Oletko koko ajan uuvuksissa? Kokeile näitä kolmea elämänmuutosta kuukauden ajan

Tunnetko olosi alati uupuneeksi, väsyneeksi, nuutuneeksi tai voimattomaksi? Moni tuntee niin – jopa aivan liian moni. Kuitenkin jo pienillä elämäntapamuutoksilla voit löytää itsestäsi voimavaroja, jotka ovat kadonneet aikojen saatossa salakavalasti väsymyksen sumuun.

Kun väsymys ja uupuneisuus ottavat sinusta vallan ja tunnet olosi alinomaa voimattomaksi ja suorastaan nuukahtaneeksi, kannattaa ihka ensimmäikseksi kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihinsa.

Kolme yleisintä syytä väsyneisyyteen – muuta tapojasi ja huomaa ero

Yleisimmät syyt ainaiseen väsymykseen liittyvät päivittäisiin ja arkisiin tapoihimme. Juotko pitkin aamua kahvia ja popsit illalla päivällisen jälkeen suklaata? Katsotko televisiosta elokuvan ennen nukkumaanmenoa? Harrastatko liikuntaa ainoastaan kävellessäsi portaat ylös tai viedessäsi koiran lenkille iltamyöhään? Jo vain, tässä on jo aineksia siihen, miksi olet koko ajan aivan naatti, koska väsyneisyyteen vaikuttavat huomattavasti...:

1. Se, mitä syöt

Oletko sinäkin aamukahvin ystävä, kenestä tuntuu ettei aamu lähde käyntiin ilman kunnon mustaa sumppia? Kofeiini ja sokeri ovat siitä katalia tovereita, että hetkellisen piristyksen jälkeen ne saavat verensokerisi pomppimaan ylös ja alas jättäen sinut entistäkin väsyneemmäksi. Näiden piristysruiskeiden sijaan kokeile tasapainoisempaa ruokavaliota, jossa pääosaa näyttelevät hedelmät, vihannekset ja vähärasvaiset proteiininlähteet.

Terve ruokavalio ei ainoastaan vaikuta pirteyteen, vaan myös painonhallintaan: yksi isoimmista syistä ainaiseen väsymyksen tunteeseen on ylipaino.

2. Se, kuinka paljon nukut

Tämä tuskin tuli kenellekään yllätyksenä, mutta ehkäpä huolestuttavaa onkin se, että liian moni ei nuku selvästikään tarpeeksi. Jos olet yksi yökukkujista, unettomista sieluparoista tai katkonaisen unen uhreista, vältä kofeiinia ja alkoholia tunteja ennen nukkumaanmenoa, sammuta televisio ja tietokone ennen kuin menet edes hampaidenpesulle – äläkä unohda kännykän räpeltämistä: puhelinta ei kannata ottaa unileluksi tyynyn viereen.

On myös tärkeää tehdä omasta makuuhuoneesta viihtyisä ja rauhallinen, jotta saisit unen päästä herkemmin kiinni. Liian monet virikkeet ja levoton ympäristö estävät unihiekan tarttumista silmäkulmaasi. Yritä tehdä makuuhuoneestasi paikka, jossa nukutaan – eikä siellä esimerkiksi syödä tai katsota televisiota.

3. Se, kuinka paljon liikut

Liikunnan hyödyt eivät tule myöskään yllätyksenä, mutta silti sohvalta nouseminen pitkän päivän jälkeen tuntuu usein ylivoimaiselta. Säännöllinen ja tarmokas liikunta kuitenkin karistaa unihiekat ja uupumuksen merkit harteiltasi. Iltalenkki tai hikijumppa kannattaa suorittaa vähintään kolme tuntia ennen petiin menoa, jotta sinulla ja kropallasi olisi aikaa rentoutua ja palautua treenistä.

Lue myös:

Älä pelkää, että liikunta väsyttäisi sinua entisestään: mitä enemmän liikut, sitä enemmän sinussa virtaa energiaa ja illalla saat paremmin unta. Kokeile harrastaa liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa aina 40 minuutin ajan.

Muista myös, että tupakointi laskee fyysistä kuntoa ja sen välittömiä aikaansaannoksia ovat esimerkiksi päänsärky, väsymys, keskittymisvaikeudet ja tarkkuutta vaativien toimintojen heikkeneminen. Tee itsellesi ja hyvinvoinnillesi palvelus ja lopeta tupakointi.


Kokeile näitä kolmea tapaa kuukauden ajan – ja tuloksia pitäisi jo näkyä. Jatka näin kolmesta kuuteen kuukauteen tai pidempään, ja huomaat voivasi paljon paremmin.

Onko kyse sittenkin jostain muusta?

Jos seuraat näitä edellä mainittuja vinkkejä vähintään kuukauden verran – ja saat myös varmasti tarpeeksi unta – ja silti tunnet olosi veteläksi ja uupuneeksi, selvitä onko kyse muista syistä, jotka liittyvät terveydentilaasi. Varmin tapa selvittää kroonisen väsyneisyytesi syyt on yksinkertaisesti vierailla lääkärin pakeilla ja kertoa oireistasi. Alituisen väsymyksen syyt tulee selvittää, ettei kyse ole vain näistä:

4. Onko kyse anemiasta?

Anemia aiheuttaa muun muassa heikotuksen ja hajamielisyyden lisäksi väsymystä. Eniten anemiasta kärsivät hedelmällisessä iässä olevat naiset, sylilapset ja vanhukset. Suomessa yleisin syy anemiaan on runsaasta kuukautisvuodosta johtuva raudan menetys. Ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta elimistö saisi tarpeeksi vitamiineja ja rautaa.

Raudanpuuteanemia selviää verinäytteellä, joten kannattaa vierailla lääkärissä anemiaa epäillessä.

5. Onko kyse tärkeiden ravintoaineiden, kuten kaliumin puutteesta?

Tämäkin selviää helposti verinäytteen avulla.

6. Onko kyse kilpirauhasongelmista?

Kilpirauhasen sekä vajaa- että liikatoiminta aiheuttavat väsymystä. Vajaatoiminnan keskeisiä oireita ovat väsymys, lisääntynyt unen tarve, palelu, painonnousu, turvotukset, ummetus, yleinen hidastuneisuus, hidastunut aineenvaihdunta ja masennus. Liikatoiminnan tyypillisiä oireita ovat puolestaan muun muassa laihtuminen ruokahalun lisääntymisestä huolimatta, sydänoireet, hikoilun lisääntyminen, lämmönsietokyvyn huononeminen, uupumus, lihasheikkous, käsien tärinä, hermostuneisuus, ahdistuneisuus ja univaikeudet.

7. Onko kyse diabeteksesta?

Ihmiset, jotka eivät tiedä sairastavansa diabetesta eli vanhan kansan mukaan sokeritautia, valittavat usein voivansa koko ajan pahoin. Jos tunnet olosi hitaaksi ja pahoinvoivaksi, näkökykysi on sumentunut ja virtsaamisen tarve huomattavasti lisääntynyt, kannattaa diabeteksen mahdollisuus pois sulkea lääkärin pakeilla.

8. Onko kyse masennuksesta?

Jos uupumuksesi seuralaisena toimivat surumielisyys, ruokahaluttomuus ja epätoivo, etkä tunnu saavan nautintoa asioista jotka ennen tuottivat sinulle mieletöntä mielihyvää, oletko ajatellut jospa kyse olisikin masennuksesta? Älä jää tuntemustesi kanssa yksin, vaan yritä saada nämä solmut auki esimerkiksi terapeutin tykönä.

9. Onko kyse pahemmista univaikeuksista?

Jos et koskaan tunne oloasi hyvin levänneeksi yöunienkaan jälkeen, käänny lääkärin puoleen – etenkin jos tuppaat kuorsaamaan. Kovaääninen kuorsaaminen voi olla merkki uniapneasta, joka tarkoittaa, että nukuttaessa hengityksessä ilmenee lyhyempiä ja pidempiä katkoksia. Uniapnean oireita ovat väsymys, päänsärky, keskittymisvaikeudet ja masentuneisuus.

Jos puolestaan olet kärsinyt unettomuudesta jo pitkän aikaa, käänny rohkeasti lääkärin puoleen.

10. Onko kyse sydänsairaudesta?

Väsyneisyys voi olla merkki myös sydänongelmista, etenkin naisilla. Jos huomaat, että ennen helppo ja nasevasti sujuva treeni tuottaakin vaikeuksia tai alat voida pahoin liikkuessasi, mene lääkärin puheille.



Ennen kuin kuitenkaan pelkäät pahinta, aloita ensin kiinnittämällä huomiota uneesi, ruokavalioosi ja aktiivisuuteesi. Joskus yksinkertaisimmat elämänmuutokset ovat juuri niitä, vaikuttavat eniten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme.


Lue myös:

AVA on myösFacebookissa, TwitterissäjaInstagramissa– tutustu!

Inspiroidu joogasta: Katso myös Namaste jooga


AVA / Katri Koskinen

Lähteet: Webmd.com, Wikipedia, Uniapnea.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat