaaja Oliver Stone kertoo nuoruudessaan 1950-luvulla palvoneensa jalkapallonpelaajia.

-He olivat sankareita, kovia kundeja. Heillä oli jopa oikeat kasvosuojukset. On ironista, että nykyään miljoonia dollareita ansaitsevat pelaajat saavat helpommin vammoja. Ennen vanhaan vahingoittumisia ei ollut läheskään yhtä paljon. Se on kummallista. Rakastan näitä kavereita, minulle he ovat jättiläisiä, sanoo Stone.

Aiemmin mm. elokuvassaan Platoon - nuoret sotilaat Oliver Stone kiinnitti huomiota valkoisten ja mustien välisiin jännitteisiin.Jalkapallon maailmassa valkoinen mies ei olekaan enää niin itsestäänselvä johtajahahmo.

- Amerikassahan vallitsee systemaattinen rasismi. Elokuvani olisi menestynyt paremmin kaupallisesti, jos siinä olisi ollut valkoinen laitahyökkääjä. Peloton ja ylpeä musta mies pääosassa tyrmistytti katsojat, etenkin kun hän vielä itsepintaisesti menestyi. Sehän on hienoa, mutta toisaalta tietyt katsojat haluavat nähdä mustan miehen pelkästään vankilassa, kertoo Oliver Stone.

Huolimatta filmiensä teknisestä vaativuudesta Oliver Stone ei pidä elokuvatekniikan huimaa kehitystä työtään yksinomaan helpottavana seikkana:

- Tekniikka vain mutkistaa asioita entisestään! Kun sinulla on 12 eri asioita tekevää konetta, sitä miettii mitä ihmettä varten ne kaikki ovat. Pelkässä yhdessä kuvausyksikössä taas on yksinkertaista taikaa. Ei sellaiseen enää pysty, koska filmini ovat liian monimutkaisia. Ne jotka väittävät etteivät filmini ole hienovaraisia, tuskin ovat edes nähneet niitä. Elokuvissani on valtavasti eri kerroksia.

Elokuvan Suomen ensi-ilta on huhtikuun 21. päivänä.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja