Oletko puutteessa? Tässä viisi tärkeintä ravintolisää

Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen listasi mielestään viisi tärkeintä ravintolisää suomalaiselle. Hänen vastaanotolleen tulevista ihmisistä suurin osa ei saa ruokavaliostaan riittävästi D-vitamiinia ja kalsiumia.

Monivitamiini-kivennäisainevalmiste

Vitamiineja ja kivennäisaineita saa monipuolisesti, eikä ole vaaraa siitä, että jotakin ravintoainetta saataisiin yksipuolisesti tai niin suuria määriä, että sen saanti voisi häiritä muiden suojaravintoaineiden imeytymistä ja hyväksikäyttöä elimistössä.

Iän myötä energiantarve laskee. Samoin laihduttajalla, hyvin vähän liikkuvalla tai pienikokoisella henkilöllä energiansaanti voi jäädä alle 1 500 kcal:n päivässä, jolloin monivitamiini-kivennäisainevalmiste turvaa suojaravintoaineiden saannin tasa- ja monipuolisesti.

D-vitamiini

Suurin osa suomalaisista ei tutkimusten mukaan saa ruokavaliosta riittävästi D-vitamiinia. Luusto tarvitsee D-vitamiinia, ja sillä on myös vastustuskykyä lisäävä vaikutus. D-vitamiinitäydennystä tarvitsevat ympärivuotisesti kaikki alle 18-vuotiaat, raskaana olevat ja imettävät naiset, yli 60-vuotiaat sekä vegaaniruokavaliota noudattavat.

Lisäksi pimeänä aikana (lokakuun alusta maaliskuun loppuun) D-vitamiinilisälle on tarve 18–60-vuotiailla aikuisilla, jotka eivät säännöllisesti syö vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja tai kalaa. D-vitamiinilisänä D3-vitamiini on paras.

Kalsium

Jos ei käytä säännöllisesti maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita, kalsiumin saanti jää suomalaisessa ruokavaliossa liian vähäiseksi. Noin 17´prosenttia suomalaisista on laktoosi-intolerantikkoja.

Kalsiumlisää voivat tarvita myös raskaana olevat ja imettävät naiset, vaihdevuosi-ikäiset naiset sekä vegaanit. Kalsium on luuston tärkein rakennusaine, ja luusto uusiutuu koko elämän ajan.

Omega-3 (EPA ja DHA)

Suomalaisista harva syö kalaa suositusten mukaisesti, eli vähintään kaksi kertaa viikossa. Osa noudattaa myös hyvin vähärasvaista ruokavaliota, jolloin myös alfalinoleenihapon (kasviöljystä saatava omega-3) saanti voi jäädä liian vähäiseksi.

Omega-3-rasvahapoilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Ne muiden muassa tukevat sydämen ja aivojen toimintaa sekä ylläpitävät normaalia näkökykyä.

B-monivitamiinivalmiste

Suomalaiset eivät saa ruokavaliosta riittävästi B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia (foolihappoa). Folaatti on keskeinen ravintoaine elimistölle puolustusjärjestelmän tukemisen eli vastustuskyvyn kannalta.

Hedelmällisessä iässä olevat ja erityisesti raskautta suunnittelevat naiset tarvitsevat folaattia muita enemmän. Folaatti tukee sikiön kudosten kasvua ja solujen jakautumista raskauden aikana. Mikäli raskaana oleva ei saa riittävästi folaattia 12. ensimmäisen raskausviikon aikana, voi sikiölle muodostua hermostoputken kehityshäiriö. Riittävästä folaatin saannista tulee huolehtia jo raskautta suunniteltaessa.

B-monivitamiinivalmisteesta saa myös B12-vitamiinia. Folaatti ja B12-vitamiini toimivat elimistössä aktiivisesti yhdessä vastustuskyvyn ylläpidossa. Vegaanit tarvitsevat aina B12-vitamiinilisää, koska heidän ruokavalionsa ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita.

B-monivitamiinivalmiste sisältää folaatin ja B12-vitamiinin lisäksi myös muita B-vitamiineja. Tutkimuksissa on havaittu, että jos on puutetta jostakin B-vitamiinista, aika usein on puutetta myös muista B-vitamiineista. Siksi B-monivitamiinivalmiste on parempi valinta kuin pelkkä folaattilisä tai B12-vitamiinilisä.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja