Väsyttääkö? Paranna vireystilaasi näiden vinkkien avulla

Jos luulit, että jatkuva väsymys kuittaantuu päiväunilla tai pitkillä viikonloppu-unilla, joudut pettymään. Unella on tärkeä rooli vireystilan ylläpidossa, mutta elämäntavat vaikuttavat yhtä lailla.

Nämä RealSimplen listaamat vinkit auttavat sinua taistelemaan väsymystä vastaan ja tarkastelemaan elämäntapojasi uudelta kantilta:

Kirjoita muistiin

RealSimplen haastattelema tohtori Holly Phillips suosittelee pitämään väsymyspäiväkirjaa viikon ajan. Päiväkirjaan merkitään kaikki syömiset ja analysoidaan unenlaatua sekä elämän stressitekijöitä.

– Päiväkirja auttaa luomaan yhteyksiä energiatason ja energiasyöppöjen välillä, Phillips sanoo.

Tarkista tunneittain

Aseta puhelimeesi hälytys joka tunniksi. Hälytys muistuttaa sinua tarkkailemaan kehosi tuntemuksia tunneittain. Aloita päästä ja etene kohti varpaita ja kiinnitä huomiota kipuihin tai jännityksiin. Huomioi jännittynyt leuka, kurtistuneet kulmat tai huono ryhti ja korjaa sitten asentoasi.

– Huono ryhti saa sinut näyttämään väsyneeltä, mikä puolestaan saa sinut tuntemaan itsesi väsyneeksi.

Hengitä syvään kymmenen kertaa. Avoin asento tuntuu rennolta ja energiseltä.

Hengitä oikein

Oikeanlainen hengityshän on itsestäänselvyys, eikö? Tämä pitää osittain paikkansa, mutta  hengitys muuttuu helposti pinnalliseksi, jos siihen ei kiinnitä huomiota. Huomioi hengityksesi kerran tunnissa ja varmista, että hengityksesi lähtee palleasta. Oikea hengitystekniikka parantaa myös ryhtiä kuin itsestään.

Nuku yksin

Tätä ei tarvitse jatkaa ikuisesti, vain niin kauan, kunnes olet selvittänyt väsymyksen syyn. Yksin nukkumisen tarkoituksena on minimoida yölliset häiriötekijät.

– Jos kumppanisi heittelehtii ja kääntelehtii ja nousee ennen sinua, et saa kiinni normaalista unirytmistäsi.

Järjestä täydelliset olosuhteet unta varten pimentämällä huone tai käyttämällä unimaskia, viilentämällä lämmitystä ja heitä elektroniset laitteet kuuseen. Jos yksin nukkuminen on mahdottomuus, käytä ainakin eri peittoja kumppanisi kanssa.

Älä istu yli tuntia kerrallaan

Istumisella on todettu olevan monia terveyshaittoja. Haittoja voi kuitenkin kumota kävelemällä pari minuuttia tunneittain.

Ota tarvittaessa nokkaunet

Päiväunilla on monia terveysvaikutuksia, kunhan unet eivät kestä pidempään kuin 40 minuuttia. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että tarvitset monen tunnin nokkaunet päivittäin, voi olla parasta hakeutua lääkärin tutkittavaksi.

Syö kunnolla

Välttele jalosteita ja panosta tuoreisiin raaka-aineisiin. Kiinnitä erityistä huomiota rautapitoisiin ruokiin, kuten siemenet, pähkinät, kala ja värikkäät lehtikasvikset.

Muista aina syödä aamiainen! Vaikka söisit vain palan paahtoleipää tai pienen kulhollisen muroja, aineenvaihduntasi herää aamiaisen myötä.

Tutustu hormoneihisi

Moni nainen kärsii ennen kuukautisia turvotuksesta ja univaikeuksista. Kun tiedät, mistä on kysymys, osaat antaa aikaa levolle ja liikunnalle, jotka auttavat PMS-oireisiin.

Estrogenitaso tippuu vaihdevuosien aikana, mikä saattaa myös aiheuttaa univaikeuksia. Myös erilaiset kilpirauhasen tai lisämunuaisten sairaudet voivat oireilla väsymyksenä.

Huomaa, että väsymys voi olla lähes minkä tahansa taudin oire. Jos nukut hyvin, syöt kunnolla ja harrastat liikuntaa ja olet silti jatkuvasti uupunut, on aika hakeutua hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat