Mainos

Oliko Elopin "palava öljylautta" -kohumuistio huijausta?

Ex-Nokia -johtaja Tomi Ahonen epäilee Stephen Elopin kirjoittamaksi väitetyn muistion aitoutta. Teknologiasivusto Engadgetin julkistamassa kirjoituksessa Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop haukkuu jyrkin sanankääntein Nokian viime vuosien strategiaa ja johtamista. Kirjoituksessa verrataan Nokiaa mm. palavaan öljynporauslauttaan. Engadgetin mukaan Elop oli lähettänyt kyseisen muistion Nokian työntekijöille.

Julkisuuteen vuotanut Elopin kirjoitus sisältää harvinaislaatuisen kovaa arvostelua suomalaisen matkapuhelinjätin tämänhetkisestä tilasta.

Teknologiakonsulttina ja -bloggaajana nykyään toimiva Ahonen kirjoittaa blogisivuillaan, että teksti on hyvin kirjoitettu ja siinä on monia paikkansa pitäviä faktoja. Myös kirjoituksen henkilöstöä kannustava sävy tuntuu oikeanlaiselta. Ahosen mukaan monien mielestä kirjoitus vaikuttaakin hyvin uskottavalta, mutta hän ei silti itse usko sen aitouteen.

Ahonen kertoo, ettei hänellä ole sisäpiirin tietoa muistion aitouteen liittyen. Hänen mielestään muistiossa on kuitenkin useita virheitä ja puuttuvia palasia, joista Nokian uuden toimitusjohtajan pitäisi olla tietoinen.

Ahonen toteaa, että kirjoituksen tyyli vaikuttaa lähinnä yhdysvaltalaiselta analyytikolta, joka koettaa vaikuttaa keskusteluun. Kyseessä olisi Ahosen mukaan henkilö, joka tietää paljon Nokian tarinasta, mutta ei kuitenkaan koko tarinaa.

"Virheellisiä väitteitä"

Elopin muistioksi väitetyssä kirjoituksessa mainitaan muun muassa, että Applen hallussa olisi 61 % osuus yli 300 dollarin arvoisten puhelimien kategoriasta. Tämä on Ahosen mukaan ilmiselvästi väärä väittämä. Kyseessä vaikuttaakin Ahosen mielestä olevan Applea myötäilevä analyysi, joka pohjautuu markkinaosuuksiin Yhdysvalloissa, eikä maailmanlaajuisesti.

Ahonen ihmettelee myös sitä, että muistiossa ei mainita nimeltä edullisten puhelimien valmistajia kuten ZTE:tä ja Huaweita, vaikka siinä mainitaan vahvasti Apple ja Google. Tämä ei Ahosen mukaan vaikuta oikealta. Kilpailijoista puhuttaessa Nokian todellinen kilpailija on Ahosen mukaan Samsung ja tämä on Nokian johdon tiedossa. Samsungistakaan ei kuitenkaan mainita muistiossa mitään.

Elopin väitetyssä kirjoituksessa todetaan, että Nokia jäi jälkeen kilpailijoistaan ja suurista trendeistä. Tämäkin kuulostaa Ahosen mielestä yhdysvaltalaisten rajoittuneilta näkemyksiltä Nokiasta. Ahonen peräänkuuluttaa vahvasti, että mitä trendejä Nokia muka meni hukkaamaan.

Ahonen ei myöskään pidä aitona väitettä, jossa todetaan Nokian jääneen vuosia muiden taakse. Hänen mielestään Nokian toimitusjohtaja ei menisi tällä hetkellä puhumaan tuolla tavalla, koska se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Ahonen kertoo, että etenkin väite Androidin ohi kulkemisesta sai hänet epäilemään tekstin aitoutta. Muistiossa todetaan, että "Android tuli kuvioihin hieman yli kaksi vuotta sitten ja se on nyt ottanut määrällisen johtoaseman älypuhelimissa." Lauseessa viitataan tutkimusyhtiö Canalysin lukuihin, jotka moni asiantuntija on Ahosen mukaan todennut laskentavirheeksi.

Ahonen on poiminut muistiosta useita muitakin kohtia, jotka eivät hänen mielestään kuulosta Nokian toimitusjohtajan ajatuksilta. Hän kuitenkin painottaa, ettei tunne Elopia henkilökohtaisesti.

Ahonen toteaa myös, että mikäli Elopin muistio olisikin aito, se on saatettu irrottaa laajemmasta muistiosta ja täten kokonaan irti asiayhteydestään. Tämä tarkoittaisi Ahosen mielestä, että Engadget-sivusto on joko tarkoituksella tai vahingossa julkaissut vain tietyn osan kirjoituksesta, joka on kääntänyt Elopin tarkoittamat asiat päälaelleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.