Oletko itkupilli? Tässä syy!

Jotkut meistä vollottavat enemmän kuin toiset. Lue, miksi.

– Kyyneleet määrittävät ihmisen lajina – ne erottavat meidät kaikista muista eläimistä, mutta silti tiede ei vieläkään ole yhtä mieltä siitä, mikä tarkoitus itkulla on, professori Ad Vingerhoets Tilburgin yliopistosta totesi Daily Mailissa.

Se sentään tiedetään, mikä saa meidät itkemään.

Hormonit

Naiset itkevät yleensä enemmän kuin miehet. Syynä ovat hormonit: naisten kehossa jyllää myötätuntoon vaikuttava prolaktiini, jonka taso nousee aina ennen itkua ja itkemisen aikana. On osoitettu, että prolaktiini kasvaa myös raskausaikana pysyen korkealla vielä muutaman viikon synnytyksen jälkeen.

Miesten hormonit, erityisesti testosteroni, saattavat puolestaan estää kyyneleiden purkautumisen. Vanhemmalla iällä, jolloin testosteronin määrä kehossa on vähentynyt, miehetkin liikuttuvat herkemmin.

Kaikkea ei toki voi pistää sukupuolen piikkiin. Yksilölliset erot itkuherkkyydessä johtuvatkin siitä, että hormonien määrä vaihtelee paljon ihmisestä toiseen.

Persoona

On olemassa kaksi luonteenpiirrettä, jotka vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka herkästi huuli väpättää: empaattisuus ja neuroottisuus. Jos siis olet toisten tunteille herkkä neurootikko, sitä todennäköisemmin pillität kuin pikkuvauva.

Alkoholi ja unenpuute

Promillepitoiset juomat nostavat prolaktiinin tasoa. Unenpuutekin nostaa alttiutta itkemiseen, sillä väsyneenä etuaivot, jotka yleensä kontrolloivat tunneherkkyyttä, eivät pysty tekemään yhtä hyvin töitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja