Jos olet kärsinyt vaikeista aamuherätyksistäsi koko ikäsi, on aika kääntää syyttävä katse vanhempiesi suuntaan – aina usean sukupolven läpi. Vuorokausirytmi on nimittäin periytyvää sorttia.
Iltavirkku ja aamutorkku? Vuorokausirytmi periytyy vanhemmilta. Iltavirkkujen lapsista tulee yökyöpeleitä, kun taas aamuvirkkujen perheessä herätään aina helposti kouluaamuina.
Myös muut unen ominaisuudet, kuten havahteluherkkyys ja hampaiden narskuttelu periytyvät.
Jos kiroat vaikeita herätyksiä tulee tilanne helpottumaan joka tapauksessa ajan myötä: vanhemmiten kaikista tulee enemmän tai vähemmän aamuvirkkuja.
Voiko sisäistä kelloa siirtää?
Iltavirkkujen ongelmana ovat vaikeat aamuherätykset läpi elämän. Vuorokausirytmiä on kuitenkin mahdollista siirtää, mutta se vaatii paljon työtä.
- Opettele siihen, että menet aikaisin nukkumaan: rauhoita illat ja mene sänkyyn esimerkiksi lueskelemaan ennen nukkumaanmenoa. Sammuttakaa valot jo vaikka kymmeneltä ja kokeilkaa, josko uni tulisi. Kun jatkat tätä riittävän kauan, saat helpommin unen päästä kiinni iltaisin.
- Tärkein herättäjä ja kellon tahdistaja on valo. Hanki esimerkiksi kirkasvalolamppu ja ajasta se herättämään sinut oikeaan aikaan aamusta.
- Melatoniini, eli unihormoni, voi helpottaa nukahtamista.
Lähteet: Duodecim, THL
(MTV3)