"Olimme täällä, kun Manu tuli Ressaksi" – Markun maalari-isä piilotti hauskoja yllätyksiä seinien sisään vuosikymmeniä sitten, nyt niitä putkahtelee esiin

Vihtiläinen yrittäjä Markku Malo on tottunut edesmenneen isänsä jäljiltä paljastuviin kujeisiin. Hänen isänsä, Mikko Malo, työskenteli maalarina ja piilotti useisiin työkohteisiin erilaisia viestejä ja terveisiä vuosien varrella.

Myöhemmin, kun kohteita on remontoitu ja rakenteita avattu, ovat viestit vuosikymmenten takaa paljastuneet uusille silmille. Esimerkiksi Vihdissä sijaitsevasta Härkälän Monitoimikeskuksesta löydettiin vuonna 2016 Markku Malon isän, Mikko Malon, kollegojensa kanssa lautaan kirjoittama viesti.

– Olimme täällä töissä, kun Manu (Mauno Koivisto) tuli ressaksi, työmiehet kirjoittivat laudan pintaan.

Presidentti Koiviston ensimmäinen virkakausi alkoi tammikuussa 1982.

Mikko Malon viestejä yhdistää usein vuosiluku sekä paikalla olleiden ihmisten nimet. Viesteissä voi olla myös tietoa työstä tai olosuhteista.

Viesti seinässä levisi someen

Hiljattain eräässä Facebook-ryhmässä puolestaan jaettiin kuva Vihdin Kyöpelinkujalla sijaitsevan talon seinästä löytyneestä lapusta. Tammikuulle 1979 päivätyn viestin ovat allekirjoittaneen Mikko Malo ja hänen työkaverinsa.

Markku Malon mukaan isän jättämiä viestejä paljastuu nimenomaan Vihdin seudulta. Hänen isänsä teki pitkän uran muun muassa kunnan maalarina.

– Ensimmäiset tulivat vastaan, kun isä kuoli 1999 ja ostin kotipaikan vuonna 2004. Aloimme remontoida ja löysimme parista paikasta viestejä 70-luvun lopulta.

Lapsuudenkodin listan takaa löydetyssä viestissä Mikko Malo kirjoitti veljensä auttaneen listoittamisessa, sillä hänen oma kätensä oli tuolloin murtunut. Viesti oli kirjoitettu vuonna 1977.

Markku Malon mukaan hän itse on toisinaan jatkanut isänsä perinnettä.

– Vuosiluvut ja nimet ovat kivat, sillä sitten näkee, milloin sen näköistä on tehty. Rakennustavat ja materiaalit muuttuvat kaiken aikaa.

Markku Malon mukaan myös hänet on mainittu isän eräässä viestissä, joka löytyi kotipaikan pihasaunan seinässä olleessa linnunpöntössä. Pönttö oli otettu alas maalaamisen vuoksi.

– Takana luki, että tämä linnunpönttö tehtiin yhdessä poikani Markun kanssa. Muistan kyllä, kun pönttö tehtiin, mutta kirjoitusta en.

– Veikkaan, että vuosi on ollu 1974 tai 1975. Olen ollut silloin seitsemän tai kahdeksan vuotta vanha.

Markku Malo mukaan hänen isänsä käsiala on niin omalaatuista, että sen tunnistaminen on helppoa. Mikko Malon ”harakanvarpaista” ei pojan mukaan voi erehtyä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja