Oletko käyttänyt näitä sanoja? Facebook-kirjoituksistasi voi ennustaa, sairastutko

1:41
Näin tilaat Facebookin sinusta keräämät tiedot – selkeä ohjevideo

Kirjoituksesi Facebookissa voivat yllättävällä tavalla paljastaa, tuletko sairastumaan.

Facebook-profiilisi kertoo sinusta enemmän kuin uskotkaan. Tämän tutkimuksen mukaan kirjoituksesi Facebookissa voisivat paljastaa, tuletko sairastumaan!

Tutkijat onnistuivat analyysinsä avulla ennustamaan 21 lääketieteellistä tilaa, kuten raskauden tai iho-ongelmat, koehenkilöiden Facebook-profiileja analysoimalla. Julkaisut olivat erityisen tehokkaita ennustamaan diabetesta ja mielenterveysongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta.

Näin tutkittiin!

Facebook-tutkimusta varten analysoitiin 999 henkilön tekemiä, yli 500 sanaa sisältäviä julkaisuja. Yhteensä statuspäivityksiä analysoitiin lähes 950 000, kertoo Science Daily.

Tutkituista henkilöistä 76 prosenttia oli naisia, 71 prosenttia oli tummaihoisia ja 70 prosenttia oli kolmekymppisiä tai tätä nuorempia. Tutkittavat antoivat suostumuksensa siihen, että heidän julkaisujensa data yhdistettiin heidän terveystietoihinsa.

Julkaisuista etsittiin kieltä, joka voisi viitata tiettyihin diagnooseihin.

Pullot ennustivat alkoholiongelmia

Facebookista todella pystyi ennustamaan ihmisten terveyttä.

Esimerkiksi juominen ja pullot julkaisun sisällössä kertoivat mahdollisuudesta alkoholiongelmaan. Jotkin kirosanat ja vihamieliset termit, kuten "tyhmä", kertoivat huumeiden käytöstä ja psykooseista.

Jumala-aiheiset tekstit ennustivatkin diabetesta

Outojakin yhteyksiä löytyi. Tutkimuksessa havaittiin, että jos ihminen käyttää sanoja "jumala" tai "rukoilla", hän sairastuu kakkostyypin diabetekseen 15 kertaa todennäköisemmin kuin muut. Tutkimusta johtanut Raina Merchant ei osannut selittää yhteyden syytä.

– Ihmisen persoona, henkinen tila ja terveyskäyttäytyminen ovat kaikki heijastettuina hänen sosiaaliseen mediaansa, ja niillä kaikilla on suuri vaikutus terveyteen, tutkijat toteavat.

Aiemmassa selvityksessään Merchantin tiimi havaitsi, että Facebook-julkaisut saattoivat ennustaa masennusdiagnoosin kolme kuukautta ennen sen saamista lääkäriltä. 

Tutkimus julkaistiin PLOS One -lehdessä. Merchantin tiimi jatkaa tutkimuksia aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja