Maaritin uskomaton löytö rakennustyömaalta: Mummon käsilaukku oli pitänyt muistot turvassa yli 40 vuotta

Uskomatonta. Se oli ensimmäinen ajatus, joka tuli hyvinkääläisen Maarit Halosen mieleen, kun hän löysi mummonsa käsilaukun maan alta.

– Vuonna 2007 rakensimme taloa kotipaikalleni Hyvinkään Vehkaojalle. Edesmennyt äitini äiti Hilma Ryth asui samalla paikalla. Maankaivuun yhteydessä löytyi mummoni käsilaukku, hän kertoo.

– Itse sen rakennustyömaalta löysin, aivan hirveän mutaliejun keskellä pilkotti laukku. Se oli sellainen vanha musta käsilaukku, jota ei olisi pelastanut enää mikään.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

– Laukun sisällä oli uskomattoman hyvin säilyneitä papereita, matkalippuja sekä Apteekista ostettua pulveria! Aivan käsittämätöntä, miten vanha laukku pitänyt ne turvassa yli 40 vuoden ajan, Maarit päivittelee.

Maaritin perhe on tehnyt myös muita huikeita löytöjä aiempien sukupolvien arkistoista. Esimerkiksi hänen äitinsä saama työhönkutsukirje lämmitti naisen sydäntä. 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Tiedustelemme kohteliaimmin, voisitteko tulla tehtaallemme työhön."

Näinkin ovat työnantajat suhtautuneet työntekijöihin.

Maarit päätti jakaa Facebookissa kuvan kirjeestä, joka oli osoitettu hänen omalle äidilleen 16.8.1954. 

– Tämä Hyvinkään kenkätehtaan viesti oli niin hymyn huulille tuova ja niin kaukana nykypäivän rekryistä, että ajattelin sen kiinnostavan paikkakuntalaisia, Maarit kertoo.

Äiti-Eila oli kirjeen saadessaan 20-vuotias nuori nainen, joka astui kenkätehtaan palvelukseen mielellään.

– Muistan, kun äitini vilkutti kenkätehtaan ikkunasta istuessani rattaissa hoitomummon hoitaessa minua. Kenkätehdas oli itselleni varsin lämminhenkinen paikka, sillä se yhdistyy niin voimakkaasti äitiini, jota en koskaan oppinut tuntemaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Eila-äiti kuoli jo vuonna 1976 Maaritin ollessa vasta 4-vuotias. Hän löysi kenkätehtaan lähettämän kirjeen, kun kotipaikkaa tyhjennettiin vuosia myöhemmin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Maarit kuolinilmoitus

Hän on säilyttänyt monia muistoja edellisistä sukupolvista. Niiden arvoa on vaikea rahassa mitata. 

–  Mummoni vaikutti kiehtovalta persoonalta. On todella harmi, että hän kuoli ennen syntymääni. Huumori ja puheliaisuus olisi varmasti yhdistänyt meitä!

Oletko sinä löytänyt jotain yllättävää, arvokasta tai hauskaa? Kerro meille osoitteeseen uutiset@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat